Nedeľa, 12. júl, 2020 | Meniny má NinaKrížovkyKrížovky

Inšpirácie pre vašu domácnosť. Ako ušetriť na účtoch za plyn?

Veľkú časť rodinného rozpočtu tvoria náklady na energie. Prinášame vám inšpiratívne rady, ako znížite vo svojej domácnosti výdavky na spotrebu plynu. Ak doma vykurujete, varíte alebo ohrievate vodu plynom, nasledujúce tipy na šetrenie sú určené práve vám.

Malé zmeny s veľkým efektom

Začnite menšími zmenami pri varení. Ak to príprava pokrmu dovoľuje, varte v tlakovom hrnci – usporíte 15 až 50 % energie a až 30 % času. Skontrolujte tiež nastavenie plynového horáka – plameň má horieť rovnomerne modrým plameňom po celom obvode bez žltých špičiek a nesmie zhasnúť pri prepnutí z plného výkonu na minimum. Nerovné dno na hrnci môže pri varení zvýšiť spotrebu energie až o 40 %, odporúčame teda urobiť „inventúru“ hrncov a nádob na varenie.

Únik tepla sa nevypláca

Vaša spotreba je v prípade vykurovania plynom, samozrejme, priamoúmerná množstvu tepla, ktoré potrebujete na vykúrenie domu či bytu. Množstvo tepla, ktoré je potrebné na vykúrenie bytu či domu, je zase ovplyvnené aj únikmi tepla cez steny, podlahu, okná či strechu. V bytoch uniká až 40 % tepla cez okná, preto nahraďte okná s dvojitým zasklením izotermickými oknami, čo v konečnom dôsledku zníži stratu tepla o približne 50 %. V domoch platí rovnaké odporúčanie v rámci okien, ktoré spolu so stenami spôsobujú únik tepla od 20 – 35 %. Strecha si tiež zaslúži vašu pozornosť, keďže v rodinných domoch prepustí až 30 % tepla. Ak sa chystáte na výstavbu rodinného domu, precízne zvážte orientáciu – okná orientované na juh majú výrazne nižšie straty tepla. Steny domu môžete zase natrieť rôznymi, dnes už široko dostupnými nátermi a izolačnými materiálmi.

Sledujte zľavy dodávateľov plynu

Výdavky domácností za plyn ovplyvňuje v najväčšej miere množstvo plynu, ktoré domácnosť za rok spotrebuje, preto sa oplatí sledovať ponuky a zľavy od dodávateľov energií. V porovnaní s cenami dominantného dodávateľa plynu ponúka Stredoslovenská energetika, a. s., svojim zákazníkom zľavu z ceny dodávky plynu až do výšky 6 %. Okrem výhodnej zľavy a stabilných dodávok plynu poskytuje nadštandardnú zákaznícku starostlivosť a možnosť mať svoje energie – elektrinu aj plyn – „pod jednou strechou“.

Viac informácií o zľave na plyn od SSE nájdete na www.sse.sk/vyhodnyplyn a ď alšie praktické rady na šetrenie energiou si prečítajte na www.sse.sk/rady .

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?

Profesionálna baristka prezradila, čo sa skrýva v šálkach kávy Deli by Shell.

Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku

Opäť môžeme vyraziť na Malorku. Pomôžeme vám pripraviť sa a naplánovať cestu.

Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie

Nadácia PARTNERS ocenila tých najlepších účastníkov Finančnej olympiády