Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Oplatí sa investovať do lepších svetiel?

Volkswagen aj v roku 2020 pokračuje so svojimi technologickými videami. V tom najnovšom sa dozviete všetko o svetlách.

Keď sa zotmie, tak sú svetlá tá najdôležitejšia výbava nášho auta. Samozrejme, že svoj význam majú aj cez deň a za zhoršenej viditeľnosti, keď je dôležité byť videný. Najväčší prínos dobrých svetiel však pocítime najmä v noci.

Úloha svetiel sa postupom času mení a k jednoduchej funkcii – osvetliť vozovku – sa pridávajú aj prvky ako dizajn, komfort a inteligentné funkcie. Svetlá môžu mať rôzne dodatočné systémy. Od jednoduchého „svetelného senzora“, ktorý zažne svetlomety keď sa zotmie, cez automatické prepínanie diaľkových svetiel, natáčanie do zákrut a podobne.

Niektoré modely Volkswagenu ponúkajú dokonca prediktívne natáčanie do zákrut osvetlia cestu na základe mapových podkladov a GPS. Potom je tu funkcia „vyrezávania“, keď auto svieti diaľkovými svetlami mimo obce prakticky stále. Miesto toho, aby sa svetlá vypínali ak by malo dôjsť k oslneniu okolitých vodičov, vytvoria okolo nich tieň. Oni tak nie sú oslnení a vy máte stále perfektný výhľad na cestu, krajnice, prípadných cyklistov, zver...

Dnes už nie sú svetlá ako svetlá. Aj svetelný výkon jednotlivých LED svetiel sa môže výrazne líšiť v závislosti od toho, koľko LED segmentov ponúkajú a aký majú výkon. Ak sa chcete lepšie zorientovať v problematike svetelných technológií, asistenčných systémov a funkcií, aké dnešné svetlá ponúkajú, pozrite si video na konci článku, kde vám expert Miro ukáže všetky druhy svetlometov Volkswagenu, popíše vám, čo dokážu jednotlivé systémy a aké stupne svetlometov Volkswagen ponúka.

Toto všetko vám pomôže zorientovať sa v danej problematike. A aby sme odpovedali na otázku v nadpise – áno. Investovať do dobrých svetiel sa jednoznačne oplatí. Stačí jedna dlhšia nočná cesta a zistíte, že s dobrými adaptívnymi svetlami ju absolvujete v oveľa menšom strese, nehovoriac o tom, že čím ďalej vidíte, tým bezpečnejšia je vaša jazda.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line