Kvalita a pôvod potravín, originálne ingrediencie, veľa zeleniny a netradičné náhrady mäsa, ale aj oprášené recepty starých mám. Rok 2020 sa v gastronomickom svete ponesie v znamení udržateľnosti, uvedomelejšieho prístupu k zdravému životnému štýlu, jednoduchosti, ale aj výraznejších chuťových zážitkov. Vybrali sme pre vás najväčšie trendy, ktoré zarezonujú aj na prestížnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe od 23. do 26. januára.
Superregionálne potraviny
Jesť zdravo a udržateľne znamená jesť potraviny, ktoré k nám neprešli viac ako stokilometrovú cestu. Očakáva sa, že v roku 2020 tento trend zosilní až na úroveň takzvaných superregiónov. Podobne ako v prípade vína, aj pri potravinách bude dôležitá oblasť, z ktorej pochádzajú. Malí farmári, komunitné záhradky, alebo urban gardening budú jednoznačne „in“.
Nie je múka ako múka...
Myslíte si, že piecť sa dá len z klasickej pšeničnej, špaldovej či ražnej múky? Omyl! Predovšetkým pri príprave koláčov či dezertov môžete využiť menej zvyčajné alternatívy, ktoré sú nielen zdravé a výživné, ale predovšetkým výsledné dielo príjemne osviežia. Kokosová, mandľová, maková, konopná, ľanová, ryžová, makadamová, amarantová alebo gaštanová múka alebo ich zmesi – odporúčame vám nebáť sa a experimentovať.
...ani maslo ako maslo.
Ďalším z tohtoročných gastronomických trendov sú rastlinné „maslá“. V tomto prípade však nemáme na mysli klasické stužené margaríny, no veľmi zdravé a chutné orechové nátierky, ktoré sa vyrábajú jemnučkým opražením orechov a ich rozmixovaním na vláčnu hmotu. Nielen arašidové maslo, ktoré určite poznáte z amerických filmov, ale aj mandľové, kešu či lieskovcové maslo, prípadne aj v kombinácii s medom, škoricou alebo kakaom, patria medzi obľúbené pochúťky.
Veľa zeleniny a nové náhrady mäsa
Ľudia si postupne začínajú uvedomovať množstvo proteínov, ktoré skonzumujú a zamýšľajú sa nad novými prístupmi. Množstvo reštaurácií po celom svete sa preto zameriava na netradičné úpravy a kombinácie zeleniny a byliniek. Jedným z trendov a výziev na tento rok sú aj nové náhrady mäsa vyrobené z rastlinných proteínov, prírodných farbív a látky heme, vďaka čomu je „falošné“ mäso na nerozoznanie od toho pravého.
Med a stéviu znova nahradí cukor
Kým ešte pred niekoľkými rokmi bolo v móde sladiť medom alebo rastlinným sladidlom zo stévie, v roku 2020 prevezme „sladké žezlo“ opäť cukor. Nie však klasický repný, ale jeho sofistikovanejšie alternatívy ako cukor z kokosových kvetov, javorový a brezový cukor.
Recepty starých materí
Naspäť ku koreňom. Tradícia bude mať svoje miesto v kuchyni aj v roku 2020. Ak chcete experimentovať, stačí pôvodné recepty ozvláštniť nečakanou ingredienciou.
Na viac trendov sa môžete tešiť od 23. do 26. januára na veľtrhu DANUBIUS GASTRO. Potraviny, káva a víno z celého sveta, gurmánske špeciality, prezentácia gastronomických technológií a zariadení pre hotely, kaviarne a reštaurácie, ale aj fantastický program plný varenia naživo, barmanských, baristických a cukrárskych exhibícií a workshopov bude zážitkom (nielen) pre vaše chuťové poháriky.
Veľtrh sa koná spoločne s veľtrhom cestovného ruchu ITF Slovakiatour, vďaka čomu si budete môcť dopodrobna naplánovať svoje cestovateľské zážitky.
Viac info získate na www. incheba .sk