SME

Nestarnú, ale dozrievajú

Objavili sme pre vás inšpiratívnych slovenských mužov, o ktorých ste možno nepočuli, a predsa stojí za to sa s nimi zoznámiť.

Lukáš D ӧ rnh ӧ fer, šéfkuchár (33)

Rodený Bratislavčan, podniká v oblasti gastronómie. Má vlastný podnik a je členom Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií (WACS). Pôsobí tiež ako rozhodca na podujatiach WACS. Žije v Bratislave.

Na začiatku bolo:

Ja som vedel od malička, že chcem byť kuchár. Na základnej škole sme mali, my chlapci, technickú výchovu a dievčatá mali varenie. A ja som z technickej výchovy utiekol na to varenie. Chcel som sa, samozrejme, predviesť pred spolužiačkami, ale najmä som chcel variť. Nakoniec som presvedčil pani učiteľku, že viem variť lepšie ako ona sama.

Môj príbeh:

Už v deviatej triede som šiel brigádovať ako čašník. Chcel som zistiť, či ma to bude baviť. No, nebavilo. Nechcel som byť čašník, ale kuchár. Tak som sa prihlásil na Hotelovú akadémiu. Nikdy som o svojej voľbe nezapochyboval. Ťahalo ma síce aj opatrovaniu zvierat, ale to bol len sen. Moja prvá ozajstná práca bola vo veľkej vývarovni, varil som tam velikánske porcie, obrovské množstvá jedál. To bolo naozaj ako skúška z remesla. Potom som začal chodiť do malých reštaurácii, pracoval som s ozajstnými šéfkuchármi.

Čas dozrievania:

Stále dozrievam, mám sa čo učiť a objavovať. Keď som už ako tak zvládol remeslo, začal som sa prihlasovať na súťaže. A mám vlastný podnik. Robím všetko na požiadanie klienta. Navarím komukoľvek kdekoľvek. Mám rád výzvy. Pripravil som, napríklad, romantickú večeru na móle malého jazierka v lesoch nad Račou. Od stoličiek, cez lupienky ruží až po teplé jedlo. Zákazník chcel požiadať svoju priateľku o ruku. Pomohol som mu vytvoriť pre to úžasnú atmosféru. Istý čas som ponúkal službu, že navarím u zákazníka doma. Ale po pár, nie celkom príjemných, zážitkoch, keď manžel, ktorý mal byť milo prekvapený skvelým jedlom, bol nemilo prekvapený mojou prítomnosťou. To mi šlo skoro o život. Úplne najväčšou výzvou bola pre mňa prvá gastro súťaž, boli to majstrovstvá sveta v Luxemburgu. Reprezentoval som za Slovensko studenú a teplú kuchyňu. Bolo potrebné pripraviť vegetariánske menu pre štyri osoby. Na troch tanieroch (predjedlo, hlavné jedlo, dezert) som robil 24 hodín vkuse. Všetko muselo byť dokonalé, vymerané pravítkom, farebne zladené a tak. A potom bolo treba pripraviť 110 porcii, všetky museli byť perfektné a rovnaké, pretože ste nevedeli, ktorí z tých stodesiatich hostí sú rozhodcovia.
To, že dozrievam, si uvedomujem aj v tom, že ma baví učiť a odovzdávať svoje kuchárske skúsenosti. Či už pripravovať mladších na kulinárske súťaže, alebo pôsobiť ako rozhodca na medzinárodných majstrovstvách. Ale učil som variť v letných kurzoch aj deti a bol som milo prekvapený, čo všetko dokázali.

Silné vlastnosti:

Za svoju najsilnejšiu stránku považujem schopnosť komunikovať s ľuďmi. Je taká doba, že komunikovať so zákazníkmi je čoraz ťažšie. Musíte sa vedieť odprezentovať. Niekedy si hovorím, že radšej by som spravil 4 500 obložených chlebíčkov, než absolvoval jeden nepríjemný rozhovor. Ale ja chcem ľudí robiť šťastnými. Keď vidím, že ľuďom chutí moje jedlo a robí ich veselšími, vtedy viem, že moja práca má zmysel a že ma ešte stále baví.

Najväčší úspech:

Som hrdý na svoju účasť aj víťazstvá na medzinárodných súťažiach. Posledná bola Chef Ireland Culinary Competition v írskom Dubline 2018. Vyhral som tam prvé miesto v „ Mystery Basket“ (Tajomnom košíku). To dostanete do ruky zakrytý košík, ktorého obsah nepoznáte. Pozriete sa na suroviny, ktoré v ňom máte k dispozícii a máte jednu hodinu na to, aby ste vymysleli trojchodové menu (aj s presnou gramážou). Predložíte ho rozhodcom na schválenie a máte ďalšiuhodinu na jeho prípravu pre 4 osoby.

Tento seriál článkov o mužoch ktorí nestarnú ale dozrievajú vám prináša Karpatské brandy Špeciál. www.karpatskebrandy.sk

  • Príbeh KBŠ: Karpatské brandy Špeciál vzniklo v malej pezinskej pálenici už pred viac ako 50 rokmi. Pôvodne malo byť súčasťou receptúry expedičného likéru pre sekty Hubert, no pre svoju výnimočnosť sa zachovalo ako samostatná značka.
  • Čas dozrievania : Dozrievanie v dubových sudoch je základom chute. Charakter dreva a čas má na brandy výrazný vplyv.
  • Najcennejší poklad : Základom je kvalitné víno, z ktorého sa dvojitou destiláciou získa kvalitný destilát.
  • Silné vlastnosti: Unikátna chuť a vôňa KBŠ – nádherný súlad dreva s jemnosťou vanilky a sušeného ovocia.
  • Najväčší úspech: KBŠ je na Slovensku ikonou a pravidelne získava zlaté medaily i vo svete.

FOTO: Daša Šimeková a archív Lukáš Dornhofer

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 725
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 210
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 102
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 118
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 262
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hľadáme ľudí, ktorí pocestujú od Himalájí po Amazóniu a budeme ich za to platiť.


INZERCIA 2 h

Podnikateľov môžu zaskočiť neuhradené faktúry zo silných exportných trhov.


INZERCIA 2 h

Architektonický unikát v dedine Alberobello navštevujú turisti z celého sveta.


INZERCIA 2 h
SkryťZatvoriť reklamu