Ťahanovčania upratovali sídlisko, pomáhala aj mládež z Demetra

Košické Sídlisko Ťahanovce sa pôvodne chystalo na jarné upratovanie v apríli, na Deň Zeme.

KOŠICE. Košické Sídlisko Ťahanovce sa pôvodne chystalo na jarné upratovanie v apríli, na Deň Zeme, no aj tieto plány prekazil koronavírus. Preto si Ťahanovčania odložili brigádu na posledné májové dni.

V piatok 29. mája vymenili kancelárie za štetce zamestnanci úradu. Vymaľovali ploty, lavičky aj zábradlia. V sobotu sa zas do práce pustili obyvatelia sídliska.

Materiálnu pomoc im poskytla spoločnosť Kosit, a. s., ktorá už tretí rok po sebe vyhlásila najväčšiu dobrovoľnícku environmentálnu akciu. Podporuje ňou čistenie verejných priestranstiev v meste Košice a vyčlenila na ňu 11 000 eur. O podporu sa na začiatku roka mohlo uchádzať všetkých 22 mestských častí a pre každú firma pripravila príspevok vo výške 500 eur.

Kosit zabezpečuje prenájom veľkokapacitného kontajnera, rukavice i vrecia na vyzbieraný odpad a následnú prepravu a zneškodnenie odpadu.

„Hoci sme po minuloročných upratovaniach boli zvyknutí na účasť minimálne sto ľudí, ani tento raz to nebolo zlé. Napriek vrtkavému počasiu a možno aj obavám zo stretávania sa s ľuďmi, prišlo 48 dobrovoľníkov,“ hovorí prednostka Miestneho úradu MČ Košice-Sídlisko Ťahanovce Beáta Zemková.

Pomáhali z Demetra

Starosta mestskej časti Miloš Ihnát (nezávislý) bol osobne zvolať na upratovanie aj obyvateľov Demetra.

„Prišli deti, pár tínedžerov, dokopy okolo sedemnásť ľudí. Vypratali si celý úsek, čo má byť budúci výjazd, cez Demeter, zo sídliska. Bol tam skutočne veľký neporiadok. Vyzbierali približne päťdesiat vriec,“ hovorí Zemková.

Okrem tejto časti sídliska sa upratoval aj ťahanovský les. Dobrovoľníci veľmi chválili, že nebol taký znečistený ako pred rokom a tu toho až tak veľa nevyzbierali.

Brigádnici prešli viacero lokalít, jediné, čo nestihli a určite by sa tam upratovanie hodilo, je Sahara.

Za párky a kofolu

Najväčšiu zložku odpadu tvorili plasty, sklo a plechovky. Našli však aj stoličky či matrace.

Každý dobrovoľník na začiatku dostal vrece, rukavice a vodu na zahnanie smädu, odmenou za dobre odvedenú prácu boli okrem skvelého pocitu párky s pivom či kofolou.

Najmladším účastníkom upratovania bol štvorročný chlapček, ktorého mamina berie na podobné akcie pravidelne, najstarším dôchodcovia zo Senior klubu.

Najbližšie Staré Mesto, potom KVP

Hovorkyňa spoločnosti Kosit Slavomíra Brzová spresnila, že na Sídlisku Ťahanovce vyzbierali dobrovoľníci takmer tonu odpadu.

„Najbližšie plánované upratovanie nás čaká v mestskej časti Košice-Staré Mesto a to už túto sobotu, 6. júna, od 9.00 hod. Očakávaný počet dobrovoľníkov je približne 50. Zástupca mestskej časti prevzal od našej spoločnosti 50 párov rukavíc a 100 kusov vriec na zmiešaný komunálny odpad. V zmysle organizačných pokynov sa zraz dobrovoľníkov uskutoční na dvoch miestach," informuje Brzová.

Jedna skupina bude upratovať v smere od OC Tip Top ku križovatke Kuzmányho – Štúrova.

Plné vrecia budú ukladať k určeným uzamykateľným stanovištiam kontajnerov na uliciach Magurská a Škultétyho.

Druhá skupina má zraz v rovnakom čase na parkovisku pri reštaurácii Rokoko a upratovať budú smerom k Sennému trhu.

„Vrecia s odpadom budú ukladať ku stanovišťu kontajnerov na Alvinczyho ulici pri Slovnafte a pri stanovišti na Sennom trhu. V priebehu akcie bude zvoz vriec od určených stanovíšť do pristavených veľkokapacitných kontajnerov zabezpečovať Kosit. Ďalším predbežne avizovaným termínom upratovania je 20. jún 2020 na Sídlisku KVP," doplnila hovorkyňa.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 189
  2. Každý piaty zomrie 9 100
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 779
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 669
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 810
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 732
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

2 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 12 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu