Z opustenej priemyselnej zóny je dnes živá časť mesta

Aký osud môžu mať opustené priemyselné zóny - takzvané brownfieldy?

Hoci sa nachádzajú priamo v centre mesta, sú zanedbané. Podobný osud postihol mnoho opustených priemyselných zón. Ak sa však k ich revitalizácii pristúpi s citom, predstavujú pre mesto a jeho obyvateľov veľký potenciál. Jedným z príkladov toho, ako by obnova „hnedých polí“ mala vyzerať, je bratislavský STEIN2.

Posledné litre piva sa v bratislavskom závode Stein uvarili v novembri roku 2007. Výroba sa presunula do žiarskej obce Vyhne a areál v širšom centre hlavného mesta začal chátrať. Dlho oň nemal nik záujem – obnova takýchto brownfieldov je finančne náročnejšia ako stavba na „zelenej lúke“. Spoločnosť YIT Slovakia to však poňala ako výzvu.

„Je to výnimočné územie, ktorému sme chceli vdýchnuť druhý život. Keď sme ho získali, spravili sme deň otvorených dverí. Návštevníci prišli s veľkými očakávaniami, no keď videli skutočný stav, odchádzali sklamaní. Budovy boli zdevastované a okolie schátrané. Myslím, že sa nám podarilo transformovať tento nefunkčný brownfield na veľmi dobré, funkčné územie. Som rád, že to oceňujú aj ľudia, s ktorými som mal možnosť sa rozprávať. Namiesto zrúcaniny tu dnes majú funkčný komplex,“ vysvetľuje Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

Zastavali menšiu plochu

Pre spoločnosť bolo od začiatku rozhodujúce najmä to, aby projekt do danej lokality zapadol. Aj preto má STEIN2 nakoniec iba 9 nadzemných podlaží, takže výškou „nevytŕča“. Okolitú zástavbu kopíruje aj pôdorysom – rovnako ako okolité bytové domy v Starom Meste vytvára tichý vnútorný dvor.

„Na začiatku mi jedna známa vyčítala, že som jej zbúral Stein. Dnes je nadšená, že tadiaľ môže konečne prejsť – dvor sme totiž spravili priechodný. Ľudia tiež oceňujú, že opäť vidno vežu evanjelického kostola a že nový komplex nadviazal na Kmeťovo námestie a vytvoril 200 metrov dlhý park. Naším cieľom bolo vybudovať živý mestský verejný priestor a to sa nám, myslím, podarilo,“ hovorí architekt STEIN2 Ivan Kubík

Aj keď dnes projekt slúži na bývanie, na svoju priemyselnú minulosť nezabúda – odkazuje na ňu výberom materiálov. Či už je to „tehličkový“ obklad niektorých častí fasády, alebo masívny pieskovec, ktorý bol v minulosti súčasťou pôvodnej budovy pivovaru a dnes tvorí časť fasády na Blumentálskej ulici.

Aby bytový komplex podporil život na ulici, ktorý do Starého Mesta patrí, ustúpil v prospech verejného priestoru. Oproti pôvodnému schválenému plánu je zastavaná plocha projektu nakoniec o 20 percent menšia. Na chodníku na Blumentálskej ulici je prerušovanou čiarou z tmavších dlaždíc naznačené, o koľko je vďaka tomu priestor pre peších širší.

Exkluzívny pohľad na projekt STEIN2

Načítavam video...

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 138
  2. Každý piaty zomrie 8 796
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 750
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 791
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 947
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu