Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál

Tesco darovalo počas minulého roka rekordné množstvo potravín.

Darovanie zo srdca sa nemusí spájať len s Valentínom. Tesco počas celého minulého roka darovalo ľuďom v núdzi po celom Slovensku rekordné množstvo potravín, z ktorých charity pripravili vyše 4,7 milióna porcií jedál.

„V Tescu radi pomáhame ľuďom, ktorí to potrebujú po celý rok, nielen na Valentína. Vlani sa nám podarilo darovať rekordných vyše 2 000 ton potravín Potravinovej banke Slovenska a charitatívnym organizáciám, ktorí z nich pripravili pre ľudí v núdzi vyše 4,7 milióna porcií teplého a výživného jedla. Rekordné množstvo darovaných potravín sa nám podarilo zabezpečiť aj vďaka tomu, že sme systém darovania potravinových prebytkov zaviedli už vo všetkých našich 150 predajniach,“ prezrádza Katarína Pšenáková, CSR manažérka Tesca na Slovensku.

Cieľom Tesca je dlhodobo bojovať proti plytvaniu potravinami. Jedným z riešení je práve darovanie potravinových prebytkov dobročinným organizáciám, ktoré môžu nepredané potraviny využiť na pomoc ľuďom v ťažkých životných situáciách.„Vlani sme celkové potravinové prebytky znížili o polovicu. Veríme, že tento rok bude výsledok ešte lepší. Znížiť množstvo potravinového odpadu je globálnou výzvou, obzvlášť vo svete, v ktorom jeden z deviatich ľudí ide spať hladný a kde tretina svetovej produkcie jedla skončí ako odpad. Budeme radi, ak sa k nám pridajú aj naši partneri, zákazníci či ďalšie reťazce,“ dodáva K. Pšenáková.

Znížením potravinového odpadu o 52 %* v minulom roku sa Tescu podarilo dosiahnuť cieľ udržateľného rozvoja OSN 12.3 – zníženie potravinového odpadu do roku 2030 na polovicu o 11 rokov skôr! Je to unikát dokonca aj vo svete, preto bolo Tesco Slovensko vyzdvihnuté aj na pôde OSN ako príklad, ktorý by mali iné firmy nasledovať. Redukcia potravinového odpadu má veľký význam aj v globálnom kontexte. Z pohľadu životného prostredia sú potravinové straty a potravinový odpad zodpovedné za približne 8 % emisií skleníkových plynov.

Aktualizované výsledky o potravinovom odpade zverejňuje Tesco ako jediný reťazec každoročne v máji za celú strednú Európu od roku 2017. V minulom finančnom roku 2018/19 Tesco Slovensko predalo 559 464 ton potravín, pričom sa vygenerovalo 8 614 ton potravín, ktoré sa nepredali zákazníkom.V tomto objeme sú započítané potraviny vhodné na ľudskú spotrebu, na krmivo pre zvieratá, ale aj potraviny nevhodné na ďalšiu konzumáciu, a teda potraviny zlikvidované ako odpad. Z potravín vhodných na ľudskú konzumáciu Tesco darovalo 1 792 ton potravín Potravinovej banke Slovenska a miestnym dobročinným organizáciám. Okrem toho, spoločnosť darovala 2 043 ton potravín ako krmivo pre zvieratá.

Najväčším producentmi potravinového odpadu sú na Slovensku domácnosti. Podľa údajov rezortu pôdohospodárstva až polovicu odpadu z domácností tvoria potraviny (53 %), čo je zhruba 200 kg na osobu ročne. Slováci najčastejšie zdôvodňujú vyhadzovanie potravín ich pokazením, uvarením väčšieho množstva, ako je možné skonzumovať, uplynutým dátumom spotreby, nákupom väčšieho množstva, ako bolo potrebné, respektíve nesprávnym uskladnením, zlým alebo nevhodným spracovaním a nesplnením očakávaní nakúpených potravín.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Úprava osobného motorového vozidla

Zníženie podlahy v osobnom automobile je ideálnou úpravou pre prepravu telesne postihnutých osôb sediacich na invalidnom vozíku.

Bezbariérové vozidlo pre vozičkára Fiat Doblo

Important information for Brazilians living in Slovakia

Take action to receive information about the elections in Brazil and the Embassy of Brazil's activities.

Prečo sú dnes ryby také dôležité?

Vitamín D je pre ľudský organizmus prospešný na viacerých frontoch.