Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Klub inteligentných miest sa rozrastá

Do Smart Cities Klubu sa pridali Piešťany, Prešov, Dubnica nad Váhom i Banskobystrický samosprávny kraj.

Záujem o výmenu skúseností pri zlepšovaní kvality života v mestách je čoraz väčší. O poznatky, procesy a tipy z budovania inteligentných miest na Slovensku i v zahraničí sa môžu po novom podeliť už aj Piešťany, Prešov, Dubnica nad Váhom a Banskobystrický samosprávny kraj. Noví členovia Smart Cities Klubu sa hneď aktívne zapojili do aktivít združenia. Klub ponúka slovenským mestám a krajom platformu na vzájomnú spoluprácu i na využívanie expertných znalostí pri príprave stratégií a programov na ceste k inteligentným mestám.

„Tešíme sa na nových členov a ich jedinečné skúsenosti,“ hovorí Miloslav Jurík, predseda združenia inteligentných miest. „Našim cieľom je meniť mestskú politiku, získavať podporu ľudí a zvyšovať kvalitu života ľudí. To sa nám darí najmä vďaka aktívnym členom, ktorí sú ochotní podeliť sa o svoje skúsenosti s ostatnými. To, že posilňujeme naše rady o mestá, ktoré sa skutočne snažia o zmenu nielen v oblasti využívania smart technológií, ale celkovo pri zvyšovaní kvality života, je preto výborná správa nielen pre nás, ale najmä pre ich obyvateľov,“ dodáva.

Piešťany, Prešov i Dubnica budú môcť prvé výhody členstva čerpať už budúci týždeň. V Hlohovci sa zapoja do odborného workshopu Smart City Academy, kde sa bude diskutovať o obstarávaní inovácií.

Verejné obstarávanie je často limitujúcim faktorom, s ktorým mestá pri svojom rozvoji zápasia. Primátorom, prednostom a odborným pracovníkom miest svoje riešenia predstavia experti zo Slovenska, Českej republiky a Holandska. Partnerom workshopu je aj Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý sa snaží zameriavať na moderné, transparentné a ekonomicky efektívne formy verejného obstarávania. Členovia Smart Cities Klubu tak získajú cenné skúsenosti a osvedčené riešenia, ktoré budú môcť využiť pri svojich projektoch a odstrániť tak jednu z najväčších prekážok na ceste k úspešnému konceptu inteligentných miest.

Smart Cities Klub je neformálna platforma, ktorá svojim členom pomáha pri tvorbe vízií a stratégií ako aj s ich pretavením do praxe. V súčasnosti má 13 členov z radov krajských miest ako sú Trnava, Žilina, Banská Bystrica a Prešov a okresných miest od Hlohovca po Michalovce a jedného plnohodnotného člena spomedzi samosprávnych krajov.

Združenie intenzívne spolupracuje s viacerými zahraničnými partnermi, napríklad nórskou sieťou Smart Cities Norway Network, ďalšími organizáciami vo Švédsku, Dánsku či Holandsku alebo v krajinách V4.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro

Náklady bude už čoskoro možné rozúčtovať aj pomocou aplikácií ako Messenger či WhatsApp.

Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár

Incheba chce priniesť kvalitný verejný priestor, viac života a umenie.

Zelená Bratislava

Vyvetrajte si hlavu v jednom z najzelenších hlavných miest na svete.