Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?

Väčšinou si ľudia kladú otázku, či začať investovať alebo nie. Následne hľadajú spôsoby, ako prvú investíciu zrealizovať.

Investovanie však v prvom rade predstavuje nástroj. A ako to už pri nástrojoch býva, slúžia primárne na to, aby nás pri správnom použití doviedli do úspešného cieľa.

Urobte si audit osobných financií

Investovanie sa môže zdať veľmi lákavé, no malo by slúžiť primárne ako nadstavba vašich úspor. Ak nemáte žiadnu rezervu na nečakané výdavky alebo na prechodné obdobie pri prípadnej strate zamestnania, mali by ste si najprv vytvoriť túto rezervu. Peniaze uložte na sporiaci účet. Budú tak dostatočne blízko, keď ich budete potrebovať, ale dosť ďaleko, aby ste na ne pri prvej príležitosti nesiahali. Veľkosť rezervy je, samozrejme, individuálna, mala by však pokryť vaše bežné náklady aspoň na 6 mesiacov.

Stanovte si cieľ

Na začiatku by ste si mali položiť otázku, aký je váš investičný cieľ. Chcete nasporiť svojim deťom na vysokoškolské štúdium, zrekonštruovať do pár rokov svoju nehnuteľnosť, splatiť skôr hypotekárny úver alebo ušetriť peniaze na dôchodok? Každý z týchto cieľov ovplyvní stratégiu, ktorú by ste mali zvoliť. Základnou poučkou investovania je, že čím vyšší potenciálny výnos, tým väčšie riziko. Zvážte si preto, aké veľké riziko ste ochotný podstúpiť a akú prípadnú stratu ste ochotný akceptovať.

Investovať môžete od nehnuteľnosti cez drahé kovy až po umenie. No najdostupnejšie a čoraz obľúbenejšie na našom trhu sú najmä podielové fondy. Ide o skupinové investovanie, kde každý z investorov vlastní časť podielu vo fonde. Na trhu existujú rôzne typy fondov. Peňažné konzervatívnejšie, dlhopisové, zmiešané, akciové alebo sa líšia podľa zamerania na rôzne priemyselné odvetvia či regióny. Kľúčové pri výbere fondu je zvážiť práve časový horizont investície a mieru rizika.

Vyberte si fond

V súčasnosti môžete najvyšší výnos dosiahnuť na akciovom trhu. Pri tomto type fondu je však nutné nechať investíciu pracovať dlhšie obdobie kvôli vysokým výkyvom na akciovom trhu. Vo všeobecnosti sa odporúča 8 a viac rokov. A aj tu všeobecne platí, čím dlhšie, tým lepšie. Ak sa chcete vyhnúť veľkým výkyvom na akciovom trhu, siahnite po dlhopisoch, tie majú nižší výnos, ale stabilnejší priebeh. Znížite tým možné riziko. Tento typ fondu sa radí skôr medzi konzervatívne a odporúča sa práve na kratšie časové obdobie v porovnaní s akciovými fondmi.

Potom si už len stačí uzavrieť rámcovú zmluvu o investovaní v ktorejkoľvek pobočke ČSOB a pravidelné investovanie spolu s prehľadom svojho investičného konta máte dostupné jednoducho cez mobilnú aplikáciu ČSOB SmartBanking. Pomocou štyroch krokov si môžete určiť svoje investičné preferencie. Aplikácia vám zobrazí ponuku fondov na pravidelné investovanie.

Dostupnosť peňazí vo fonde je max. za 5 pracovných dní. Môžete si kedykoľvek urobiť aj mimoriadnu investíciu či časť peňazí vybrať a zvyšok nechať pracovať, prípadne presunúť do iného fondu. Ak sa vám nepodarí v danom mesiaci zrealizovať pravidelnú investíciu, nevadí. Pokračovať môžete kedykoľvek a doterajšia investovaná suma bude stále pracovať vo vašom investičnom portfóliu. Takýto spôsob investovania je práve vďaka svojej flexibilite veľmi výhodný aj pre začiatočníkov a prvo-investorov.

Upozornenie:S investíciou do fondu je spojené aj riziko. Úlohou tohto reklamného materiálu nie je nahradiť kľúčové informácie pre investorov, predajný prospekt, štatút/stanovy fondu, ktoré sú k dispozícii v slovenskom jazyku, príp. v anglickom jazyku, a je možné sa s nimi oboznámiť na predajných miestach banky Československá obchodná banka, a.s., u subdistribútorov a na www.csobinvesticie.sk alebo www.csob.sk. Údaje o minulej výkonnosti nie sú spoľahlivým ukazovateľom pre budúce výkonnosti. Zhodnotenia uvedené v inej mene ako v mene EUR (napr. USD, CZK) sa môžu zvýšiť alebo znížiť v dôsledku menových výkyvov. Daňový režim závisí od individuálnej situácie klienta a v budúcnosti sa môže zmeniť. V súlade so štatútom, stanovami alebo s predajným prospektom fondu môže podiel prevoditeľných cenných papierov alebo nástrojov peňažného trhu vydaných alebo zaručených štátmi alebo orgánmi uvedenými v štatúte/stanovách alebo predajnom prospekte prekročiť 35 % hodnoty majetku vo fonde, pričom tento podiel môže dosiahnuť až 100 %.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to

Najlepším terénnym vozidlom je služobné auto, vtipkujú Slováci. No i keď ide len o vtip, je na ňom aj kúsok pravdy.

Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody

Téma posilňovania zdravia je v dnešnej dobe veľmi populárna. Avšak, dosiahnutie perfektného zdravia vôbec nemusí byť tak náročné.

Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo

Platíte odvody a dúfate, že ak ochoriete, zaplatia vám potrebnú liečbu? Pandémia a zlý návrh štátneho rozpočtu môžu veľa zmeniť.