Oslávte Vianoce aj Silvester s priateľmi kvízovou hrou o Gorile

Ahoj vtáčik, si tu? Gorila ti radosť z Vianoc nepokazí. Priatelia sa dali dokopy a vyrobili vtipnú kvízovú hru o známych kauzách.

Čo vás viedlo k tomu, aby ste vytvorili „kvízovú hru pre malých aj veľkých o GORILA“?

Úžas a zdesenie nad špinou, ktorá sa na nás prevalila koncom tohto roka. Ľudia, ktorí ešte vládzu sledovať politiku prežili naozaj veľmi ťažký rok. Bol to masaker. Ten „dekeľ na žumpe“ sa už nedal udržať, všetko sa vyvalilo von... no, dobre, všetko je asi silné slovo, povedzme že strašne veľa. Čiže inšpirovali nás k tomu zverejnené nahrávky z kauzy Gorila. No a naše spoločné dielko nájdete na eshope www.edomaradkosti.sk

Ste novinári?

Nie, sme väčšinou zamestnanci v IT sektore. S kolegom Ondrom od istého času vedieme niečo, čo sme interne nazvali „prvý komerčný politologický inštitút“ – má zatiaľ približne dvoch členov:) Aj to nám pomáha ostať na Slovensku, dokonca na východnom. Veľa našich priateľov to už so Slovenskom vzdalo a odišli. Len si predstavte také Švajčiarsko. Všetko tam funguje, totálna nuda. My v našom „inštitúte“ sa dlhodobo v debatách pri obede venujeme politickej psychológii alebo – ako to len nazvať – určitej symbolicko-psychologickej rovine faktického diania vo verejnom priestore. Politický folklór, symboly a celá tá „mytológia“ hýbe médiami a Slovenskom. Je to fascinujúce. A Gorila ako„matka všetkých káuz“ sedí vysoko na slovenskom Olympe. Naše četovanie sa občas podobalo hádankám, a tak nejako sa zrodil základný koncept.

O čo vám ide? Chcete, aby sa ľudia vŕtali v špine?

Nie. Chceme aby sa stretli s priateľmi, dali si pivo a zabavili sa našou kvízovkou. Hovorí sa, že ľudia na Slovensku vydržia všetko. Naozaj túto vlastnosť ako národ v sebe máme, prežijeme všetko. Nesťažujeme sa na veci, ktoré nefungujú priamo, ale zanadávame si v súkromí na ceste do práce alebo pri poháriku a považujeme to za vybavené. Zároveň sa však spoza toho pohárika vieme pozrieť na veci akoby z nadhľadu a občas aj s humorom. Ak existuje nejaká nádej, spočíva v našej pamäti. Pamätáte si napríklad kauzu popolček?

To je tá, čo kvôli nej Fico vymenil niekoľkých ministrov životného prostredia nominovaných za SNS?

Nie, to bola kauza emisie. Popolček bol tender na odvoz a likvidáciu popolčeka a škvary z teplární. Všetky tie kauzy vchádzajú do nášho podvedomia a traumatizujú spoločnosť. Ľudia si teraz môžu vďaka kvízovej hre osviežiť pamäť. A je v tom aj kus spomienkovej nostalgie, vynárajú sa mená ako Migaš, Jureňa, Krajči a ďalšie, ktoré iste „zahrejú na duši“(smiech). Treba hľadať radosť v maličkostiach.

Pritom sú to vážne veci - stámiliónové škody, dokonca vraždy, nie je to zľahčovanie?

Jano Kuciak si veľmi želal, aby sa ľudia zaujímali o politiku, aby mali otvorené oči. Keď prenikneme do podstaty, keď lepšie porozumieme súvislostiam, naše rozhodnutia budú správne. To je to najlepšie, čo môžeme pre Jana a Martinu urobiť. Ak sa nepoučíme z minulosti, sme odsúdení opakovať tie isté chyby a obetí môže byť viac.

Aké otázky obsahuje hra?

Naša kvízovka obsahuje 150 kartičiek so 750 otázkami a 2250 odpoveďami. Rozdelené sú na ľahšie a ťažšie kauzy. Osobitný balíček kartičiek obsahuje otázky o nahrávkach. Ďalšia kategória sú výroky – našli sme 120 výrokov, ktoré sa vpálili do kolektívnej pamäti. Už len výroba kartičiek bola ohromne zábavná, veľa sme sa nasmiali. Ešte nadviažem na ten folklór. Havel raz povedal, „naše země nevzkvétá“. My hovoríme, naša zem nieže spieva, ale plače. Ale pri troche snahy by sa mohla aspoň trochu usmiať.

Nejaké príklady otázok?

Kto povedal: „Vy ste vzácny, doslova krištáľovo čistý typ človeka, ktorý je vzdelaný až za hranicu svojho intelektu.“?

Sulík?

Ivan Mikloš o Ľubošovi Blahovi.

Pekné.

Alebo niečo z ťažších káuz: S ktorou stranou sa v médiách najviac spájala kauza Gemerský mlyn?

Fúha, aj taká bola? Možnosti?

a) HZDS b) Smer c) SNS

Tipnem si b) Smer.

Nie, SNS. Vidíte, tých káuz bolo toľko, že sa v tom už človek sotva orientuje.

Dajte ešte nejakú ľahšiu.

Braňo Ondruš, šéf tlačového odboru v roku 2009 obhajoval Ficove 20-tisícové hodinky tým, že išlo o:
a) darček od Ladislava Bašternáka b) darček od bližšie nemenovaných oligarchov c) darček k sviatkom od manželky

Jasné, darček od manželky.

Správne, vylučovacia metóda. Je to aj o logike, pozornosti a schopnosti spájať si súvislosti.

Konzultovali ste celú vec s právnikom?

Chským?(smiech) Poviem to tak, že keď sa na Slovensku za tejto vlády stala politická vražda, povedali sme si, že to len tak nenecháme. Je to o historickej pamäti. Alebo sa pokojne môžeme vrátiť k Sophii Scholl, ktorej portrét visí nad počítačom v mojej pracovni. Spolu s bratom rozdávala protinacistické letáčiky na mníchovskej univerzite, Hitler ich nechal v štyridsiatom treťom popraviť. Rozumiete, za letáčik. Svedomie v politike nespadne z neba, treba na to trošku odvahy. Ale ak mám byť trochu legalisticko-cynický, tak vyrobili sme hru, nič netvrdíme, sú to iba otázky a potenciálne odpovede z verejne dostupných zdrojov.

Všimol som si políčko Fekišovce...
Áno, keď na neho panáčikom stúpite, stojíte jedno kolo. A treba v stoji zaspievať hymnu s pozmeneným textom „dosiaľ hrdo spalo“ (smiech)

Koľkí ste na tom spolupracovali?

Základný tím tvoria štyria ľudia. Kolega z práce, jeho partnerka a ešte jedna moja priateľka z diskusného fóra, ktoré sme organizovali dávnejšie. Plus jeden vynikajúci bardejovský grafik, Jakub Lenárt.

Ako dlho trvala výroba?

Ak nepočítam asi desaťročnú všeobecnú prípravu sledovania verejného priestoru, štyri roky debát o politike, tak zhruba mesiac. Nespali sme posledný októbrový týždeň, keďže nás tlačil termín na odovzdanie do tlače. Snaha bola stihnúť vytlačiť gorilku do Vianoc.

Koľko ste toho vytlačili?

Tisíc.

Ako je to s financovaním?

Soroš(smiech) No tuším sme teraz pred Vianocami viacerí v mínusoch, ale toto radšej nezverejňujte, čo keď si to prečíta manželka? (smiech) Akože nastavené to máme tak, že keď nepredáme ani kus, tak najbližšie tri roky žiadna dovolenka. Ani na Dankove poukazy.

Čím sa zaoberáte profesne?

Sme analytici, globálny korporát, IT sféra, databázy, project management...a niektorí sa trochu aktivizujeme v treťom sektore.

Môžeme sa tešiť na nejaké pokračovanie?

Sami sa necháme prekvapiť, kam nás tento nápad dovedie. Lajkujte stránkufb.me/edomaradkosti a zistíte to spolu s nami. A nezabudnite obdarovať svojich priateľov, ktorých zaujíma politika. V čase tohto rozhovoru naša webka www.edomaradkosti.sk ešte nie je ani vyhľadateľná na Googli...

Prečo sa Váš eshop vlastne volá Edo má rád kosti?

To by ste chceli vedieť, čo?(smiech).To už je kvízová otázka. Odpoveď nájdete na jednej z kartičiek z kategórie Nahrávky :)

Autori hry: Marek Hrubčo, Ondrej Surgent, Beáta Štofová, Janka Ťuchová
www.edomaradkosti.sk

Grafika: Jakub Lenárt
jakublenart.com

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 633
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 585
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 4 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 4 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu