Piatok, 24. január, 2020 | Meniny má Timotej

Čo znamená spomalenie hospodárskeho rastu pre Slovensko?

Slovensko, súčasť globálneho obchodu s proexportnou ekonomikou musí citlivo monitorovať predpovede a indikátory rastu či poklesu.

Zároveň by veľkosť krajiny mala umožniť Slovensku citlivo reagovať na zmeny a príležitosti. Svetová ekonomika vstupuje do dlhodobého obdobia nízkeho rastu. Hlavnými ohrozeniami pre slovenský priemysel je spomaľovanie rastu v Nemecku, potom nasleduje obchodná vojna medzi Čínou a USA a až na treťom mieste je brexit.

Politické rozhodnutia majú v súčasnosti rýchly a priamočiary dosah na svetovú ekonomiku a rozvoj národného hospodárstva. Hlavnou príčinou prepadu globálneho HDP v roku 2019 je rekordne vysoká miera politickej neistoty spolu s uvalenými obchodnými clami. „Veľké insolvencie a konkurzy zasahujú malé a stredné firmy ešte dramatickejšie ako v minulosti,“ hovorí Peter Mucina, regionálny riaditeľ spoločnosti Euler Hermes. Preto vo svete silnie dialóg na národnej úrovni medzi firmami a politickými autoritami.

Aktívnou komunikačnou platformou sa počas dvoch rokov stalo podujatie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pod názvom Spolu pre Slovensko. Z regiónov do sveta. „Úlohou ekonomickej diplomacie je vyhľadávať príležitosti v krajine pôsobenia a zároveň v tejto krajine vytvárať ekosystém podpory pre slovenských podnikateľov. Máme vo svete desiatky ekonomických diplomatov a vzťahy a dobré meno krajiny budované desaťročia,“ vysvetľuje ciele podujatia Lukáš Parízek, štátny tajomník rezortu.

Šesť krajských stretnutí rezortu zahraničných vzťahov, odborníkov a podnikateľov potvrdilo, že dialóg musí rešpektovať nielen regionálne špecifiká, ale dokáže spojiť skúsenosti a dispozície verejnej správy a súkromného sektora. Slovenský zahraničný obchod sa opiera o strojárstvo, obranný priemysel, energetiku, potravinárstvo a v ostatných desaťročiach o informačné technológie, bezpečnostné riešenia, manažment vodného hospodárstva a potenciál rastie v oblasti cirkulárnej ekonomiky.

Služby ekonomickej diplomacie pre podnikanie v zahraničí poskytuje Podnikateľské centrum MZVEZ SR. Formou hotline pre exportérov sprístupňuje informácie o zahraničných trhoch a tendroch, ekonomické aktuality, organizuje účasť na veľtrhoch a výstavách v zahraničí. Ročne zodpovie takmer dve tísícky dopytov zástupcov firiem a profesionálnych združení, ktorí môžu požiadať o podporu pri lokálnych kontaktoch a hodnotení zahraničných partnerov. V tomto roku začalo aktívne oslovovať malé a stredné firmy práve formou podujatí a cez sociálne siete.

Podľa prognóz spoločnosti Euler Hermes by mal rast HDP v roku 2020 zaznamenať globálny pokles na 2,4 percenta, pričom v roku 2019 bol 2,5 percenta. Politická neistota a vysoká miera insolvencie krajín sú najväčšími trvalými hrozbami svetového obchodu. V roku 2019 rástol o 1,5 percenta, čo je najpomalší rast zaznamenaný za posledných desať rokov od svetovej a hospodárskej krízy v rokoch 2008 – 2009.

Obchod s tovarom a službami bude podľa predikcií rásť v roku 2020 na úrovni 1,8 percenta. Objem importovaných tovarov bude klesať najmä pre problémy v automobilovom a elektrotechnickom priemysle. Spomaľovanie rastu globálneho obchodu sa očakáva takmer vo všetkých ekonomikách, globálne spomalenie rastu HDP bude mierne – poklesne na 2,4 percenta.

Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte

Nielen v lete, ale po celý rok. Egypt je aj v zime skvelou voľbou na dovolenku.

Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!

Úspešný finančník a tanečný majster Let´s Dance show, Košičan Erik Ňarjaš vstupuje do politiky za stranu OĽANO Igora Matoviča.

Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti

Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti a znepríjemňujú život.