Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Ceny Nadácie Tatra banky za umenie sú odovzdané

V piatok 29. novembra si ceny za umenie prebrali Bárta, Šlauka, Janoska Ensemble, Keratová, Bagala a Choma s Kubinom.

Nadácia Tatra banky už 24. raz odovzdávala špeciálne ocenenie pre umelcov, ktorých vybrala odborná porota zložená z umelcov a predchádzajúcich držiteľov CNTBU. V 6 rôznych kategóriách ocenila zástupcov audiovizuálnej tvorby, divadla, dizajnu, hudby, literatúry a výtvarného umenia.

Slávnostný večer sa niesol v duchu spojenia tanca a technológií vďaka francúzskemu zoskupeniu Compagnie Käfig, ktoré pôsobí už od roku 1996 a odohralo viac ako 3000 predstavení v 64 krajinách sveta. Compagnie Käfig patrí medzi jedno z najlepších a najinovatívnejších hip-hopových formácií v Európe. Ich líder a choreograf Mourad Merzouki vytvára predstavenia, ktoré zlučujú rôzne štýly ako hip-hop, súčasný tanec a cirkus do jedinečného tanečného zážitku. Na Slovensku sa predstavili tanečníci v piatok po prvý krát a veríme, že nie naposledy.

Hlavnú cenu v podobe bronzovej sošky Múzy, navrhnutej slovenským sochárom a výtvarníkom Danielom Brunovským, si odniesli:

Juro Šlauka – za réžia filmu Punk je hneď!

Alexander Bárta – za herecký výkon postavy kurátora Fabricea v inscenácii Štvorec, Činohra SND

Pavel Choma, Martin Kubina a kolektív –za koncepcia stánku Bratislavy na knižnom veľtrhu Salon du Livre 2019 v Paríži

Janoska Ensemble – za album Revolution /vydavateľstvo Universal Music/

Koloman Kertész Bagala – za organizáciu a vyhlasovanie súťaže Poviedka 2018

Mira Keratová – za kurátorstvo kolektívnej výstavy UNITED WE STAND/DIVIDED WE FALL – tvorba Michal Moravčík, Stredoslovenská galéria, BB a Nová synagóga, Žilina

Okrem hlavnej ceny udeľuje každý rok Nadácia Tatra banky aj špeciálnu cenu pre mladých tvorcov. Tento rok ju získali:

Barbora Berezňáková za réžiu krátkeho dokumentárneho filmu Spýtaj sa vašich 68

Michal Tornyai, Martin Lipták, Andrej Sarvaš, Miroslav Beňák a Daniela Olejníková za publikáciu čierne diery

Čavalenky ( Rudo Danihel ) za EP album Chlapci na ulici /vydavateľstvo Čavalenky /

András Cséfalvay za autorskú výstavu A case of Pluto, Karlín Studios, Praha

Katarína Vargová a kolektív za koncept, celoročný literárny projekt Medziriadky

Monika Potokárová, in memoriam za herecký výkon postavy A.Ľ. Rachmanovovej v inscenácii Ruské denníky, Činohra SND

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Ako a kde ho môžete získať?

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.