Benzín alebo akumulátor? Mýty a fakty

V poslednom čase sa dostáva do popredia téma ekológie a znižovania emisií.

Nové technológie priniesli boom v oblasti elektromobility a čoraz viac ľudí dáva prednosť zariadeniam, ktoré sú poháňané batériami – či už sú to bicykle, autá, kolobežky...

Táto „elektrománia“ neobišla ani segment záhradnej techniky. Ako vo všetkom, obe odvetvia, benzín aj akumulátor, majú svojich skalných prívržencov. Pokúsime sa objektívne zhodnotiť výhody aj nevýhody každej z týchto technológií pri používaní a výbere vhodnej záhradnej techniky.

Prvé kritérium : výkon

V tomto ohľade sa trh so záhradnou technikou od základov zmenil. Akumulátorové stroje sú dnes už na takej vysokej technickej úrovni, že sa výkonom plne vyrovnajú benzínovým. Dokonca bezkefové motory sú až o 80% efektívnejšie ako spaľovacie. U záhradných strojov ako sú kosačky, krovinorezy, píly a pod. je „elektrický výkon" okamžitý a stabilný s lepšou možnosťou regulácie. Záhradná technika EGO Power + poskytuje úplne porovnateľný výkon benzínových motorov, ale bez hluku, zápachu a dymu. Vďaka oblúkovej konštrukcii lítiových batérií EGO Power + 56V ARC disponujú akumulátorové stroje úplne novou úrovňou spoľahlivého a stabilného výkonu, ktorý je potrebný na zvládnutie mnohokrát ťažkého a hustého trávneho porastu.

Druhé kritérium: výdrž

To, čo je pri benzínových strojoch nádrž, je pri akumulátorových strojov batéria. A tu bol často "kameň úrazu". Batérie v minulosti neboli schopné poskytnúť dostatok energie na požadovanú dobu prevádzky. A ak áno, bola batéria príliš ťažká a veľká. Aj v tejto oblasti došlo k veľkému posunu a tie najvyspelejšie značky záhradnej techniky majú dobu prevádzky akumulátorovej kosačky na jedno nabitie plne porovnateľné s dobou prevádzky motora na jednu nádrž benzínu. Batérie sú dnes oveľa menšie a kompaktnejšie, takže zapadajú do celkového dizajnu akumulátorového stroja. Vďaka lítiovej technológii sa všeobecne znížila hmotnosť batérií a zvýšil sa výkon. Stále ale platí, že čím väčšie napätie akumulátora, tým je akumulátor väčší a ťažší, ale výkonnejší. Preto výrobcovia akumulátorové techniky volia napätie svojich batérií tak, aby čo najlepšie svojou veľkosťou vyhovovali konkrétnym strojom. Všeobecne platí, že batéria s napätím 36V disponuje pomerne nízkou využiteľnou energiou a je tak vhodná iba primárne pre malé, ručne nesené stroje ako sú ručné píly alebo ľahké vyžínače. Batérie s napätím 80V alebo viac síce sľubujú vysokú využiteľnú energiu, ale ich rozmer a hmotnosť naopak veľmi obmedzuje využitie takýchto batérií pre záhradnú techniku. Špičkou na trhu v tejto oblasti je firma EGO Power +, ktorá pre napájanie svojich akumulátorových strojov používa lítiové batérie s napätím 56V a kapacitami od 2,5Ah až po 28Ah. Tieto batérie s napätím 56V sú optimálnou voľbou pre celé spektrum akumulátorové záhradnej techniky s najvyššou možnou využiteľnou energiou. Tento systém umožňuje firme EGO Power + napájať všetok sortiment záhradnej techniky a dokonca aj napr. Profesionálny krovinorez EGO BCX3800 počas celej pracovnej zmeny, čo je 7 hodín, bez nutnosti nabíjania.

Tretie kritérium: náklady a investície

Obstarávacia cena akumulátorovej techniky je vyššia ako cena benzínovej techniky. Ďalší mýtus, ktorý už dávno neplatí. Popri skutočnosti, že obstarávacie náklady akumulátorovej techniky sa v poslednej dobe vyrovnávajú benzínovej, sú náklady na prevádzku a servis, ktoré vznikajú pri používaní. Akumulátorová technika je na prevádzku podstatne lacnejšie ako benzínová. Odpadajú náklady na palivo, oleje a popr. iné prevádzkové kvapaliny, rovnako tak ako odpadajú náklady na servis. Pri benzínových strojoch je nutné pravidelne meniť olej, vzduchový filter, sviečku zapaľovania a pravidelne motor nastavovať. U akumulátorových strojov nič také nie je potrebné vykonať. Záhradná technika EGO POWER+ dokonca poskytuje predĺženú záruku na stroje až 5 rokov a na batérie 3 roky. Takže investície na prevádzku a údržbu sú minimálne, iba na elektriku ktorú miniete pri nabíjaní batérie.

Štvrté kritérium: životnosť

Životnosť stroja, v prípade benzínových motorov, sa udáva v počte motohodín. Životnosť akumulátorového stroja, resp. batérie sa udáva v počte nabíjacích cyklov. Lítium-iónové batérie EGO majú svoju životnosť, kedy sú schopné poskytovať 100% svojej kapacity na hodnote 1000 až 1200 nabíjacích cyklov. To prevyšuje bežnú životnosť záhradnej techniky všeobecne.

Piate kritérium: komfort pri používaní

Spaľovací motor je naplnený prevádzkovými tekutinami, ako je benzín a motorový olej. Pred každým použitím je nutné kvapaliny doplniť. Manipulácia s týmito ekologicky veľmi nebezpečnými látkami je nepríjemná a často býva dôvodom k porúch stroja, keď sa nesprávne uskladní a pod. Zvetraný, či inak kontaminovaný benzín, nedostatok oleja v motore atď. A to nehovoríme o nutnosti miešanie oleja do benzínu u niektorých benzínových vyžínačov. Takéto starosti pri akumulátorových strojoch nemáte. Proste vložíte batériu a pracujete. Žiadna starosť o kvalitu benzínu, dostatok oleja, výmeny sviečky. O možnosti uskladnenia stroja v akejkoľvek polohe ani nehovoriac. To pri benzínových strojov žiaľ nie je možné.

Šieste kritérium : ekológia prevádzky

Faktom je, že pri prevádzke je akumulátorová technika bezpochyby čistejšia, než tá benzínová. Aj keď dnes už aj malé spaľovacie motory v kosačke musia plniť prísne emisné normy EURO 5 a sú veľmi ekologické. Napriek tomu však akumulátorová kosačka má pri kosení jednoducho nulové emisie, ako aj všetky ostatné zariadenia. Takisto hluk, ktorý spôsobuje stres, je o poznanie menší a minimálny.

Siedme kritérium: samostatná prevádzka

Tu je možné jednoznačne povedať, že akumulátorová technika v tomto bode víťazí na celej čiare. Záhradná technika poháňaná benzínovým motorom musí byť neustále pod dohľadom a ovládaním užívateľa. Jednoducho nemôže pracovať sama automaticky. Pri akumulátorovej záhradnej technike takáto možnosť je a neustále sa rozvíja. Dôkazom toho sú akumulátorové robotické kosačky, ktoré pracujú úplne samostatne bez zásahu majiteľa. Deň za dňom, presne v naprogramovaných časoch. To s benzínovou záhradnou technikou jednoducho nejde.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 163
  2. Každý piaty zomrie 8 940
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 777
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 603
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 835
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

15m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu