Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Participatívne rozpočty na stredných školách pokračujú

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako prvý kraj na Slovensku zaviedol participatívne rozpočty na stredných školách.

V pilotnom ročníku bolo zapojených 16 stredných škôl, v tom aktuálnom ich bude o 13 viac.

Koncom minulého roka vyhlásil TSK v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti (ÚSV ROS) Výzvu na podanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na podporu zavádzania participatívnych rozpočtov na stredných školách v pôsobnosti župy. Kraj v rámci svojho rozpočtu na tento účel vyčlenil financie vo výške 38 tis. eur. „Celkovo sa prihlásilo 29 stredných škôl, pričom každá z nich získa zo župného rozpočtu 1 000 eur . Termín realizácie jednotlivých projektov a použitia finančných prostriedkov je od 1. marca do 30. novembra 2020,“ priblížila vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková.

Participatívne rozpočty na stredných školách majú pomôcť študentom zmeniť školu k lepšiemu prostredníctvom vlastných projektov. „Participatívny rozpočet pomáha budovať korektné vzťahy medzi vedením, učiteľmi a žiakmi školy, zároveň posilňuje vzájomnú dôveru,“ doplnila Hilčíková. Aktuálny ročník bude prebiehať po obsahovej stránke podobne ako minulý rok, s tým rozdielom, že sa ÚSV ROS bude snažiť presunúť čo najviac úloh z pliec koordinátora na študentov v žiackych školských radách či študentských parlamentoch, ktorí by mali proces organizovať a viesť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.