Pondelok, 20. január, 2020 | Meniny má Dalibor

Zálohovanie PET fliaš je úspech, stopka výrubom bola prioritou

„Bolo by odo mňa nezodpovedné neurobiť všetko preto, aby sme v tomto tempe pokračovali,“ hovorí László Sólymos, minister MOST-HÍD.

Rezort životného prostredia bol na Slovensku dlhé roky považovaný za „ministerstvo pre dobrý pocit, že také ministerstvo vôbec máme“. Posledné štyri roky však došlo k významnej zmene. A práve slovenský envirorezort začal čoraz viac získavať na rešpekte. Dôvod je jednoduchý. Podarilo sa mu presadiť množstvo krokov, ktoré si získali uznanie aj za hranicami Slovenska.

Presadené zálohovanie

Veľmi príjemné ocenenie našej práce prišlo na stretnutí s rakúskou ministerskou životného prostredia. Osobne si vyžiadala naše podklady k zákonu, ktorým zavedieme zálohovanie PET fliaš a plechoviek na Slovensku. Pár týždňov predtým si ich prišli vyžiadať napríklad z Malty,“ uvádza príklad podpredseda vlády a minister životného prostredia za MOST-HÍD László Sólymos. Práve vďaka presadeniu zálohovania, práci na zákaze jednorazových plastových výrobkov Slovensko začalo získavať povesť lídra v boji proti plastom vo svojom regióne.

Ministerstvo životného prostredia sa nevenovalo len plastom. Veľkú pozornosť venovalo aj rozvoju regiónov. Na Slovensku tak za posledné štyri roky boli podporené stovky projektov budovania vodovodov, kanalizácií alebo zariadení na spracovanie odpadu. „Našou filozofiou zostáva, aby ochrana životného prostredia bola príležitosťou k rozvoju regiónov, vytvárala pracovné miesta a predovšetkým skvalitňovala každodenný život ľuďom,“ pokračuje László Sólymos. Podľa jeho slov veľký kus práce sa spravil aj pri ochrane prírody, kedy došlo ku zákazu plošných výrubov v národných parkoch, znížilo sa množstvo odpadu na skládkach, modernizovala sa ochrana ovzdušia či zásoby vody a rozhýbali sa práce na odstraňovaní starých ekologických záťaží, ktoré desiatky rokov trápili krajinu. V súčasnosti ich má rezort rozpracovaných približne sto. Od Bratislavy, cez Žiar nad Hronom, Kežmarok až Chemko Strážske.

Kus práce

Podľa slov podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Slovensko za posledné štyri roky spravilo pri životnom prostredí obrovský kus práce, no nesmie zaspať na vavrínoch, nakoľko ochrana prostredia pre život je beh na dlhé trate. „Preto kandidujem za MOST-HÍD aj v týchto voľbách, hneď na treťom mieste. Dnes by bolo odo mňa nezodpovedné neurobiť všetko preto, aby sme pokračovali v tomto tempe a podporu, ktorú získame nepretavili do ešte čistejšieho a zdravšieho životného prostredia,“ uzatvára László Sólymos.

Objednávateľ: MOST-HÍD, Trnavská cesta 37, 831 04 Bratislava, IČO: 42171229

Dodávateľ: i-Step communication, s.r.o., Pluhová 10/A, 831 03 Bratislava, IČO: 357 54 281

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov

V malebnej obci blízko Zvolena a Banskej Bystrice môžete získať atraktívne pozemky pre svoj nový idylický domov. Už od 80 €/m2.

Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov

V malebnej obci blízko Banskej Bystrice a Zvolena môžete získať atraktívne pozemky pre svoj nový idylický domov. Už od 80 €/m2.

Noerr advise NEI on acquisition of Kinex

This is further evidence of Noerr building a strong regional M&A force, after years of developing its M&A practice in Slovakia.