Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Duálne vzdelávanie - už na strednej pracujete aj zarábate

Systém duálneho vzdelávania vytvára podmienky pre spojenie odborného vzdelávania s praxou.

Zamestnávatelia vstupujú do vzdelávania už pri tvorbe študijných plánov, zaškolení majstri odborného výcviku sa starajú o žiakov počas praxe. Okrem štipendií dostávajú študenti pracovné pomôcky, stravovanie, príspevok na dopravu a ubytovanie. Po skončení školy absolventi získajú certifikované osvedčenia a majú istotu budúceho zamestnania v prostredí, ktoré už oni dôverne poznajú a ktoré pozná ich.

Nezanedbateľným prínosom vzťahu škola a zamestnávatelia je, že školy môžu modernizovať svoje učebné plány podľa požiadaviek praxe a žiaci sa učia v moderne zariadených dielňach a učia sa pracovať s novými technológiami. Na základe partnerstva potom vzniká spolupráca, ktorá vedie k spokojnosti zamestnávateľov, škôl, ich študentov a, samozrejme, rodičov.

AKO NA TO?

Na internetovej stránke www.mojdual.sk si každý potencionálny záujemca nájde oblasť, ktorá ho zaujíma a odbor, ktorý by chcel študovať. Potom si vyberie zamestnávateľa. Po úspešnom absolvovaní výberového konania, si každý žiak prevezme potvrdenie o odbornom vzdelávaní a príprave žiaka v systéme duálneho vzdelávania. Potvrdenie je dôležité priložiť k prihláške na štúdium a absolvovať prijímačky. Už pred začiatkom štúdia zamestnávateľ so žiakom uzavrie učebnú zmluvu. Ak to žiak nestihne pred nástupom do školy, nič nie je stratené - dualistom sa môže stať ešte do konca prvého polroka prvého ročníka.

Ak ste sa ešte nerozhodli

Keď máte stále pochybnosti, či sa rozhodujete správne, môžete navštíviť Dual Pointy, ktoré sú v každom krajskom meste a aj v Bratislave. Ich zoznam je tiež na stránke www.mojdual.sk. Okrem toho v Nitre začína pracovať Centrum orientácie, alebo inak - Talent centrum, kde žiakov vedia otestovať a poradiť pri výbere štúdia a budúceho zamestnania. Talent centrá sa budú otvárať postupne vo všetkých krajských mestách.

Počas trvania projektu (od roku 2016) vstúpilo do Systému duálneho vzdelávania (SDV) 3 700 študentov. To znamená, že sa učili podľa nových štátnych vzdelávacích programov, ktoré boli pripravené pre SDV a zároveň absolvovali prax u zamestnávateľov. V aktuálnom školskom roku 2019/20 nastúpilo do SDV ďalších 2 750 študentov. Aj s tými, ktorí prestúpili na SDV v januári 2020 bude v tomto školskom roku v duálnom vzdelávaní približne 6 800 študentov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.