Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej

Výsadba stromovej aleje v Petržalke je ukončená.

Zamestnanci ŠKODA AUTO SLOVENSKO priložili ruku k dielu a v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta Slovenska Bratislavy sadili stromy na Starohájskej ulici v Petržalke.Zamestnanci ŠKODA AUTO SLOVENSKO priložili ruku k dielu a v spolupráci s Magistrátom hlavného mesta Slovenska Bratislavy sadili stromy na Starohájskej ulici v Petržalke. (Zdroj: ŠKODA AUTO)
  • ŠKODA AUTO Slovensko v spolupráci s hlavným mestom Bratislava vysadila novú stromovú alej na Starohájskej ulici v Petržalke
  • Spolu pribudlo 59 stromov a kríkov, 30 z nich vďaka podpore ŠKODA AUTO Slovensko
  • Ruku k dielu pridalo aj 50 zamestnancov, ktorí sa rozhodli takto pomôcť prírode aj ľuďom prekonávať horúce letá

Výsadba stromovej aleje v Petržalke je ukončená. Spolu pribudlo 59 kusov odrastených stromov a kríkov, ktoré budú okoloidúcim spríjemňovať horúce leto pri populárnej cyklistickej trase. Spolupráca Magistrátu hlavného mesta Slovenska Bratislavy a ŠKODA AUTO Slovensko ukazuje trend, vďaka ktorému sa môže verejný a súkromný sektor spoločne pripravovať na zmenu klímy v mestách.

V súčasnej situácii, kedy nám lesy ubúdajú takmer pred očami, je podpora výsadby stromov zodpovednými spoločnosťami jednou z ciest, ako bojovať s klimatickou hrozbou a zvyšovaním globálnej teploty. "V rámci podnikovej Stratégie 2025 je ekológia jedným z našich nosných bodov. Okrem toho, že naše vozidlá spĺňajú tie najprísnejšie emisné normy, zefektívňujeme aj výrobu v prevádzkach a dbáme na maximálne možnú recykláciu materiálov. Vysádzanie stromov v mestách je ďalším krokom, ktorým chceme prispieť k trvalej udržateľnosti," uviedol Marek Růžička, konateľ spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Škoda sa rozhodla podporiť výsadbu stromov v meste, pretože v lete vedia znížiť teplotu o viac ako päť stupňov Celzia. Tento efekt sa prejavuje nielen na úrovni mesta alebo štvrte, ale dokonca aj na jednotlivých sídliskách – tie so stromami sú výrazne chladnejšie ako sídliská bez nich. Stromy tienia chodníky, cesty a budovy, čím zabraňujú akumulácii tepla a okrem toho uvoľňujú z listov osviežujúcu vlhkosť. Výsadba stromov v meste preto prináša priamy efekt a úľavu počas horúcich letných dní aj nocí.

Spoločné riešenie

V Bratislave je situácia s výsadbou nových stromov náročná, pretože pod povrchom sú trasy kanalizácie či inžinierske siete, ktoré je nutné brať do úvahy. Riešenie sa ale dá nájsť. Nová stromová alej v bratislavskej Petržalke je výsledkom spolupráce ŠKODA AUTO SLOVENSKO a Oddelenia životného prostredia hlavného mesta. Na Starohájskej ulici v Petržalke sa ukončila výsadba 20 veľkých dlhovekých stromov Platan javorolistý a 39 menších drevín ako sú nádherne kvitnúci Judášovec strukový, Čremcha obyčajná či Muchovník lamarckov s jedlými plodmi. Nasledujúci rok počas vegetačných dní pribudnú k rastlinám zavlažovacie vaky, vďaka čomu budú vedieť bezpečne prekonať prvé roky rastu. Starostlivosť o alej bude v réžii Magistrátu hlavnému mesta SR Bratislava.

"Výsadba aleje bola dôležitým krokom v procese cieleného ochladzovania mesta do budúcnosti s ohľadom na program Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Proces výsadby mal veľké úskalia, keďže bolo potrebné riešiť jeden z najväčších problémov urbanizovaného prostredia pre výsadbu stromov a tým sú podzemné inžinierske siete. Veríme, že alej do budúcna zlepší mikroklímu prostredia a bude príkladom toho, ako sa môže súkromný sektor podieľať na výsadbe stromov v spolupráci s verejnou správou," uviedol Andrej Kovarik, mestský splnomocnenec pre zeleň.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €

Mať výborný zrak je snom asi každého človeka s okuliarmi.

Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?

VÚB ako prvá banka na Slovensku zavádza takzvaný “smart work”.

Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS

Vďaka bezplatnej SMS notifikácii budete vedieť, že ZSD už pracuje na obnovení dodávky elektriny.