Nedeľa, 5. apríl, 2020 | Meniny má Miroslava

SANAGRO: Vláda rozdelila dotácie neférovo

Slovenská agro skupina apeluje na štát, aby zmenil podmienky na udeľovanie štátnej pomoci farmárom za prírodné katastrofy.

Skupina SANAGRO žiada vládu, aby zmenila podmienky udeľovania dotácií za prírodné katastrofy. Tvrdí, že sú trestaní za to, zamestnávajú stovky ľudí.Skupina SANAGRO žiada vládu, aby zmenila podmienky udeľovania dotácií za prírodné katastrofy. Tvrdí, že sú trestaní za to, zamestnávajú stovky ľudí.

Problém sa týka najmä strát na úrode v dôsledku enormného sucha. To postihlo všetkých poľnohospodárov ešte v roku 2017 a finančné odškodnenie zaň im prišlo na konci roku 2019.„Naše farmy boli suchým počasím postihnuté v rôznom rozsahu, avšak straty na úrode sa pohybovali priemerne od 30 do 50 percent v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Keďže štátna pomoc bola určená len pre malé a stredné podniky, veľké podniky z nej boli vyčlenené, naša spoločnosť prišla o 700-tisíc eur,“ kritizuje Tomáš Kohút, generálny riaditeľ spoločnosti SANAGRO.

Aktuálne patrí pod skupinu SANAGRO desať fariem na západnom a strednom Slovensku, ktoré spolu zamestnávajú takmer 300 zamestnancov. A práve preto by boli farmy automaticky určené ako neoprávnení žiadatelia o dotáciu. Medzi veľké podniky sa totiž zaraďujú firmy nad 250 pracovníkov.

„Rozhodnutie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Poľnohospodárskej platobnej agentúry považujeme za veľmi nešťastné a neférové voči podnikom, ktoré v agrosektore zamestnávajú najviac ľudí a dopestujú na slovenskej pôde najviac plodín. Prírodné katastrofy, medzi ktoré sa zaraďuje enormné sucho, si nevyberá, či sa dotkne len istej časti farmárov. Určite budeme apelovať na súčasnú i budúcu vládu, aby sa zmenili podmienky štátnej dotácie,“ dodáva Tomáš Kohút s tým, že skupina SANAGRO žiadosť o štátnu pomoc nakoniec nepodala. Jedným z riešení by podľa neho mohlo byť, ak by sa farmári spojili a spoločne žiadali zmenu schémy pomoci, ktorá by následne išla na pripomienkovanie do Európskej komisie.

Odškodnenie za sucho dostali slovenskí farmári vôbec prvýkrát v histórii. Výška pomoci sa pritom určovala na základe viacerých faktorov. Podnikatelia museli preukázať výšku škôd na úrode, ktorá musela prekročiť 30 percent podľa skúmania úrod za posledných 3 až 5 rokov, museli dokladovať poistenie farmy, podnikanie v oblastiach so znevýhodnenými podmienkami či používanie závlahového systému.

Podľa dát bolo odškodnených 140 farmárov, pričom vyplatených bolo približne 15,5 milióna eur zo 17-miliónového predpokladaného rozpočtu na odškodnenie zo štátneho rozpočtu.

Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov

Spolu si poradíme!

Aby nám Veľká noc nezostala ležať v žalúdku...

Trápia vás bolesti a ťažoba žalúdka? Nafukuje vás, páli záha a cítite sa po jedle ospalý? Máte reflux? Pomoc je jednoduchá...

Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání

MiVue J85 získala upozornění od českého hlasu Arnolda Schwarzeneggera. Pavel Soukup namluvil hlášky upozornění na nehody i radary!

Autokamera Mio MiVue J85 wifi 2.5k