Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich

Rozbili sme vajíčko, aby deti nosili prilbu.

Dopravné ihriská v mestách pomaly miznú. Investori radšej využijú plochu ihriska na vybudovanie nového obchodného centra alebo bytovky. Avšak na tých pár ihriskách, čo nám ešte ostali, sa občas dejú čarovné veci. Z malého nevedomého dieťaťa sa stane zodpovedný účastník cestnej premávky. Možno aj vy bývate pri takomto dopravnom ihrisku a keď chodíte každé ráno do práce a podvečer naspäť, ihrisko je prázdne. Kedy sa teda na ňom niečo deje? Tento priestor ožíva hlavne doobeda, keď naň prichádzajú deti z miestnych škôl a škôlok.

Jedno utorkové doobedie patrilo ihrisko v Petržalke deťom z miestnej škôlky. Dnes už je bežné, že deti do škôlok či škôl prichádzajú na kolobežkách, takže výchova k bezpečnosti pri jazde nadobúda mimoriadne dôležité rozmery.

Dopravné prostriedky pre deti sú čoraz rozšírenejšie, pozornosť chodcov čoraz častejšie odpútava obrazovka telefónu či hudba v slúchadlách a vodiči sú čoraz nervóznejší. To je hotový recept na nešťastie.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Spoločnosť DEKRA Slovensko preto pozýva na ihriská mládež, aby ich naučila základným pravidlám cestnej premávky.

Ako išlo nezbedné vajce na vandrovku

Po skončení zaujímavej prednášky prichádza na rad malý pokus na zapamätanie si základných pravidiel v cestnej premávke: „Viete, milé deti, kedy treba a kedy netreba nosiť helmu, keď idete na kolobežke?“ začne sa pýtať škôlkarov Roman Okoličány zo spoločnosti DEKRA Slovensko. Po pár odpovediach skúsi ich pamäť precvičiť malým chytákom a opýta sa: „A treba ju nosiť aj vtedy, ak mame sľúbim, že pôjdem naozaj pomaly a opatrne?“ pokračuje.

Deti najprv jednohlasne kričia „Nieee!“, postupne sa však zhodnú na tom, že helmu na kolobežke treba nosiť vždy. Tento príklad ilustruje poslušným a nezbedným vajíčkom.

Hlavnou atrakciou pokusu sú dve vajíčka. Jedno poslušné a druhé nezbedné. Poslušné vajíčko nosí prilbu, nezbedné nepočúva starších a nenasadí si ju. Ako ukazuje pád už z malej výšky, nezbedné vajíčko si rozbije hlávku avšak poslušné vajíčko prilba ochráni pred prasknutím.

Pred jazdou na kolobežke či bicykli si preto treba nasadiť prilbu a za bežných okolností by malo dieťa nosiť aj oblečenie s reflexnými prvkami.

DEKRA Slovensko v rámci osvety rozdáva šiltovky, na ktorých odrazové pásiky zvyšujú viditeľnosť nositeľa v tme na 200 metrov. Človeka v bežnom oblečení vodič auta rozozná na vzdialenosť najviac na 50 až 60 metrov.

Na celom svete už DEKRA rozdala vyše 3 milióny šiltoviek a na Slovensku ich rozdala od roku 2017 skoro 5 000 kusov. Šiltovky sa tešia obľube hlavne na školách a škôlkach počas prechádzok či výletov.

Súvisiaci článok Každodenne sa na cestách zraní veľa detí. Vysvetlite im tieto pravidlá, kým ich vyprevadíte z domu Čítajte

Počúvať treba nielen rodičov, ale aj policajné sirény

V rámci premenovania a celkovej zmeny na modernú, digitálnu a na bezpečnosť zameranú spoločnosť, DEKRA Slovensko organizuje osvetové podujatia pre deti a spolupracuje pri tom napríklad aj s Policajným zborom SR či Akadémiou Policajného zboru.

Na dopravnom ihrisku tak asistovalo aj policajné auto. Policajný zbor ho využíva na špeciálne účely, takže nie je vybavený radarom ani výbavou pre zásah pri dopravnej nehode, no pozornosť detí bola aj tak zameraná na majáky a sirénu.

Aj keď policajné auto v pravidelných intervaloch rozozvučalo celé sídlisko, slúžilo to na výchovné účely. Deti si totiž musia osvojiť, že keď počujú rôzne zvuky sirén, majú zastaviť, spozornieť a dať prednosť v jazde policajtom, hasičom či sanitke.

Napriek tomu mali deti najväčší zážitok z toho, že si do neho mohli sadnúť a sami zahúkať.

„Túto sirénu zapíname, keď sa potrebujeme rýchlo dostať na miesto, kde veľmi potrebujú našu pomoc,“ vysvetľoval deťom policajt.

Ako si zvyknúť na rušnú premávku na cestách

Na záver prišla tá najzábavnejšia časť. Samotné dopravné ihrisko a akýsi riadený chaos. Dopravné ihrisko je improvizovaná spleť ulíc, chodníkov a neriadených križovatiek so semaformi, odbočovacími pruhmi aj kruhovým objazdom.

Deťom tak zamestnanci DEKRA Slovensko vysvetľovali, po ktorej strane cesty alebo chodníka majú ísť, kde majú na križovatke či pred prechodom pre chodcov zastaviť, kam sa pozerať a z ktorých strán môžu prichádzať autá.

„Dôležité je nielen vidieť, ale aj byť videný,“ pripomenul Roman Okoličány z DEKRA Slovensko.

„Treba sa postaviť tak, aby sme si boli istí, že nás prichádzajúce autá vidia a pustia, keď chceme prejsť po zebre na druhú stranu cesty,“ dodáva..

Pred vyrazením na cesty na kolobežke či odrážadle bolo treba vymeniť šiltovku s reflexnými prvkami za prilbu, keďže nikto nechce skončiť ako nezbedné vajíčko.

Škôlkari na kolobežkách sa na dopravnom ihrisku rozpŕchli na všetky strany, učili sa prechádzať cez križovatku podľa farieb na semafore či pokynov dopravného policajta. Hoci podchvíľou bolo na cestách rušno, dopravné cvičenie sa zaobišlo bez pádov a nehôd.

Vystrájajúce deti si nakoniec samé z dopravných kužeľov uzavreli cestu a vytvorili obchádzku, okolo ktorej sa dokonca postupne vytvorila miniatúrna kolóna. Akoby sa rovno začali pripravovať na to najotravnejšie, čo budú môcť v dospelosti na slovenských cestách zažívať.

Na začiatok však postačí, keď budú nosiť prilbu alebo reflexnú šiltovku a dávať si pozor.

Tento článok vám prináša DEKRA Slovensko.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

SkryťZatvoriť reklamu