Pondelok, 30. marec, 2020 | Meniny má Vieroslava

Oplatí sa investovať do lepších svetiel?

Volkswagen aj v roku 2020 pokračuje so svojimi technologickými videami. V tom najnovšom sa dozviete všetko o svetlách.

Keď sa zotmie, tak sú svetlá tá najdôležitejšia výbava nášho auta. Samozrejme, že svoj význam majú aj cez deň a za zhoršenej viditeľnosti, keď je dôležité byť videný. Najväčší prínos dobrých svetiel však pocítime najmä v noci.

Úloha svetiel sa postupom času mení a k jednoduchej funkcii – osvetliť vozovku – sa pridávajú aj prvky ako dizajn, komfort a inteligentné funkcie. Svetlá môžu mať rôzne dodatočné systémy. Od jednoduchého „svetelného senzora“, ktorý zažne svetlomety keď sa zotmie, cez automatické prepínanie diaľkových svetiel, natáčanie do zákrut a podobne.

Niektoré modely Volkswagenu ponúkajú dokonca prediktívne natáčanie do zákrut osvetlia cestu na základe mapových podkladov a GPS. Potom je tu funkcia „vyrezávania“, keď auto svieti diaľkovými svetlami mimo obce prakticky stále. Miesto toho, aby sa svetlá vypínali ak by malo dôjsť k oslneniu okolitých vodičov, vytvoria okolo nich tieň. Oni tak nie sú oslnení a vy máte stále perfektný výhľad na cestu, krajnice, prípadných cyklistov, zver...

Dnes už nie sú svetlá ako svetlá. Aj svetelný výkon jednotlivých LED svetiel sa môže výrazne líšiť v závislosti od toho, koľko LED segmentov ponúkajú a aký majú výkon. Ak sa chcete lepšie zorientovať v problematike svetelných technológií, asistenčných systémov a funkcií, aké dnešné svetlá ponúkajú, pozrite si video na konci článku, kde vám expert Miro ukáže všetky druhy svetlometov Volkswagenu, popíše vám, čo dokážu jednotlivé systémy a aké stupne svetlometov Volkswagen ponúka.

Toto všetko vám pomôže zorientovať sa v danej problematike. A aby sme odpovedali na otázku v nadpise – áno. Investovať do dobrých svetiel sa jednoznačne oplatí. Stačí jedna dlhšia nočná cesta a zistíte, že s dobrými adaptívnymi svetlami ju absolvujete v oveľa menšom strese, nehovoriac o tom, že čím ďalej vidíte, tým bezpečnejšia je vaša jazda.

Načítavám video...

Bude dobre!

Firmy a dokonca aj jednotlivci sa zomkli, aby si navzájom pomohli prekonať toto neľahké obdobie.

V pôrodnici v Šaci sa rodí stále viac detí

V pôrodnici Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica, člen skupiny AGEL, sa v tomto roku narodilo už 436 bábätiek.

Chic, fully-equipped offices in prime Bratislava locations

Book a tour of these trendy offices in Eurovea or Zuckermandel and enjoy a FREE 2 HOURS in our meeting rooms.