Expert radí: Najväčším nepriateľom pri investovaní sú emócie

Pri poklese podielových fondov treba zachovať chladnú hlavu, radí Michal Orlovský, investičný expert Slovenskej sporiteľne.

Čo má robiť človek, ktorý vidí, že jeho investícia za posledných niekoľko dní klesla o desať či dvadsať percent?
Dôležité je uvedomiť si, že prípadne straty, ktoré investori, veľkí aj tí malí, vidia pri svojich fondoch, sú zatiaľ nerealizované. Reálnymi sa stanú až vtedy, keď sa podiely rozhodnú odpredať, teda peniaze z fondov vybrať. Takýto krok však rozhodne neodporúčam.

Prečo nie?
Aj pri pohľade do nedávnej histórie vidíme, že poklesy na finančných trhoch v rokoch 2000 a 2008 trvali dva, resp. iba jeden a pol roka. Po páde však prišli dobré časy, ktoré následne trvali 5 až 11 rokov a ceny akcií vtedy rástli o 100 % resp. o 350 %. Ak by ste sa teraz rozhodli svoje peniaze vybrať, urobíte to so stratou a pripravíte sa o zisky, ktoré trhy s vysokou pravdepodobnosťou čakajú v budúcnosti. Pri tomto tvrdení vychádzam z historických skutočností za posledných viac ako 100 rokov. Najlepšie, čo môžete urobiť, je zachovať pokoj a držať sa svojho pôvodného investičného horizontu.

Mnoho ľudí si dnes namiesto na sporiaci účet sporí do fondov. Čo to znamená pre nich?
V prvom rade platí, že sporenie je dlhodobá záležitosť. Z pohľadu celkového investičného horizontu bude súčasný pokles predstavovať len krátky úsek. Druhým aspektom je, že pokles trhov vyšší potenciál zisku v budúcnosti. Podiely sú dnes lacnejšie a ak si do fondov posielate peniaze pravidelne, za rovnakú sumu ich v najbližšom období získate oveľa viac ako doteraz. Vaše vyhliadky na budúci profit tak budú ešte lepšie. Teda odporúčanie je pokračovať v sporení aj naďalej. Ak by ste sa dostali do situácie, že si už sporiť nedokážete, odporúčam sporenie dočasne pozastaviť, no nasporené peniaze by ste vyberať nemali.

Sme na tom dnes horšie ako pri poslednej finančnej kríze?
Aktuálne prepady sa týkajú najmä akciových trhov a rizikových finančných aktív a zatiaľ ešte nedosiahli úrovne z obdobia finančnej krízy 2008/2009. Bezpečnejšie cenné papiere v podobe štátnych či kvalitných korporátnych dlhopisov, ako napríklad štátnych dlhopisov USA alebo Nemecka, na rozdiel od roku 2008 držia svoju hodnotu, respektíve ich hodnota rastie, čím zlepšujú výsledky zmiešaných fondov. Lepšie pripravený je bankový sektor aj centrálne banky. Z tohto pohľadu sme na tom lepšie.

Súčasná kríza nevznikla priamo na finančných trhoch, trhy však reflektujú reálny stav spoločnosti a očakávané dopady na hospodárstvo. Riešenie závisí od schopnosti jednotlivých vlád zvládať zložitú situáciu na lokálnej aj globálnej úrovni a od rýchlosti, s ktorou bude uvedená účinná vakcína. A to predstavuje riziko, že kríza môže trvať dlhšie ako tá z rokov 2008/2009.

Tak ako vtedy, aj dnes však platí stará pravda, že najväčším nepriateľom investora sú jeho emócie. Úspešní investori sú tí, ktorí sú rozvážni, dodržiavajú svoju investičnú stratégiu a investičný horizont, nepodliehajú panike a vedia odolať nutkaniu predávať v čase poklesov.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 659
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 573
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 093
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu