SME

Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia

Svetovým kuchyniam vládnu falošné mäso, regionálne potraviny a udržateľnosť.

Kvalita a pôvod potravín, originálne ingrediencie, veľa zeleniny a netradičné náhrady mäsa, ale aj oprášené recepty starých mám. Rok 2020 sa v gastronomickom svete ponesie v znamení udržateľnosti, uvedomelejšieho prístupu k zdravému životnému štýlu, jednoduchosti, ale aj výraznejších chuťových zážitkov. Vybrali sme pre vás najväčšie trendy, ktoré zarezonujú aj na prestížnom veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO v bratislavskej Inchebe od 23. do 26. januára.

Superregionálne potraviny

Jesť zdravo a udržateľne znamená jesť potraviny, ktoré k nám neprešli viac ako stokilometrovú cestu. Očakáva sa, že v roku 2020 tento trend zosilní až na úroveň takzvaných superregiónov. Podobne ako v prípade vína, aj pri potravinách bude dôležitá oblasť, z ktorej pochádzajú. Malí farmári, komunitné záhradky, alebo urban gardening budú jednoznačne „in“.

Nie je múka ako múka...

Myslíte si, že piecť sa dá len z klasickej pšeničnej, špaldovej či ražnej múky? Omyl! Predovšetkým pri príprave koláčov či dezertov môžete využiť menej zvyčajné alternatívy, ktoré sú nielen zdravé a výživné, ale predovšetkým výsledné dielo príjemne osviežia. Kokosová, mandľová, maková, konopná, ľanová, ryžová, makadamová, amarantová alebo gaštanová múka alebo ich zmesi – odporúčame vám nebáť sa a experimentovať.

...ani maslo ako maslo.

Ďalším z tohtoročných gastronomických trendov sú rastlinné „maslá“. V tomto prípade však nemáme na mysli klasické stužené margaríny, no veľmi zdravé a chutné orechové nátierky, ktoré sa vyrábajú jemnučkým opražením orechov a ich rozmixovaním na vláčnu hmotu. Nielen arašidové maslo, ktoré určite poznáte z amerických filmov, ale aj mandľové, kešu či lieskovcové maslo, prípadne aj v kombinácii s medom, škoricou alebo kakaom, patria medzi obľúbené pochúťky.

Veľa zeleniny a nové náhrady mäsa

Ľudia si postupne začínajú uvedomovať množstvo proteínov, ktoré skonzumujú a zamýšľajú sa nad novými prístupmi. Množstvo reštaurácií po celom svete sa preto zameriava na netradičné úpravy a kombinácie zeleniny a byliniek. Jedným z trendov a výziev na tento rok sú aj nové náhrady mäsa vyrobené z rastlinných proteínov, prírodných farbív a látky heme, vďaka čomu je „falošné“ mäso na nerozoznanie od toho pravého.

Med a stéviu znova nahradí cukor

Kým ešte pred niekoľkými rokmi bolo v móde sladiť medom alebo rastlinným sladidlom zo stévie, v roku 2020 prevezme „sladké žezlo“ opäť cukor. Nie však klasický repný, ale jeho sofistikovanejšie alternatívy ako cukor z kokosových kvetov, javorový a brezový cukor.

Recepty starých materí

Naspäť ku koreňom. Tradícia bude mať svoje miesto v kuchyni aj v roku 2020. Ak chcete experimentovať, stačí pôvodné recepty ozvláštniť nečakanou ingredienciou.

Na viac trendov sa môžete tešiť od 23. do 26. januára na veľtrhu DANUBIUS GASTRO. Potraviny, káva a víno z celého sveta, gurmánske špeciality, prezentácia gastronomických technológií a zariadení pre hotely, kaviarne a reštaurácie, ale aj fantastický program plný varenia naživo, barmanských, baristických a cukrárskych exhibícií a workshopov bude zážitkom (nielen) pre vaše chuťové poháriky.

Veľtrh sa koná spoločne s veľtrhom cestovného ruchu ITF Slovakiatour, vďaka čomu si budete môcť dopodrobna naplánovať svoje cestovateľské zážitky.

Viac info získate na www. incheba .sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  2. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  3. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  4. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  5. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  6. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  7. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  8. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 843
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 621
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 121
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 975
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 141
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 913
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 383
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 135
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pripnutie žltého narcisu na hruď vyjadruje spolupatričnosť, podporu a vnáša do života nádej.


10 h

Renomovaná značka áut Nissan prichádza s novým vylepšeným modelom Qashqai.


11 h

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.


INZERCIA 21 h
SkryťZatvoriť reklamu