Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú

(Zdroj: Volkswagen Slovakia)

Súkromná stredná odborná škola Duálna akadémia uvedie v tomto roku do pracovného života prvých maturantov. Vyše 90 študentov má už teraz oproti svojim rovesníkom veľký náskok.

Po opustení školy z nich budú odborníci s praxou, ktorá im otvára dvere ku kvalifikovanej práci. Duálna akadémia vznikla pred 4 rokmi ako reakcia na nedostatok kvalifikovaných odborníkov na trhu práce a v súčasnosti má už takmer 400 žiakov, ponúka štúdium v 7 technických odboroch, zamestnáva 22 odborných pedagógov a pribudli ďalšie partnerské firmy.

Bývalé učilište BAZ sa podarilo pred 4 rokmi pretransformovať na špičkovú strednú školu s vlastnou tréningovou halou s najmodernejšími zariadeniami, ktoré aktuálne používajú vo výrobe mnohé firmy. Vybavenie školy si žiaci pochvaľujú, modernosťou pripomína kvalitné školy v zahraničí. Aktuálne má v Duálnej akadémii otvorené dvere ďalších 120 deviatakov, z toho 87 pre Volkswagen Slovakia. Dôležité je, aby mali pozitívny vzťah k technike. Cenné praktické skúsenosti, ktoré získajú počas štúdia, im významne pomôžu uplatniť sa na trhu práce. „S duálnym vzdelávaním máme tie najlepšie skúsenosti. Už v minulosti sme pocítili nedostatok kvalifikovaných odborníkov, preto sme sa rozhodli ísť cestou duálneho vzdelávania a vychovávať si vlastných odborníkov,“ uviedla Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa Volkswagen Slovakia.

Duálna akadémia kladie počas vyučovania dôraz na získavanie praktických zručností u zamestnávateľa. Umožňuje to práve systém duálneho vzdelávania, na základe ktorého žiaci trávia až 70 % vyučovacieho času praktickými činnosťami v dielňach alebo v laboratóriách. „Získanú teóriu si prvé dva roky overujú hneď v praxi v dielňach a laboratóriách a v neskorších ročníkoch už priamo vo výrobnej firme, čo ich, samozrejme, baví viac, ako sedieť celé vyučovanie v lavici,“ potvrdila predsedníčka Duálnej akadémie Jana Široká. Výnimkou v škole už nie sú ani dievčatá. Niektoré z nich dokonca úspešne reprezentujú školu na technických súťažiach.

Škola spolu so zamestnávateľom aktívne reaguje na výzvy priemyselnej revolúcie 4.0 a svojím fungovaním dokáže odpovedať na situáciu na pracovnom trhu tak, aby jej absolventi mali po škole lepšie možnosti uplatnenia. Dôkazom toho je tiež otvorenie nových školských odborov autotronik a odborný informatik. Prostredníctvom nich škola vzdeláva pre budúcnosť nové typy odborníkov, ktorí sa špecializujú na informatizáciu a diagnostikovanie zložitých elektronických procesov.

Žiaci si okrem spomínaných výhod pochvaľujú podnikové štipendium, príplatok za produktívnu prácu počas praxe, príplatok na stravovanie, ubytovanie a dopravu. Napriek tomu, že škola je súkromná, pre študentov je štúdium bezplatné a ešte získajú aj benefity navyše. „Zamestnávateľ zodpovedá za celé praktické vyučovanie a znáša všetky náklady spojené s jeho realizáciou,“ vysvetlila Jana Široká. Po úspešnom ukončení štúdia získavajú žiaci okrem výučného listu, maturitného vysvedčenia aj medzinárodný dvojjazyčný nemecký certifikát, ktorý je akceptovaný v zahraničí.

Prihlasovanie sa do Duálnej akadémie v systéme duálneho vzdelávania je dvojkolové. Prvý dôležitý krok je podanie žiadosti online na www.dualnaakademia.sk do 28. februára 2020 alebo osobne počas Dní otvorených dverí 5. a 8. februára 2020. Následne budú záujemcovia pozvaní na výberové konanie k zamestnávateľom, ktoré sa uskutoční v termíne 23. – 27. marca 2020. Úspešným uchádzačom vystaví zamestnávateľ potvrdenie, ktoré následne priložia k prihláške na strednú školu Duálna akadémia. Viac informácií na info@dualnaakademia.sk alebo tel. čísle +421 907 649 516.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.