Stráženia citlivých údajov sa už netreba báť

Ako dlho vám potrvá, kým zistíte, že si jeden z vašich zamestnancov skopíroval z databázy cenné údaje? Dáta sú dnes často tým najcennejším aktívom, ktoré firmy majú. Ich bezpečnosť pritom už nie je len vnútornou záležitosťou podniku, ale podlieha i viacerým reguláciám, ako je napríklad GDPR. Za jej podcenenie hrozia vysoké pokuty, nehovoriac o reputačnom riziku či priamom dopade na prevádzku spoločnosti. Preto ju nemožno ignorovať.

„Ideálny spôsob, ako pristupovať k ochrane citlivých údajov, je vyčleniť si na prípravu dostatok času,“ hovorí Petr Němec, odborník spoločnosti Atos na bezpečnostné riešenia. „Treba si vziať všetky smernice a bezpečnostné politiky, zanalyzovať si ich a v prvom rade si určiť, čo vaša firma naozaj potrebuje. Na základe toho potom dokážete omnoho lepšie navrhnúť architektúru bezpečnostného riešenia,“ vysvetľuje.

Kompletná ochrana databáz

Ochrana databáz a citlivých údajov sa po zavedení GDPR stala kľúčovou súčasťou bezpečnostných riešení. Európske nariadenie, ale i národná legislatíva vyžadujú, aby firmy zaistili ochranu osobných údajov pred krádežou a zneužitím a zároveň ukladajú povinnosť hlásiť závažné bezpečnostné incidenty. Práve s bezpečnosťou databáz môže firmám pomôcť riešenie IBM Guardium, ktoré Atos poskytuje.

„Jeho kľúčovou vlastnosťou je, že kompletne ochráni databázy, dáta i súbory,“ hovorí Němec. „Guardium dokáže monitorovať databázové aktivity v reálnom čase, okamžite varovať v prípade porušenia pravidiel databázovej bezpečnosti a pôsobí dokonca preventívne proti zneužitiu dát. Načítava chyby, ktoré databáza vracia, takže vie sledovať napríklad neúspešné prihlásenia, upozorňuje na podozrivé príkazy, ktoré sa snažia trebárs o zrušenie či zmenu práv v tabuľkách a monitoruje procedúry, ktoré na databázach bežia,“ vysvetľuje odborník Atosu.

Rýchle riešenie

Firmy dnes prevádzkujú zložité prostredia, v ktorých možno k dátam pristupovať rôznymi spôsobmi. Tie sú navyše distribuované naprieč infraštruktúrou či aplikáciami. Výhodou riešenia je, že v porovnaní s natívnym auditom databáz je neinvazívne. Kým natívny audit môže rýchlosť databáz spomaliť, Guardium do nich nič nepridáva a nevyžaduje si žiadne zmeny v ich konfigurácii. Má tak minimálny vplyv na ich výkonnosť.

Riešenie je zároveň predstupňom komplexnej správy bezpečnostných informácií a incidentov (SIEM), keďže už samotné dokáže vyriešiť množstvo bezpečnostných udalostí. Filtruje ich a do SIEM sa tak dostávajú len vážne bezpečnostné incidenty, takže nie je zahltený zbytočnými informáciami.

Prednastavené šablóny

„Z pohľadu auditov je veľmi dôležité, že Guardium je zamknutý. Firma k nemu nemá administrátorský prístup, riešenie je tak certifikované na nepopierateľnosť údajov,“ hovorí Němec. „Pri databázovom audite možno zaručiť, že s dátami, ktoré systém nazbieral a uložil, sa nemanipulovalo. Sú nepopierateľné, pretože ani administrátor firmy ich nemôže zmeniť,“ hovorí.

Systém je konfigurovateľný, takže si používateľ môže sám určiť rozsah citlivých údajov. Guardium potom automaticky začne logovať prístupy a v prípade rozšíreného nastavenia až na úroveň presných jednotlivých dopytov.

Okrem toho obsahuje už prednastavené šablóny napríklad na GDPR. Dokáže tak preskenovať databázy a automaticky vyhľadať dáta, ktoré sú podľa legislatívy citlivé. Umožňuje v záznamoch vyhľadávať anomálie. „Ak napríklad nejaký zamestnanec mimo svojich kompetencií začne vo veľkom dávať dopyty napríklad na ľudí v určitom veku, systém na to automaticky upozorní,“ hovorí odborník spoločnosti Atos.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 743
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 374
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 428
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 4 017
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 899
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 676
  7. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 502
  8. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 3 208
SkryťVypnúť reklamu

Metropolis púta pozornosť svojím vzhľadom v tvare písmena M, ale aj tým najvyšším štandardom bývania a služieb.

INZERCIA 13 h

Časopis Ona vie s návodmi na výrobu vlastných tašiek a kabeliek je už v predaji.

INZERCIA 13 h

Hlavné výzvy pre modernizáciu výučby cirkulárnej ekonomiky na vysokých školách.

SkryťZatvoriť reklamu