Pondelok, 30. november, 2020 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Duálne vzdelávanie - už na strednej pracujete aj zarábate

Systém duálneho vzdelávania vytvára podmienky pre spojenie odborného vzdelávania s praxou.

Zamestnávatelia vstupujú do vzdelávania už pri tvorbe študijných plánov, zaškolení majstri odborného výcviku sa starajú o žiakov počas praxe. Okrem štipendií dostávajú študenti pracovné pomôcky, stravovanie, príspevok na dopravu a ubytovanie. Po skončení školy absolventi získajú certifikované osvedčenia a majú istotu budúceho zamestnania v prostredí, ktoré už oni dôverne poznajú a ktoré pozná ich.

Nezanedbateľným prínosom vzťahu škola a zamestnávatelia je, že školy môžu modernizovať svoje učebné plány podľa požiadaviek praxe a žiaci sa učia v moderne zariadených dielňach a učia sa pracovať s novými technológiami. Na základe partnerstva potom vzniká spolupráca, ktorá vedie k spokojnosti zamestnávateľov, škôl, ich študentov a, samozrejme, rodičov.

AKO NA TO?

Na internetovej stránke www.mojdual.sk si každý potencionálny záujemca nájde oblasť, ktorá ho zaujíma a odbor, ktorý by chcel študovať. Potom si vyberie zamestnávateľa. Po úspešnom absolvovaní výberového konania, si každý žiak prevezme potvrdenie o odbornom vzdelávaní a príprave žiaka v systéme duálneho vzdelávania. Potvrdenie je dôležité priložiť k prihláške na štúdium a absolvovať prijímačky. Už pred začiatkom štúdia zamestnávateľ so žiakom uzavrie učebnú zmluvu. Ak to žiak nestihne pred nástupom do školy, nič nie je stratené - dualistom sa môže stať ešte do konca prvého polroka prvého ročníka.

Ak ste sa ešte nerozhodli

Keď máte stále pochybnosti, či sa rozhodujete správne, môžete navštíviť Dual Pointy, ktoré sú v každom krajskom meste a aj v Bratislave. Ich zoznam je tiež na stránke www.mojdual.sk. Okrem toho v Nitre začína pracovať Centrum orientácie, alebo inak - Talent centrum, kde žiakov vedia otestovať a poradiť pri výbere štúdia a budúceho zamestnania. Talent centrá sa budú otvárať postupne vo všetkých krajských mestách.

Počas trvania projektu (od roku 2016) vstúpilo do Systému duálneho vzdelávania (SDV) 3 700 študentov. To znamená, že sa učili podľa nových štátnych vzdelávacích programov, ktoré boli pripravené pre SDV a zároveň absolvovali prax u zamestnávateľov. V aktuálnom školskom roku 2019/20 nastúpilo do SDV ďalších 2 750 študentov. Aj s tými, ktorí prestúpili na SDV v januári 2020 bude v tomto školskom roku v duálnom vzdelávaní približne 6 800 študentov.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Changes to the System of Remedies under the Amendment to the PPL

Everybody Wants to Change the Procurement Law.

Venujte na Vianoce darček plný informácií

Vaša rodina a priatelia si môžu nájsť pod stromčekom Ročné predplatné SME.sk.

Zdravé varenie: zábava pre celú rodinu

Náročné jarné a momentálne aj jesenné obdobie znamená, že doma trávime oveľa viac času, ako sme zvyknutí.