Piatok, 13. december, 2019 | Meniny má Lucia

Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov

Dnes je to už 30 rokov, čo si Slováci a Česi vybojovali niečo nepredstaviteľné.

S vierou v lepšiu budúcnosť vyšli do ulíc a porazili režim, ktorý nás utláčal dlhé roky. Čo nám priniesla revolúcia podľa Richarda Stanke? A čo mladí influenceri? Uvedomuje si Matúš Okajček, že sloboda nebola samozrejmá?

Richard Stanke (herec)
Človek, ktorý zažil predchádzajúci režim, vie jasne rozoznať, že žijeme v lepších časoch. Pri každom výjazde za hranice, pri voľbe repertoára divadla, pri návšteve kníhkupectva, kde si môžem vybrať z literatúry, aká ma zaujíma bez toho, aby bola zakázaná a bez toho, aby som na verejnosti alebo aj v súkromí vyjadril svoj nesúhlas s dianím v spoločnosti, bez toho, aby som neskončil vo väzení a bol vyhodený zo zamestnania, si uvedomujem, o čo boli ukrátení naši rodičia. O to viac si uvedomujem, ako si túto slobodu treba strážiť. Sloboda a demokracia nie sú zadarmo.

Matúš Okajček (YouTuber)
Len predstava toho, že by som bol bábkou systému, ktorá nemá skoro žiadne slobody, ma desí. Ak by nedošlo k pádu režimu, tak ja ako YouTuber, ktorý žije zo sociálnych médií, by som to mal veľmi ťažké. Určite by som sa stal tým nepohodlným exotom, ktorý chodí na tajné punkáčske koncerty, kde by ma označili za nepriateľa režimu. Preto som určite za to, aby sme si začali viac vážiť slobodu, bez ktorej by človek nebol človekom.

17. novembra si pripomíname, že sme získali slobodu. Táto zmena nastala vďaka odhodlaniu bojovať za hodnoty, ktoré dnes máme, ale netreba zabúdať, že si ich musíme strážiť. Oslávme príležitosti, ktoré nám priniesla revolúcia. Napríklad aj prípitkom s limitovanou vodkou Velvet Revolution. Tú ocenia nielen tí, ktorí stáli na námestiach a zaslúžili sa o zmenu. Je pre všetkých, ktorí poznajú zmysel hodnôt akými sú odvaha, sloboda a priateľstvo.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Kam na výlet so svojimi známymi

Darovať možete aj kúsok Slovenska.

First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely

First moment zľavy do Turecka očakáva veľa dovolenkárov. Ušetrite za top hotely.

Slovenské Vianoce kedysi a dnes

Aké boli a aké sú Vianoce dnes.