Štvrtok, 28. máj, 2020 | Meniny má ViliamKrížovkyKrížovky

Rastislav Velič: Vďaka našej novej zmenke sme opäť priekopníkmi

Skupina Arca Capital prináša klientom ďalší jedinečný finančný nástroj.

Rok 2020 z úvodu poznačila stále pretrvávajúca pandémia nového ochorenia Covid-19. Takto ste si asi novú dekádu pre celú skupinu nepredstavovali...

To pravdepodobne nikto. Po takmer dekáde nepretržitého rastu však bolo zrejmé, že na obzore sa črtá istá forma korekcie. Ide o prirodzený ekonomický jav a mnoho investorov očakávalo recesiu ešte počas uplynulého roka. No málokto by povedal, že jej spúšťačom bude tzv. čierna labuť, resp. nový koronavírus. Portfólio našej skupiny je však dostatočne diverzifikované, a teda očakávame, že súčasnú krízu ustojíme bez väčších otrasov. Skúsenosti, ktoré sme získali z predchádzajúcej finančnej krízy, nás utvrdili v tom, že v diverzifikácii a následných synergiách, je nielen lepšia výnosovosť, ale aj vyššia miera bezpečnosti pre našich investorov.

Dlhoročné skúsenosti máte aj s dlhovými cennými papiermi. Vaša prvá, ešte neverejná emisia dlhopisov, bola vydaná už v roku 2005. Teraz prichádzate s novým cenným papierom. Bol to zámer, počkať si na recesiu?

Pravdou je, že v tomto segmente nie sme úplným nováčikom. Po roku 2005 nasledovalo množstvo emisií dlhopisov, tie však mali zväčša päť až desaťročnú splatnosť. Ešte pred pandémiou sme ale identifikovali na trhu dopyt po investíciách na krátke obdobie, okolo jedného roka, a to s primeraným výnosom. Zmenka Arca Capital Funding podľa mňa spĺňa obe požiadavky. Jej výnos je 6,082 % a splatnosť 370 dní. Na novom cennom papieri sme pracovali dlhšie, dá sa povedať, že sme priekopníkom v štýle, ako sme tento produkt uchopili. Vtedy sme ešte o rozmeroch krízy v dôsledku pandémie netušili.

Kto je potenciálnym držiteľom Zmenky Arca Capital Funding?

Zmenka Arca Capital Funding nie je určená pre široké masy, ale ani pre profesionálnych investorov. Je vhodná pre štandardného klienta privátneho bankovníctva ktorejkoľvek bankovej inštitúcie, ktorá pôsobí v tomto regióne. Nominálna hodnota jednej Zmenky je buď 25 000 EUR, alebo 500 000 CZK. Zmenku si investor môže obstarať za tzv. obstarávaciu (nákupnú) cenu. Tá je na začiatku každej verejnej ponuky emitentom zverejnená a je vždy nižšia ako nominálna hodnota Zmenky. Tiež by som ju odporučil záujemcom, ktorí nechcú svoje peniaze dlhodobo viazať alebo vystavovať štandardným trhovým rizikám v podobe kolísania hodnoty investície.

Spomenuli sme, že Zmenka Arca Capital Funding je atraktívna svojou splatnosťou a výnosom. To asi nebudú jej jediné benefity.

Vyzdvihol by som aj zaistenie Zmenky na základe ručiteľského vyhlásenia Arca Investments a samozrejme už vyššie spomenutú rôznorodosť nášho portfólia. Veď u nás sa stretnete nielen s projektom personálnych agentúr, ale aj s distribúciou elektrickej energie či tepla a výroby celulózy alebo projektmi obytných domov, a to naprieč regiónom strednej Európy. Verejná ponuka tejto Zmenky je vykonávaná prostredníctvom finančných sprostredkovateľov, ktorí majú v zmysle svojich zákonných povinností dôsledne vyhodnotiť, či je nadobudnutie Zmenky pre investora vhodné. Celý tento proces distribúcie je zastrešený licencovaným obchodníkom s cennými papiermi.

Kto je finančným sprostredkovateľom Zmenky Arca Capital Funding, ktorého môžu záujemci kontaktovať?

Zoznam finančných sprostredkovateľov, ktorí majú oprávnenie používať Základný prospekt zo dňa 05.02.2020 a vykonávať finančné sprostredkovanie, ako aj všetky potrebné aj detailné informácie o Zmenke Arca Capital Funding, sú k dispozícii na webovom sídle emitenta, a teda na www.arcafunding.eu

Rok 2020 sa nebude niesť len v znamení nového finančného nástroja na kapitálovom trhu a koronakrízy. Pripravuje skupina Arca Capital niečo pre svojich investorov?

Áno, môžem potvrdiť, že máme pripravených niekoľko nových projektov v oblasti energetiky, retailu, zdravotníctva, či business services. Rozširujeme kapacity v turistickom ruchu a pripravujeme vstup do mediálnej oblasti, či rozšírenie pôsobenia do ďalších krajín, či dokonca na iné kontinenty. Viac ale zatiaľ prezrádzať nebudem.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate

V novom Sunare už palmový olej nenájdete. Je ekologickejší a zložením ešte bližšie k materskému mlieku.

Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?

Kamery na trhu jsou často označené Night Vision, ale mají velmi odlišné výsledky. Proto Mio zavedlo stupnici nočního vidění s 4 st

Night Vision: Jak dobre uvidí vaša autokamera v noci?

VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem

Slovenské firmy bojujú s nedostatkom financií, mnohé prišli o takmer všetky príjmy.