Pondelok, 6. apríl, 2020 | Meniny má Irena

Vyhnite sa stresom. Pozrite sa, koľko bude mať vaša firma peňazí

Pri riadení firmy sa nespoliehajte len na svoje pocity.

Či už rozmýšľate nad investíciou alebo si nie ste istý, či budete vedieť vyplatiť mzdy svojich zamestnancov, mali by ste mať svoje rozhodovanie podporené dátami. Bez kvalitného prognózovania stavu a vývoja finančných prostriedkov sa podnikanie ľahko môže ocitnúť v slepej uličke.

Firma, ktorá nemá svoje peniaze pod kontrolou, je odsúdená na neúspech,“ hovorí Samuel Kmec, manažér projektu Moneo. „Či už spoločnosť potrebuje investovať do rozvoja, vybavenia alebo si len konatelia plánujú vyplatiť podiel na zisku, vedenie firmy potrebuje posúdiť, aké dopady na financie firmy ich rozhodnutia vyvolajú a kde sú ich finančné limity . Existuje množstvo prípadov z praxe, keď sa podnikatelia dostali do problémov napriek vysokému účtovnému zisku - jednoducho nemali v správny čas na účte potrebné finančné prostriedky,“ vysvetľuje. Tu si treba uvedomiť, že Cash Flow a Zisk sú dva úplne odlišné ukazovatele a mať vysoký účtovný zisk vôbec nemusí znamenať dostatok peňazí. Riadenie firmy podľa Cash Flow vyžaduje trochu odlišné myslenie, ako keď sa firma riadi na základe zisku. Z tohto pohľadu je predčasné otvárať šampanské už pri podpise nového kontraktu – oslavovať treba až keď klient zaplatí. Potvrdzuje to aj známe prirovnanie „Cash is king“ .

Aplikácia z praxe

Práve tu môže podať pomocnú ruku aplikácia Moneo. Prehľadne a jednoducho dokáže poskytnúť spoľahlivý obraz o očakávanom stave a vývoji financií firmy do budúcnosti. „Aplikácia je určená hlavne pre konateľov firiem, finančných riaditeľov, alebo účtovníkov, ale vie byť užitočná pre každého, kto riadi financie firmy “ vysvetľuje Juraj Kmec, riaditeľ spoločnosti Ebys, ktorá aplikáciu vyvinula. Vie, o čom hovorí - sám bol jedným z nich. Prvý prototyp Monea vznikol práve preto, aby mu dal odpovede na otázky, ktoré potreboval pri dennodennom priebežnom riadení vo svojej firme, a ktoré mu žiadne existujúce nástroje dať nevedeli.

Teraz používateľovi stačí niekoľko klikov a okamžite má k dispozícii prognózu na 30 dni, 3 mesiace alebo 1 rok. Dokáže podľa nich spoľahlivo predvídať finančný vývoj a správne sa rozhodnúť. Jednoduchou zmenou parametrov si dokonca nasimuluje rôzne scenáre a môže sa rozhodovať o investíciách bez obáv, že ho finančná situácia zaskočí. Všetky výstupy sú prehľadné, v číselnej i grafickej forme.

Je pritom úplne jedno, v akom odvetví Vaša firma pôsobí. Či už je to obchodná, výrobná, stavebná alebo dopravná spoločnosť, program je univerzálny ,“ hovorí Kmec. „Využiť ju môžu napríklad aj účtovné, právne a poradenské firmy, hotely, reštaurácie, maloobchodné predajne, servisné firmy, atď. “ dodáva. Program je vhodný i pre startupy, ktoré potrebujú simulovať investičné projekty. Moneo pomôže, ak má firma stabilné príjmy a výdavky, ale dokáže si poradiť aj v prípade, že obchodný model obsahuje náhodné zákazky, či stav pohľadávok a záväzkov výrazne kolíše.

Jednoduché riešenie

V porovnaní s inými riešeniami Moneo vyniká svojou jednoduchosťou a flexibilitou. Dokáže pracovať úplne samostatne, ale využijú ho i majitelia väčšiny účtovných softvérov, z ktorých dokáže niekoľkými klikmi importovať všetky potrebné údaje. Nie je teda dôležité, aký ekonomický softvér Vaša firma využíva. Poradí si dokonca i s podkladmi len v excelovskom súbore.

Aplikácia nevyžaduje špeciálne odborné znalosti z oblasti účtovníctva, pokojne ju zvládne aj neúčtovník. Navyše, pracuje s postupmi a kategóriami, ktoré sú bežné vo svete, takže sa jednak netreba nič nové učiť a jednak ju možno použiť pre operácie nielen na Slovensku.

Aplikáciu si možno stiahnuť na www.moneosoftware.com a inštalovať priamo do počítača používateľa. Neopustia ho tak žiadne dáta, takže ponúka vynikajúcu úroveň bezpečnosti a ochrany citlivých údajov.

Samozrejme, o tom, ako Moneo dokáže pomôcť, sa môže každý presvedčiť a vyskúšať si to na vlastnej firme v bezplatnej 7-dňovej verzii . Štandardnou súčasťou programu aj tzv. tréningový režim, v ktorom užívateľ môže vidieť aj vzorové modelové dáta“ uzatvára Kmec.

Viac o tejto zaujímavej novinke sa môžete dozvedieť na www.moneosoftware.com/o-programe/

Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk

Je to tak, momentálne sa podstatná časť bežných aktivít detí presunula do online prostredia.

Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor

Ak ste si už nechali vypracovať jednu ponuku, využite možnosť získať aj druhý názor od odborníkov. Jednoducho, online a zadarmo.

V centre Košíc vyrastá eco-friendly biznis centrum

Splachuje sa podzemnou vodou, vzduch filtrujú a merajú jeho kvalitu.