Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Participatívne rozpočty na stredných školách pokračujú

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako prvý kraj na Slovensku zaviedol participatívne rozpočty na stredných školách.

V pilotnom ročníku bolo zapojených 16 stredných škôl, v tom aktuálnom ich bude o 13 viac.

Koncom minulého roka vyhlásil TSK v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) Výzvu na podanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti župy. Kraj v rámci svojho rozpočtu na tento účel vyčlenil financie vo výške 38 tis. eur. „Celkovo sa prihlásilo 29 stredných škôl, pričom každá z nich získa zo župného rozpočtu 1 000 eur . Termín realizácie jednotlivých projektov a použitia finančných prostriedkov je od 1. marca do 30. novembra 2020,“ priblížila vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková.

Participatívne rozpočty na stredných školách majú pomôcť študentom zmeniť školu k lepšiemu prostredníctvom vlastných projektov. „Participatívny rozpočet pomáha budovať korektné vzťahy medzi vedením, učiteľmi a žiakmi školy, zároveň posilňuje vzájomnú dôveru,“ doplnila Hilčíková. Aktuálny ročník bude prebiehať po obsahovej stránke podobne ako minulý rok, s tým rozdielom, že sa ÚSV ROS bude snažiť presunúť čo najviac úloh z pliec koordinátora na študentov v žiackych školských radách či študentských parlamentoch, ktorí by mali proces organizovať a viesť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.