Odpad ako bezpečnostné riziko v období koronavírusovej pandémie

Podľa verejne dostupných zdrojov stúpol v Číne po vypuknutí pandémie denný objem vyprodukovaného odpadu až o 600%!

"Mestská bratislavská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) eviduje v hlavnom meste od 5. marca 25-percentný nárast odpadu. To spôsobuje, že zberné nádoby sú preplnené a ľudia mnohokrát odpad ukladajú mimo nich.Ukladanie odpadu voľne na stojisku následne znemožňuje odvoz odpadu“ zaznieva priamo z centrály OLO – Odvoz a likvidácia odpadu v Bratislave. Dobrá správa pre nás všetkých je, že podľa všetkého pandémia síce neskončí „zajtra“ a potrvá ešte niekoľko týždňov no dokážeme vírus poraziť. Tá zlá správa je, že aj podľa vedcov z Imperial College príde nová vlna epidémie a jediným riešením do doby vynájdenia vakcíny bude sociálne odlúčenie.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Zodpovedný prístup k odpadom

Podľa verejne dostupných zdrojov stúpol v Číne po vypuknutí pandémie denný objem vyprodukovaného odpadu zo 40t na 240t čo predstavuje nárast o 600%. Výrazne k tomu prispeli jednorazové ochranné pomôcky a prostriedky ako rúška, respirátory, ochranné odevy, rukavice a pod. Osobitou kategóriou je manipulácia s odpadom kontaminovaným vírusom SARS – covid-19.

Ministerstvo zdravotníctva SR pripravilo štandardné postupy v zdravotníctve pre COVID – 19, osobitne pre zdravotníkov a osobitne pre pacientov. V odporúčaní pre pacienta nakazeného uvedeným vírusom v domácej liečbe vyplýva nakladať s použitým materiálom (rúška, vreckovky) ako s bežným odpadom, ktorý si nevyžaduje špeciálny postup uskladnenia. Vychádza pritom z najnovších poznatkov, ktoré boli publikované Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) z 3. marca 2020 („Water, sanitation, hygiene and waste management for the COVID -19 virus") neexistujú žiadne dôkazy o prenose vírusu COVID – 19 pri nechránenom kontakte ľudí pri manipulácii s odpadom zo zdravotnej starostlivosti, ktorá je z hľadiska rizikovosti oveľa významnejšia ako pri komunálnom odpade.

Koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, tak ako všetky iné vírusy, totiž žije len v bunke živého organizmu. Mimo živej bunky sa nerozmnožuje. Môže určitý čas prežiť na povrchu predmetov kontaminovaných v dôsledku šírenia kvapôčkovou cestou, ale následne, pokiaľ nenájde nového hostiteľa, hynie.

Vychádzajúc z týchto skutočností Úrad verejného zdravotníctva SR odporúča likvidovať použité rúška a vreckovky z domácností ako bežný komunálny odpad v zmysle platnej legislatívy v pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR a v uvedenej súvislosti odporúča upozorniť verejnosť, aby tento druh odpadu nevhadzovala do nádob určených na separáciu odpadu (papier).

Iné štáty EU kde si pandémia vyžiadala už desiatky či stovky obetí pristupuje k tejto téme obozretnejšie a opatrnejšie. Štáty ako Veľká Británia či Taliansko klasifikujú tento odpad ako nebezpečný a vydali pokyny ako nakladať s týmto odpadom, ako dlho ho skladovať, ako ho „baliť“ a zaistiť, aby napr. nevypadával zo smetných košov. (Balenie do min. 2 vriec, zviazanie vriec páskou alebo špagátom, uskladnenie min. 72 hodín a až následné umiestnenie do zberového koša a pod.).

Vertikálny systém zberu odpadu MOLOK ako bezpečné a ekologické riešenie

Jeden zo spôsobov ako si poradiť s vyššie popísaným problémom je využitie vertikálneho spôsobu zberu odpadu, ktoré ponúka fínska spoločnosť Molok. V polopodzemných kontajneroch s objemom až 5 m3 je odpad vplyvom gravitácie stláčaný a zhutňovaný, čím dokáže poňať až 5x viac odpadu než klasické 1100L zberné koše. Chlad zeme udržiava rozvoj baktérií na nízkej úrovni a odpad preto nezapácha. Vysypávanie je mechanizované, nie je potrebné ručné presúvanie nádob, trvá približne 2 minúty, znižuje sa frekvencia vývozov a tým aj požiadavky na personál. Riešenie MOLOK je hygienické, estetické, šetrí priestor, je odolné voči vandalizmu a obsah kontajnerov nie je možné opätovne vyberať.

Polopodzemné kontajnery MOLOK, ponuka pre mestá a samosprávy

Systém MOLOK prináša na slovenský trh spoločnosť REDOX-ENEX s.r.o. Záujem spoločnosti je povýšiť tému nakladania s komunálnym odpadom na vyššiu úroveň a kontajnery MOLOK sú toho garanciou. Aj z tohto dôvodu prichádza aktuálna ponuka pre mestá a samosprávy, kde pri objednávke 9-tich kontajnerov je 10-ty zdarma. Desať kontajnerov znamená 2 stojiská a až 46 m3 objemu pre komunálny odpad a separované zložky. Firma okrem iného ponúka realizáciu na kľuč, čím chce mestá a samosprávy v maximálnej miere odbremeniť a ponechať im priestor na riešenie aktuálnych tém.

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 702
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 831
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 726
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 997
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 768
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 8 802
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 489
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 13 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

22 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

22 h
SkryťZatvoriť reklamu