Nedeľa, 29. marec, 2020 | Meniny má Miroslav

Cesta na sever Talianska je nateraz riziková, zvážte ju

Severné regióny Talianska sú obľúbenými destináciami pre mnohých Slovákov, ktorí radi lyžujú v Dolomitoch.

Talianske Alpy každoročne privítajú tisícky nadšených lyžiarov. Tento rok je však situácia v súvislosti s rozširujúcim sa koronavírusom výnimočná. Z Talianska prichádzajú negatívne správy o rastúcom počte nakazených ľudí a karanténe, ktorá zasiahla práve regióny na severe krajiny.

V tejto súvislosti už reagovalo aj Ministerstvo zahraničných vecí SR, ktoré upozorňuje občanov na výskyt nebezpečného vírusu.„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt koronavírusu COVID-19 v severných regiónoch Talianskej republiky v Lombardsku, Benátsku a v regióne Lazio. Vírus sa prejavuje kašľom, zvýšenou teplotou a dýchacími problémami s možnosťou smrteľných následkov. Je prenosný z človeka na človeka. Vzhľadom na závažnosť ochorenia boli prijaté opatrenia na zabránenie jeho šíreniu. Zároveň boli prijaté prísnejšie hygienické a preventívne opatrenia, preto je pri cestovaní do Talianskej republiky potrebné očakávať zvýšenú kontrolu zdravotného stavu pasažierov prichádzajúcich do krajiny,“ upozorňuje rezort zahraničných vecí.

V rovnakom duchu reaguje aj Úrad verejného zdravotníctva SR.„Vzhľadom na súčasnú celosvetovú migráciu ľudí a spôsob prenosu infekcie (kvapôčková infekcia, vzdušná cesta) môže byť rizikové každé cestovanie do zasiahnutých oblastí. Preto treba zvážiť nevyhnutnosť cestovania,“ informuje hovorkyňa Úradu, Daša Račková .

Zdravie je prvoradé

Poisťovňa Groupama zaznamenala dopyt od klientov, ktorí zvažujú, či ísť na dlhodobo plánovanú lyžovačku do Talianska. „Ozvali sa nám klienti, ktorí majú naplánované a už aj zakúpené lyžiarske pobyty s tým, že sa pýtajú na naše odporúčanie. Klientom radíme, aby cestovanie v tomto období zvážili. Cestovné poistenie samozrejme kryje liečebné náklady, ošetrenie, či hospitalizáciu v zahraničí. V prípade potreby samozrejme aj náklady na nečerpané ubytovacie služby, ktoré môžu vzniknúť z dôvodu predčasného návratu,“ vysvetľuje hovorca poisťovne, Ivan Bobošík.

Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV

Ako to v skutočnosti je na Slovensku s týmito zariadeniami? Sú legálne? Uznávajú ich poisťovne? Popátral som a odpovede sú tu:

Pravda o kamerách do auta - reportáž serveru Volant.TV

Ako na daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti?

Bližšie informácie týkajúce sa daňového priznania a jeho odkladu na 30. jún 2020, z dôvodu pandémie, nájdete v tomto článku.

Ako postupovať pri dani z príjmu z prenájmu nehnuteľností?

Prenajali ste v roku 2019 nehnuteľnosť? Kedy podať daňové priznanie vzhľadom na momentálnu situáciu ohľadom pandémie koronavírusu?