Sobota, 15. august, 2020 | Meniny má MarcelaKrížovkyKrížovky

V Dell sa rozhodli skoncovať s plastom v jedálni

Skupina dobrovoľníkov v spoločnosti Dell začala s ekologickou kampaňou šokom.

Skupina dobrovoľníkov v bratislavskom centre Dell umiestnila do vstupu budovy business centra vrecia s odpadom, ktorý s kolegami vyprodukovali. Vďaka tomu dosiahli zmenu.

„Neveril som, že odpadu môže byť toľko,“ hovorí Peter Marchalín. V Dell vedie dobrovoľnícku skupinu Planet, ktorá sa zameriava na ochranu prírody. V prvom rade sa snaží o zníženie negatívneho vplyvu podnikania na životné prostredie. „Keď sa rozhodujete, či si vezmete plastový pohárik, možno vám v hlave zaznie, že jeden pohár aj tak nič nezmení. My sme ale na vlastné oči videli, čo to naozaj znamená. 2 400 ľudí, krát jeden pohár, krát dva týždne sa rovná 5 400 litrov odpadu,“ hovorí Marchalín. Ako šéf skupiny Planet dostával od zamestnancov veľa mailov s totožným odkazom – znížme množstvo plastov v jedálni.

Plastová minulosť

Ak ste si chceli jedlo z jedálne zobrať so sebou, museli ste si ho odniesť v boxe či nádobke na polievku – oba obaly boli z jednorazového nerecyklovateľného polystyrénu. Mikroténové vrecká na pečivo, plastové poháre na nápoje, šaláty alebo bageta zabalené v plaste, to všetko sa zmenilo. Dnes v jedálni plastové poháre nahradili sklenené, bagety a šaláty sú balené v recyklovateľných obaloch, ak si chcú zákazníci odniesť jedlo so sebou, môžu si vybrať polystyrén alebo ekologickejšiu verziu balenia, ktorá je síce o niekoľko centov drahšia, ale ohľaduplnejšia k životnému prostrediu.

Keď dôjdu zásoby, do plastov sa už baliť nebude

„Mali sme veľké zásoby polystyrénových obalov. Kým ich domíňame, zákazníci majú na výber, v čom si obed odnesú. Keď ich ale minieme, budeme používať už len ekologické alternatívy,“ vysvetľuje manažér jedálne Dimitar Dimitrov.

Šéf jedálne v Dell dodáva, že pre nové ekologické opatrenia museli urobiť viacero zmien. Kúpili umývačku na poháre, vybrali dodávateľa na ekologické obaly, nahodili ich do kasy. Zamestnanci sa však prispôsobili bez problémov a na novinky si rýchlo zvykli.

Najviac eko je vlastný box

Po ekologickom obale zatiaľ siaha asi 30 % zamestnancov, ktorí si odnášajú obed z jedálne. Skupina Planet medzi nimi robila prieskum a iba 5 % ľudí odpovedalo, že si polystyrénový box vybralo pre nižšiu cenu. U ostatných je to jednoducho zvyk. „Pripravujeme ďalšiu kampaň, ktorá upozorní na výhody ekologických obalov a tiež workshopy, ktoré by našim zamestnancom pomohli naučiť sa správne separovať odpad,“ prezrádza Peter Marchalín.

Medzi 2 400 zamestnancami Dell sú však aj priekopníci, ktorí používajú svoj vlastný box a obed si k pracovnému stolu nosia z jedálne, z domu alebo z reštaurácií v okolí. Jednou z nich je aj Miriam Malecová: „Už niekoľko rokov používam kúpené dózy s vlastným príborom alebo látkové vrecúška na „snacky“. V práci mám nádobu, do ktorej si nechám zabaliť obed, keď si ho potrebujem odniesť so sebou. Je s tým spojenej viac práce s umývaním, keďže jednorazový obal jednoducho odhodíte, ale pocit zodpovednosti voči prírode a životnému prostrediu je u mňa silnejší.“

Zelené plány

„Keď sa nám podarilo v jedálni eliminovať plasty, dostali sme množstvo ďakovných e-mailov. Zamestnanci nám písali, že ich množstvo plastov hnevalo, a že sa tešia z toho, čo sa nám podarilo,“ uzatvára s úsmevom Peter Marchalín.

Zrušenie polystyrénových obalov je však len prvý krok. Hoci je ich ekologická verzia recyklovateľná, stále predstavuje produkciu odpadu. Do budúcnosti preto uvažujú o vlastnom veľkokapacitnom kompostéri, v ktorom sa budú obaly a ďalšie kompostovateľné zvyšky spracovávať a v podobe kompostu ďalej slúžiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Deväť vecí, ktoré môžete zažiť na Santorini

Santorini nie je len o romantike. Na svoje si prídu aj dobrodružní dovolenkári.

Výmena rozvodov na Sekčove si vyžiada odstávku teplej vody

Práce na najväčšom sídlisku sa blížia do finále.

V zdravom tele zdravý duch

Sedavá robota, málo pohybu, obezita sú fenoménmi modernej doby, ktorá ľudí pripútala ku kancelárskym stoličkám.

V zdravom tele zdravý duch