Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Ceny Nadácie Tatra banky za umenie sú odovzdané

V piatok 29. novembra si ceny za umenie prebrali Bárta, Šlauka, Janoska Ensemble, Keratová, Bagala a Choma s Kubinom.

Nadácia Tatra banky už 24. raz odovzdávala špeciálne ocenenie pre umelcov, ktorých vybrala odborná porota zložená z umelcov a predchádzajúcich držiteľov CNTBU. V 6 rôznych kategóriách ocenila zástupcov audiovizuálnej tvorby, divadla, dizajnu, hudby, literatúry a výtvarného umenia.

Slávnostný večer sa niesol v duchu spojenia tanca a technológií vďaka francúzskemu zoskupeniu Compagnie Käfig, ktoré pôsobí už od roku 1996 a odohralo viac ako 3000 predstavení v 64 krajinách sveta. Compagnie Käfig patrí medzi jedno z najlepších a najinovatívnejších hip-hopových formácií v Európe. Ich líder a choreograf Mourad Merzouki vytvára predstavenia, ktoré zlučujú rôzne štýly ako hip-hop, súčasný tanec a cirkus do jedinečného tanečného zážitku. Na Slovensku sa predstavili tanečníci v piatok po prvý krát a veríme, že nie naposledy.

Hlavnú cenu v podobe bronzovej sošky Múzy, navrhnutej slovenským sochárom a výtvarníkom Danielom Brunovským, si odniesli:

Juro Šlauka – za réžia filmu Punk je hneď!

Alexander Bárta – za herecký výkon postavy kurátora Fabricea v inscenácii Štvorec, Činohra SND

Pavel Choma, Martin Kubina a kolektív –za koncepcia stánku Bratislavy na knižnom veľtrhu Salon du Livre 2019 v Paríži

Janoska Ensemble – za album Revolution /vydavateľstvo Universal Music/

Koloman Kertész Bagala – za organizáciu a vyhlasovanie súťaže Poviedka 2018

Mira Keratová – za kurátorstvo kolektívnej výstavy UNITED WE STAND/DIVIDED WE FALL – tvorba Michal Moravčík, Stredoslovenská galéria, BB a Nová synagóga, Žilina

Okrem hlavnej ceny udeľuje každý rok Nadácia Tatra banky aj špeciálnu cenu pre mladých tvorcov. Tento rok ju získali:

Barbora Berezňáková za réžiu krátkeho dokumentárneho filmu Spýtaj sa vašich 68

Michal Tornyai, Martin Lipták, Andrej Sarvaš, Miroslav Beňák a Daniela Olejníková za publikáciu čierne diery

Čavalenky ( Rudo Danihel ) za EP album Chlapci na ulici /vydavateľstvo Čavalenky /

András Cséfalvay za autorskú výstavu A case of Pluto, Karlín Studios, Praha

Katarína Vargová a kolektív za koncept, celoročný literárny projekt Medziriadky

Monika Potokárová, in memoriam za herecký výkon postavy A.Ľ. Rachmanovovej v inscenácii Ruské denníky, Činohra SND

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €

Mať výborný zrak je snom asi každého človeka s okuliarmi.

Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?

VÚB ako prvá banka na Slovensku zavádza takzvaný “smart work”.

Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS

Vďaka bezplatnej SMS notifikácii budete vedieť, že ZSD už pracuje na obnovení dodávky elektriny.