Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach

Vyzýva ľudí na celom Slovensku: Pridajte sa k nám a zapojte sa do Veľkého jarného upratovania.

Kým v roku 2002 vyprodukoval priemerne jeden obyvateľ Slovenska 283,42 kilogramu odpadu, v roku 2016 to už bolo 359,77 kilogramov. Veľkú časť pritom tvoria práve plasty. Vo svete sa každú minútu predá takmer jeden milión plastových fliaš. Aj z tohto dôvodu si zodpovedné firmy uvedomujú, že ak tu chcú byť aj pre ďalšie generácie svojich zákazníkov, musia aj o tejto téme uvažovať v oveľa širšom kontexte.

Gambrinus vždy presadzoval riešenia založené na zdravom rozume. Nadmerné používanie plastov stále viac zaťažuje životné prostredie a tak sme sa rozhodli, že nebudeme produkovať ďalšie plasty tam, kde to nie je potrebné. Preto sme ako prvá alko pivná značka skončili s pivom v PET fľašiach,“ vysvetľuje Mária Dzureková, manažérka značky Gambrinus. Ako dodala, Gambrinus týmto krokom zníži na Slovensku produkciu plastov o 150 ton ročne.

Načítavam video...

Populárna pivná značka preto pripomína, že zdravý rozum velí piť čapované pivo, alebo používať obaly, ktoré nezaťažujú životné prostredie tak, ako plastové fľaše – vratné sklenené fľaše alebo recyklovateľné hliníkové plechovky. „Staré dobré vratné sklenené fľaše sú aj dnes tou najlepšou voľbou. Síce trochu zaťažia tašku, ale výrazne odľahčia prírodu. No a štrngnete si práve s nimi, vysvetlila M. Dzureková . Gambrinus však chce pomôcť ešte viac a preto sa rozhodol podporiť neziskovú organizáciu Upracme Slovensko. Za každú predanú sklenenú fľašu nášho piva zabezpečíme s Upracme Slovensko upratanie 0,5 kg odpadu z našej prírody ,“ priblížila M. Dzureková. Viac informácií nájde každý na www.gambrinus.sk/upracmeslovensko .

Upracme Slovensko je súčasťou svetového hnutia World Cleanup Day (WCD), ktoré zastrešuje vyše 150 krajín z celého sveta a desiatky miliónov dobrovoľníkov. Na Slovensku vznikla táto iniciatíva v roku 2018. „Vďaka podpore Gambrinusu budeme môcť tento rok množstvo vyzbieraného odpadu navýšiť minimálne o 100 ton ,“ povedal Radovan Kramár, jeden zo zakladateľov občianskeho združenia Upracme Slovensko.

Gambrinus a Upracme Slovensko preto vyzývajú každého, komu na svojom okolí záleží, aby sa zapojil do Veľkého jarného upratovania. To sa uskutoční na celom Slovensku od 28. marca do 4. apríla. Spolu so stovkami dobrovoľníkov sa môže tejto jarnej očisty svojho okolia a prírody zapojiť úplne každý – jednotlivci aj skupiny, organizácie, obce i mestá, či pracovné kolektívy. Stačí sledovať stránku www.upracmeslovensko.sk , kde sú zverejnené všetky potrebné informácie. „Každý kúsok odpadu sa ráta a čím viac dobrovoľníkov sa zapojí, tým väčší kus prírody sa podarí spoločnými silami upratať. Poďte do toho s nami!“ vyzýva R. Kramár.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Ako a kde ho môžete získať?

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.