Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

V Dell sa rozhodli skoncovať s plastom v jedálni

Skupina dobrovoľníkov v spoločnosti Dell začala s ekologickou kampaňou šokom.

Skupina dobrovoľníkov v bratislavskom centre Dell umiestnila do vstupu budovy business centra vrecia s odpadom, ktorý s kolegami vyprodukovali. Vďaka tomu dosiahli zmenu.

„Neveril som, že odpadu môže byť toľko,“ hovorí Peter Marchalín. V Dell vedie dobrovoľnícku skupinu Planet, ktorá sa zameriava na ochranu prírody. V prvom rade sa snaží o zníženie negatívneho vplyvu podnikania na životné prostredie. „Keď sa rozhodujete, či si vezmete plastový pohárik, možno vám v hlave zaznie, že jeden pohár aj tak nič nezmení. My sme ale na vlastné oči videli, čo to naozaj znamená. 2 400 ľudí, krát jeden pohár, krát dva týždne sa rovná 5 400 litrov odpadu,“ hovorí Marchalín. Ako šéf skupiny Planet dostával od zamestnancov veľa mailov s totožným odkazom – znížme množstvo plastov v jedálni.

Plastová minulosť

Ak ste si chceli jedlo z jedálne zobrať so sebou, museli ste si ho odniesť v boxe či nádobke na polievku – oba obaly boli z jednorazového nerecyklovateľného polystyrénu. Mikroténové vrecká na pečivo, plastové poháre na nápoje, šaláty alebo bageta zabalené v plaste, to všetko sa zmenilo. Dnes v jedálni plastové poháre nahradili sklenené, bagety a šaláty sú balené v recyklovateľných obaloch, ak si chcú zákazníci odniesť jedlo so sebou, môžu si vybrať polystyrén alebo ekologickejšiu verziu balenia, ktorá je síce o niekoľko centov drahšia, ale ohľaduplnejšia k životnému prostrediu.

Keď dôjdu zásoby, do plastov sa už baliť nebude

„Mali sme veľké zásoby polystyrénových obalov. Kým ich domíňame, zákazníci majú na výber, v čom si obed odnesú. Keď ich ale minieme, budeme používať už len ekologické alternatívy,“ vysvetľuje manažér jedálne Dimitar Dimitrov.

Šéf jedálne v Dell dodáva, že pre nové ekologické opatrenia museli urobiť viacero zmien. Kúpili umývačku na poháre, vybrali dodávateľa na ekologické obaly, nahodili ich do kasy. Zamestnanci sa však prispôsobili bez problémov a na novinky si rýchlo zvykli.

Najviac eko je vlastný box

Po ekologickom obale zatiaľ siaha asi 30 % zamestnancov, ktorí si odnášajú obed z jedálne. Skupina Planet medzi nimi robila prieskum a iba 5 % ľudí odpovedalo, že si polystyrénový box vybralo pre nižšiu cenu. U ostatných je to jednoducho zvyk. „Pripravujeme ďalšiu kampaň, ktorá upozorní na výhody ekologických obalov a tiež workshopy, ktoré by našim zamestnancom pomohli naučiť sa správne separovať odpad,“ prezrádza Peter Marchalín.

Medzi 2 400 zamestnancami Dell sú však aj priekopníci, ktorí používajú svoj vlastný box a obed si k pracovnému stolu nosia z jedálne, z domu alebo z reštaurácií v okolí. Jednou z nich je aj Miriam Malecová: „Už niekoľko rokov používam kúpené dózy s vlastným príborom alebo látkové vrecúška na „snacky“. V práci mám nádobu, do ktorej si nechám zabaliť obed, keď si ho potrebujem odniesť so sebou. Je s tým spojenej viac práce s umývaním, keďže jednorazový obal jednoducho odhodíte, ale pocit zodpovednosti voči prírode a životnému prostrediu je u mňa silnejší.“

Zelené plány

„Keď sa nám podarilo v jedálni eliminovať plasty, dostali sme množstvo ďakovných e-mailov. Zamestnanci nám písali, že ich množstvo plastov hnevalo, a že sa tešia z toho, čo sa nám podarilo,“ uzatvára s úsmevom Peter Marchalín.

Zrušenie polystyrénových obalov je však len prvý krok. Hoci je ich ekologická verzia recyklovateľná, stále predstavuje produkciu odpadu. Do budúcnosti preto uvažujú o vlastnom veľkokapacitnom kompostéri, v ktorom sa budú obaly a ďalšie kompostovateľné zvyšky spracovávať a v podobe kompostu ďalej slúžiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line