Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Podielové fondy klesajú. Čo robiť a čomu sa naopak vyhnúť.

Ešte pred pár týždňami lámali akciové trhy svoje maximá no v krátkom čase klesli o viac ako 20%.

Čo robiť, ak máte investované?

Väčšina investorov je z aktuálnej situácie na finančných trhoch nervózna a denne sleduje poklesy, ktoré nastávajú. Je dobré si však pripomenúť, že finančné trhy sa doteraz z každej negatívnej situácie dostali. Je teda len otázkou času, kedy nastane rast tentokrát a sledovaním poklesu sa len pripravíte o nervy. Pri investovaní obzvlášť platí, že trpezlivosť a rozvaha prinášajú výnosy. Zachovať chladnú hlavu a mať emócie pod kontrolou je tou najlepšou radou do akéhokoľvek turbulentného obdobia.

Dosiahli ste už svoj investičný cieľ?

Nie je dôvod na to, aby ste vyberali svoje investované peniaze len preto, že vidíte aktuálny pokles ich hodnoty. Stále vlastníte rovnaký počet podielov, len aktuálne z dôvodu nervozity ohľadom koronavírusu ich finančné trhy oceňujú nižšie. Pokiaľ svoje prostriedky vyberiete teraz, svoju aktuálnu „virtuálnu“ stratu premeníte na reálnu a keď sa situácia ukľudní a trhy opäť budú rásť, zostanú vám už len slzy pre plač. Investíciu ste totiž predali na nižšej hodnote. Pri investovaní je dôležité určiť si investičný cieľ. Ak sporíte pre dieťa, na vzdelanie alebo na nové auto či byt, v prvom rade si položte otázku, či už nadišiel čas, keď chcete svoj cieľ realizovať. Ak nie, nie je dôvod prostriedky vyberať.

Nakupovanie so zľavou pri investíciach nevyužívame

Slováci sú milovníci zliav v obchodoch. Stačí na tovar nalepiť červenú visačku so zľavou a tovar akoby „sám“ naskakuje do košíkov. K radosti z novej veci sa pridáva aj super pocit dobrej kúpy. A takto mnohokrát čakáme na ďalšie zľavy, aby sme si opäť mohli spraviť dvojnásobnú radosť.

„Pri investovaní sa však správame presne opačne. Predstavte si, že by ste v obchode videli tovar s označením: 10 %-ná prirážka. Kto by ho kúpil? Presne to však láka väčšinu bežných investorov v podielových fondoch. Po výrazných nárastoch na trhoch, keď vidieť vynikajúcu minulú výkonnosť, vtedy investujeme. Naopak, keď je na trhoch nervozita a cena fondov klesá, vtedy nás investovať nenapadne. „Kupovať v poklese? Nie som blázon, počkám, kým to narastie.“, to je častá úvaha pri investovaní. Pritom sa oberáte o investičnú príležitosť a tzv. nákupy so zľavou,“ opisuje konanie klientov Martin Smrek, vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management.

Investovať väčšie sumy peňazí má však zmysel práve v poklesoch na trhoch. Samozrejme, v negatívnych obdobiach nikdy neviete, či už trhy našli svoje dno, od ktorého sa odrazia. Viete však, že nakupujete lacnejšie, ako predtým. Výrazne tým zvyšujete svoju šancu na výnos a úspech pri investovaní.

Keď sa obzriete späť na poslednú dekádu, príležitostí, keď bolo možné investovať lacnejšie, nebolo veľa. Tí, ktorí ich využili, dosahujú zaujímavé zhodnotenie. Aktuálne sa opäť jedna naskytla a je len na vás, či ju využijete.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.