Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold

Pomoc ženám v núdzi

Projekt, ktorý pomáha stovkám dievčat a žien žiť plnohodnotný život.

TÉMA SOCIÁLNEJ INKLÚZIE JE STÁLE VIAC AKTUÁLNA. NA SLOVENSKU OBZVLÁŠŤ REZONUJE NA VÝCHODE, KDE SÚ SOCIÁLNE OTÁZKY A NALIEHAVOSŤ ICH RIEŠENIA PODSTATNE VÝRAZNEJŠIE AKO V OSTATNÝCH KRAJOCH.

„Skupina VSE Holding, ktorá pôsobí prevažne na tomto území si je plne vedomá potrieb svojho regiónu a vníma ich veľmi citlivo. Téme sociálnej inklúzie sa venuje aktívne od roku 2007, kedy nadviazala spoluprácu s organizáciou Úsmev ako dar, s ktorou sa spoločne snažia zmierňovať negatívny dopad týchto problémov na osudy ľudí žijúcich v regióne,“ povedala Andrea Danihelová, hovorkyňa spoločnosti VSE Holding.

K podpore krízových centier, ktoré pomáhajú rodinám s deťmi, v ktorých by inak mohlo dôjsť k vyňatiu dieťaťa a tiež mladým dospelým viesť plnohodnotný život, pribudol v roku 2013 projekt Pomoc ženám v núdzi. Ten je zameraný na podporu dievčat vyrastajúcich v detských domovoch, ale aj žien vystavených násiliu či matkám s deťmi, pre ktoré sú tieto centrá domovom. Dalo by sa teda povedať, že ide o akúsi nadstavbu krízových centier.

Projekt doposiaľ pozitívne ovplyvnil osudy viac ako 500 žien a detí. Desiatkam z nich poskytuje pravidelnú štipendijnú podporu, pomáha s rekvalifikáciou či dovzdelávaním a rodinám s deťmi poskytuje špeciálne sociálne poradenstvo či dlhodobé odborné sprevádzanie. Samozrejme, dôležitou je aj priama finančná pomoc dievčatám a ženám či podpora rekonštrukcie krízových centier, prostredníctvom ktorých sa im pomoc dostáva.

„Ide o citlivú a náročnú tému, ktorá si vyžaduje dlhodobú pomoc a podporu založenú na vzájomnej dôvere a tá, myslím si, v našej spolupráci s Úsmev ako dar nechýba. O tom, že ide o zmysluplný projekt hodný podpory svedčí aj fakt, že v pomoci ženám a krízovým centrám sa angažujú aj naši zamestnanci. Sami a spontánne pomáhajú v mnohých krízových situáciách napr. darovaním detských vecí, hygienických potrieb, vybavenia do domácnosti či dobrovoľníckymi aktivitami,“ uzatvára A. Danihelová.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.

30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu

Získajte SME.sk k 30. výročiu nežnej revolúcie iba za 30 eur na celý rok.