Na čo si požičiavame najčastejšie a koľko mesačne splácame?

Úroky sú podstatne nižšie ako pred rokmi, aj preto si Slováci požičiavajú viac.

Pôžičky máme najlacnejšie v histórii, ušetriť na úrokoch môžete aj vy

Ak ste si chceli vziať pôžičku na rekonštrukciu bytu alebo nové auto ešte pred desiatimi rokmi, priemerná úroková sadzba prekračovala 16 %. To je až dvakrát viac ako dnes. Čo zapríčinilo súčasný pokles a na čo si Slováci požičiavajú najčastejšie?

Deväťdesiate roky boli turbulentné nielen v politike a v spoločnosti, ale aj na poli úverov. Podľa databázy Národnej banky Slovenska v roku 1995 výška úrokov klesala a stúpala z mesiaca na mesiac nielen nepredvídateľne, ale aj drasticky. Rozdiel medzi najnižšou a najvyššou priemernou sadzbou bol neuveriteľných 8 %.
Nové milénium síce prinieslo väčšiu stabilitu, ale úroky začali klesať až v posledných šiestich rokoch zásluhou Európskej únie. Pokles je totiž spôsobený najmä dlhodobo nízkymi sadzbami Európskej centrálnej banky. Tie ťahajú nadol všetky úrokové sadzby v ekonomike: na vkladoch, hypotékach, dlhopisoch, aj v spotrebných úveroch.

Na čo si Slováci požičiavajú najčastejšie?

Podľa odborníka Raiffeisen banky Martiny Ballovej, vedúcej oddelenia produktov, slúžia Slovákom spotrebiteľské úvery predovšetkým na refinancovanie iných nevýhodných pôžičiek. „U nás to predstavuje až 39% z úverov. Nasleduje zveľaďovanie príbytku v zmysle rekonštrukcie (22 %), zariadenie domácnosti (16 %) a kúpa auta (9 %),” opisuje. Slováci v tomto smere nie sú jedineční, podobné trendy sú aj v iných krajinách. Na Západe si však ľudia ochotnejšie požičiavajú aj na zážitky.
Nižšie úroky spôsobili aj to, že si v posledných rokoch požičiavame viac. „V Raiffeisen banke je priemerná výška pôžičky približne 8 250 eur a mesačné splátky sú na úrovni 135 eur,” uvádza Martina Ballová.
Výška splátky, ktorou môže človek splácať svoje úvery, má však svoj strop, ktorý zaviedla Národná banka Slovenska. Môže dosahovať najviac 60 % z čistého príjmu žiadateľa o úver, a to už po odrátaní životného minima. Štát sa tak snaží, aby sa ľudia nedostali do úverovej pasce.

Za lepšími podmienkami do inej banky

Ľudia, ktorí už majú úver za vysoký úrok alebo zvažujú pôžičku, si môžu pomôcť aj sami, a to dôsledným prieskumom ponúk. Podľa experta Raiffeisen banky sú Slováci mierne konzervatívni a dlhodobo verní bankám najmä v prípade svojich bežných účtov.
„Pri hypotekárnych a spotrebných úveroch však klienti ochotne zmenia banku, ak im niektorá ponúkne výhodnejšie podmienky,“ priblížila Martina Ballová. Stále pritom platí, že výška úrokov je závislá aj na tom, koľko si požičiate a na ako dlho.
Výšku úrokov možno pritom ovplyvniť aj rôznymi akciami či odmenami. Raiffeisen banka napríklad ponúka až 3-percentnú zľavu z ročnej úrokovej sadzby a možnosť získať ročnú odmenu za riadne splácanie až do 459 eur. Parádnu pôžičku poskytuje s nulovými poplatkami, na počkanie a bez komplikovaných zmlúv či skrytých podmienok.
Výhodou tejto banky je tiež dôraz na priamu komunikáciu a vysvetlenie všetkých podmienok „ľudskou“ rečou. Aj vďaka tomu má už viac ako 5 rokov najspokojnejších klientov spomedzi všetkých bánk.

Ako postupovať, keď rozmýšľate nad pôžičkou?
• Prvoradý je zodpovedný prístup - premyslite si, či ju naozaj potrebujete.
Životnosť tovaru, na ktorý si požičiavate, by mala byť dlhšia ako doba splácania.
• Zvážte, akú výšku splátky si viete z vášho príjmu dovoliť.
• Pri výbere úveru sa riaďte ročnou percentuálnou mierou nákladov - úroky porovnávajte na základe nej.
• Pomôcť si môžete aj úverovou kalkulačkou na webe, nezabudnite však, že ide len o orientačné hodnoty a radšej si ich overte priamo v banke.
• Zistite si aj podmienky ohľadom poplatkov. V Raiffeisen banke je napríklad pôžička bez poplatkov nielen na začiatku, ale počas celej doby životnosti.
• Uprednostnite ľudský a jasný prístup bez skrytých dodatkov, pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma a buďte si vopred istí, do čoho idete.

ZISTIŤ VIAC O PARÁDNEJ PÔŽIČKE

Príklad výpočtu ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN) po zľave 3 percentuálne body zo štandardnej ročnej úrokovej sadzby p.a.: výška pôžičky: 15 000 €, mesačná splátka: 227,92 €, poplatok za poskytnutie: 0 €, počet splátok 96, doba splatnosti 8 rokov. Štandardná úroková sadzba po zľave: 9,90 % p. a., RPMN: 10,51 %, celková čiastka ktorú zaplatíte: 21 880,32 €. Po zohľadnení odmeny za celé obdobie splácania: Úroková sadzba: 6,27 % p. a., RPMN: 6,66 % a celková čiastka, ktorú zaplatíte: 19 176,32,00 €. Odmena Vám bude vyplatená za riadne splácanie každý rok vo výške až 338 €, t. j. dohromady u nás získate odmenu až 2 704 €. Výška zľavy závisí od výšky úveru. Akciu môžu využiť klienti, ktorí podajú Žiadosť a zároveň uzatvoria Zmluvu o pôžičke v čase od 1. 2. 2020 do 31. 3. 2020.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 701
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 659
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 718
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 996
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 730
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 9 416
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 470
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 12 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

21 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

21 h
SkryťZatvoriť reklamu