Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Plyn v domácnosti – aj malé zmeny vám znížia účty za energie!

Hrniec, prievan či nesprávne vetranie – to všetko môže ovplyvniť spotrebu plynu u vás doma. Poradíme vám, ako môžete svoju spotrebu plynu jednoducho a efektívne znížiť len malými zmenami vo svojej domácnosti.

Šetrite aj pri varení

Nerovné dno na hrnci môže pri varení zvýšiť spotrebu energie až o 40 %, odporúčame teda urobiť „inventúru“ hrncov a nádob na varenie. Ak to príprava pokrmu dovoľuje, varte v tlakovom hrnci – usporíte 15 až 50 % energie a až 30 % času. Skontrolujte tiež nastavenie plynového horáka – plameň má horieť rovnomerne modrým plameňom po celom obvode bez žltých špičiek a nesmie zhasnúť pri prepnutí z plného výkonu na minimum.

Vykurovanie vs. vetranie

Vaša spotreba je v prípade vykurovania plynom samozrejme závislá aj od množstva tepla, ktoré potrebujete na vykúrenie domu či bytu. Ako teda správne vetrať, aby sme zbytočne neplytvali teplom? V zime sa odporúča vetrať krátko, no intenzívne. V období od januára do februára sa odporúča vetrať 4 – 6 minút a na jar v marci a v apríli 10 – 12 minút. Dôležité je tiež neprekurovať miestnosti, znížením teploty v miestnosti o 1 °C dosiahnete asi 6 % úsporu energie. Zároveň môžete zvýšiť vlhkosť vzduchu a dosiahnete tak nižšiu spotrebu energie na vykurovanie až o 10 – 15 %.

Sledujte zľavy dodávateľov plynu

Výdavky domácností za plyn ovplyvňuje v najväčšej miere množstvo plynu, ktoré domácnosť za rok spotrebuje, preto sa oplatí sledovať ponuky a zľavy od dodávateľov energií. V porovnaní s cenami dominantného dodávateľa plynu ponúka Stredoslovenská energetika, a. s., svojim zákazníkom zľavu z ceny dodávky plynu až do výšky 6 %. Okrem výhodnej zľavy a stabilných dodávok plynu poskytuje nadštandardnú zákaznícku starostlivosť a možnosť mať svoje energie – elektrinu aj plyn – „pod jednou strechou“.

Viac informácií o zľave na plyn od SSE nájdete na www.sse.sk/vyhodnyplyn a ď alšie praktické rady na šetrenie energiou si prečítajte na www.sse.sk/rady .

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.

SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov

Rok 2020 bol pre spravodajstvo SME.sk rekordný z hľadiska viacerých parametrov.