Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť?

Ako zarobiť na poklese trhov?

Koronavírus možno označiť nielen za zdravotnú, ale aj „ekonomickú pandémiu“. Poklesy na trhoch zasiahli celý svet. Investičné portfóliá Slovákov sa za pár dní prepadli do červených čísel.

Skúsení investori vedia, že pokles neznamená stratu, pokiaľ nevystúpim z investície. Hovorí iba o tom, že aktuálne je na trhoch výpredaj, ktorý je súčasťou trhového cyklu.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Nový vírus so známym príbehom

Výkyvy na trhoch spôsobené epidémiami sú špecifické. Dochádza k nepredvídateľnému a náhlemu zastaveniu ekonomickej aktivity, čo sa odzrkadlilo aj na poklese amerických akcií.

V týchto dňoch zažili najhoršie prepady za ostatných 33 rokov, kým tie európske strácali rádovo desiatky percent.

„Poklesy na trhoch spojené s pandémiou COVID-19 sú veľmi špecifické tým, že s globálnymi pandémiami tohto rozsahu nemáme žiadne skúsenosti,“ hovorí Pavol Vejmelka, riaditeľ úseku podpory predaja Asset Managementu Slovenskej sporiteľne.

Ak by sme sa však pozreli do histórie, trhy sa otriasli aj po epidémiách ako SARS, MERS, Zika a ďalších.

„Ukazuje sa, že koronavírus je významným šokom pre naše ekonomiky,“ uviedol predseda dozornej rady Európskej centrálnej banky Andrea Enria.

Americká centrálna banka aj Európska centrálna banka okamžite začali realizovať programy záchrany, aby sa po zlepšení zdravotnej situácie život čo najskôr vrátil do dobrých koľají. Trhy tak neostanú v červených číslach naveky.

Ideálny čas investovať priebežne

Španielsko vyčlenilo na boj s nákazou 200 miliárd eur a Veľká Británia podporí ekonomiku vládou krytými úvermi v objeme 330 miliárd libier. Európska komisia aj všetky najväčšie ekonomiky v Európe oznámili stimuly, ktorých objem je najväčší od roku 2008.

Všetko to znamená dobré správy pre finančné trhy a možnosť využiť aktuálny vývoj na investovanie. Navyše na rozdiel od finančnej krízy v roku 2008 sa súčasná východisková situácia zdá byť lepšou.

„Bezpečnejšie cenné papiere v podobe štátnych či kvalitných korporátnych dlhopisov držia svoju hodnotu, respektíve ich hodnota rastie, čím zlepšujú výsledky zmiešaných fondov,“ hovorí investičný expert Slovenskej sporiteľne Michal Orlovský.

Preto netreba panikáriť, že hodnota fondov klesá, ale využiť podmienky, ktoré nám trh ponúka. Trhy budú ešte nejaký čas kolísať, na čom najviac získavajú práve tí, ktorí investujú pravidelne.

Dlhodobo úspešná investičná stratégia

Investovanie, ktoré prináša zisk, je založené na dvoch základných pravidlách. Správne rozloženie investícií a výber vhodných investičných nástrojov. Inými slovami ide o investičnú stratégiu, ktorá odpovedá, kedy vstúpiť na trh a kedy z neho odísť. Veľa investorov sa týmito pravidlami neriadi, kvôli čomu prerobia.

Ďalším dôvodom, prečo niektorí investori stratia peniaze na trhu, je strach. Treba si uvedomiť, že strata hodnoty investičného portfólia nie je stratou peňazí. Vo fonde máte stále rovnaký počet podielov, akurát ich cena je nižšia.

Znamená to, že práve v tomto čase môžete nakúpiť podiely za výhodnejšiu cenu. Vďaka tomu dokážete zarobiť na neistých časoch, nesmiete však prestať investovať. To je možné pravidelným investovaním, napríklad formou investičného sporenia.

O diverzifikáciu portfólia sa v ňom stará manažér, ktorý svoje znalosti trhu pretavuje do nastavenia stratégie. Investovať je možné už od 20 eur.

„Pravidelná investícia v rámci investičného sporenia zabezpečuje, že pokles prináša vyšší potenciál zisku v budúcnosti. Podiely sú lacnejšie, preto získate za sumu pravidelnej investície oveľa viac ako doteraz. Vaše vyhliadky na budúci profit tak budú ešte lepšie,“ vysvetľuje Orlovský.

Ako to funguje v praxi?

Pri pravidelnom investovaní nakupujete podiely napríklad raz mesačne. Ak ceny rastú, nakupujete menej podielov, avšak ak dochádza ku poklesom, za rovnaké peniaze ich získate viac.

Akciové trhy počas ostatných dekád rástli, avšak dochádzalo k významným poklesom, ktoré sa dali využiť pomocou uvedenej stratégie.

„Ak je hodnota jedného podielu desať eur a vy investujete 30 eur, za danú sumu nakúpite tri podiely. Potom však hodnota podielu narastie o 50 percent na úroveň 15 eur, kvôli čomu za ďalších 30 eur získate už iba dva podiely. V ďalšom období hodnota výrazne prepadne a bude o 50 percent nižšia v porovnaní s pôvodnou úrovňou. Jeden podiel bude za päť eur, a vy za svojich 30 eur nakúpite až šesť podielov,“ ilustruje priebeh pravidelného investovania Pavol Vejmelka.

Aj napriek aktuálnemu výraznému prepadu, klienti, ktorí dlhodobo a pravidelne investujú, ešte stále zarábajú a pokiaľ sa trhy pozviechajú, bude ich zhodnotenie výrazne lepšie.Aj napriek aktuálnemu výraznému prepadu, klienti, ktorí dlhodobo a pravidelne investujú, ešte stále zarábajú a pokiaľ sa trhy pozviechajú, bude ich zhodnotenie výrazne lepšie. (zdroj: Slovenská sporiteľňa)

Vďaka pravidelným nákupom tak dokážete priemerovať cenu a v dlhodobom horizonte nakupovať výhodne. Pavol Vejmelka ďalej vysvetľuje výhody.

„Celkovo ste kúpili 11 podielov za 90 eur, teda v priemere jeden podiel za 8,18 eura. Keby sa cena podielu následne opäť dostala na desať eur, získali by ste veľmi zaujímavé zhodnotenie. Svoje podiely by ste vedeli predať za 110 eur, čím by ste pri investícii 90 eur zarobili 20 eur, čo je viac než 22 percentný výnos,“ počíta Pavol Vejmelka.

Nepodľahnite emóciám

Pri vytváraní portfólia je dôležité rozkladať riziko, teda diverzifikovať. Platí totiž, že ak na trhu niektoré aktíva klesajú, napríklad akcie, iným aktívam ako sú štátne dlhopisy, sa v takých časoch zvykne dariť.

„Ak chce klient investovať komfortne, bez toho, aby sa o to musel sám veľmi zaujímať, dobrým riešením môže byť investícia do aktívne riadeného zmiešaného fondu,“ hovorí Vejmelka.

Kvalifikovaný manažér fondu automaticky dokáže rozširovať a zužovať rôzne zložky portfólia fondu tak, aby čo najlepšie rástlo. Zároveň sa stará aj o to, aby pre vás tieto zmeny neznamenali výrazne väčšie riziko. Vďaka tomu môžete pokojne spávať a o vaše peniaze sa stará profesionál. Navyše to pomáha eliminovať emócie, keďže manažér fondu hľadá najlepšie možné investičné riešenie aj v čase poklesu.

„Pre ľudí, ktorí investujú, je to veľmi komfortné riešenie. Nemusia sa aktívne starať o svoje portfólio, dôležité rozhodnutia a zmeny v jeho štruktúre za nich spravia manažéri, pre ktorých je to denná práca,“ vysvetľuje Pavol Vejmelka.

Ponuku takýchto fondov nájdete na stránke digitalneinvestovanie.sk, kde získate viac informácií. Menej skúsení investori zároveň môžu využiť poradenstvo na pobočke Slovenskej sporiteľne alebo investovať priamo cez internet banking a mobilnú aplikáciu.

Aj dnes totiž platí, že najväčším nepriateľom investora sú jeho emócie. Iba ten, kto dokáže potlačiť neodkladné nutkanie meniť svoju investičnú stratégiu, sa nakoniec bude radovať z výnosov, ktoré chcel dosiahnuť.

Tento článok vám prináša Slovenská sporiteľňa.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (19. 3. 2024)
AUD 1.658
CZK 25.200
JPY 162.510
CAD 1.475
GBP 0.855
HUF 394.950
PLN 4.311
CHF 0.963
SEK 11.318

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 618
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 587
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 776
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 090
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 152
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 455
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 672
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 631
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 757
  6. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 120
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 11 096
  8. Ľuboš Dobrota: Spolupracujú s cudzími tajnými službami? 7 759
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťVypnúť reklamu

Pozemky, na ktorých malo vyrásť nákupné centrum Aqario.

Komplex Aquario už zostane len na papieri.

Ak si daňové priznanie podávate sami, časť daní darujete priamo v tlačive daňového priznania.

Aj oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 2. apríla.

TASR
Kandidát na prezidenta Ivan Korčok

Prehľad prešľapov prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.

a 2 ďalší
Zľava generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a predseda vlády SR Robert Fico (Smer) počas spoločného stretnutia na Úrade vlády SR pri príležitosti zverejnenia nového Ekonomického prehľadu OECD o Slovensku.

Nájomné bývanie chcú okrem Štátneho fondu riešiť aj súkromnými investíciami.

TASR
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  8. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 152
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 455
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 757
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 11 096
  8. Ľuboš Dobrota: Spolupracujú s cudzími tajnými službami? 7 759
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu