Piatok, 5. jún, 2020 | Meniny má LauraKrížovkyKrížovky

5 tipov, ako naštartovať imunitu pomocou čerstvých vitamínov

Viete, že vaše telo ide počas zimy doslova na rezervu?

Je to preto, aby mohol imunitný systém pracovať naplno. Nezabudnite si preto na jar naštartovať organizmus pomocou správnych vitamínov!

1) Céčko, zbierajte céčko!

O vitamíne C a jeho doslova zázračnom vplyve na váš imunitný systém ste už určite počuli. Čo však možno neviete je to, že podporuje nielen vašu imunitu, ale aj psychickú pohodu. A to v súčasnom období zaručene oceníte! Kvalitným zdrojom vitamínu C je čerstvá zelenina, najmä kel, karfiol, hlávkový šalát, kapusta či brokolica. Ak ste skôr ovocný typ, namiešajte si céčkový koktejl z kivi, ananásu, manga a papáje. Takáto kombinácia vás nadopuje vitamínom C a povzbudí svojou farebnou energiou.

2) Čerstvé vitamíny namiesto výživových doplnkov

Sezóna čerstvého ovocia a zeleniny začala, preto si to namiesto do lekárne namierte radšej do oddelenia čerstvého ovocia a zeleniny. Vašej imunite i dobrej nálade určite prospeje, ak si do košíka vložíte týchto TOP 5 čerstvých potravín, doslova “nabitých C-čkom”:

• jahody
  • červená paprika
  • citrusy
  • petržlenová vňať
  • brokolica

3) Dopujte D-éčko

Nedostatok vitamínu D si väčšina z nás spája hlavne s rednutím kostí, pretože jeho príjem je potrebný aj pre správne vstrebávanie a využitie vápnika a fosforu. Málokto však vie aj o jeho významnom vplyve na imunitný systém a o tom, že nás chráni nielen pred infekciami, ale aj nádormi, či autoimunitnými ochoreniami.

4) Doprajte si D-éčko aj bez slnečných lúčov

Kľúčovým zdrojom vitamínu D je v prvom rade pobyt na slniečku. Ak si ho však v tomto období z objektívnych dôvodov nemôžeme dopriať dostatok, vieme si “déčko” jednoducho naservírovať aj v kuchyni. Telo sa nám odvďačí nielen zdravými kosťami, ale aj hormónom dobrej nálady − sérotonínom. Ak si chcete imunitný system nadopovať D-čkom, určite siahnite po vaječných žĺtkoch, čerstvých mliečnych výrobkoch, či slnečnicových semienkach.

5) Tip na záver

Vynikajúcim zdrojom vitamínu D sú čerstvé ryby , ako napríklad losos či tuniak. Za skvelé ceny a v tej najlepšej kvalite ich nájdete spolu so širokým sortimentom čerstvého ovocia a zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych výrobkov pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Východoslovenská vodárenská v hľadáčiku finančných žralokov

O aktuálnom dianí okolo vodární hovoríme s generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva spoločnosti Ing.Stanislavom Hrehom,PhD

Ťahanovčania upratovali sídlisko, pomáhala aj mládež z Demetra

Košické Sídlisko Ťahanovce sa pôvodne chystalo na jarné upratovanie v apríli, na Deň Zeme.

Stomatologická starostlivosť verzus koronavírus

Koronavírus: obmedzená prevádzka stomatologických ambulancií - čo potrebujete vedieť?