Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Priemerný Slovák je ročne viac než 35 kilogramov bravčového mäsa

Podľa štatistík je to sedemkrát viac než spotreba hovädzieho a teľacieho mäsa.

Bravčovina predbehla aj hydinu, ktorej na Slovensku zje každý z nás v priemere o 10 kilogramov menej. Bravčové mäso je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov a nášmu telu prospieva hneď niekoľkými spôsobmi. „Konzumácia bravčového mäsa nám v každom veku pomáha budovať a udržať si svalovú hmotu. Vďaka obsahu selénu podporuje správnu funkciu štítnej žľazy a dopĺňa nám v tele zinok, železo či vitamíny B12 a B6,“ vysvetlila doktorka Martina Gondeková z Výskumného ústavu živočíšnej výroby.

Rozšíriť ponuku jasného favorita Slovákov v mäsovom sortimente sa aktuálne rozhodol reťazec Kaufland . V rámci projektu 100 % slovenské bravčové mäso najnovšie viac ako zdvojnásobil ponuku bravčoviny. Rovnako ako pri projekte 100 % slovenské hovädzie mäso ide o mäso od certifikovaných dodávateľov zo zvierat narodených, chovaných, porazených a spracovaných výhradne na území Slovenska. Oba projekty u zákazníkov apelujú na podporu domácej produkcie.

Na Slovensku bolo ku koncu roka 2019 evidovaných takmer 590-tisíc kusov ošípaných. Zákaznícky dopyt je však vyšší, preto väčšinu našej spotreby bravčového mäsa dovážame zo zahraničia. „Slovenskí chovatelia dokážu pokryť približne 40 % zákazníckeho dopytu po bravčovom mäse, preto je stále potrebný aj jeho dovoz,“ pokračovala o stave odvetvia Martina Gondeková.

Pre Kaufland sú projekty 100 % slovenského mäsa záväzkom podpory slovenských dodávateľov a farmárov. Kým v apríli 2019 predával reťazec 100 % slovenské bravčové mäso v 11 zo 67 predajní, dnes už je tento tovar dostupný po celom Slovensku. „Pre slovenských chovateľov ošípaných je opora veľkého obchodného reťazca významnou pomocou. Ak sa zvýši dopyt po slovenskom mäse, zníži sa potreba dovozu toho zahraničného, čo bude mať pozitívny vplyv na našich chovateľov a našu ekonomiku,“ uviedla Martina Gondeková.

Nielen novinky pultového a baleného 100 % slovenského mäsa nájdete v predajniach Kauflandu vďaka viditeľnému označeniu na obaloch, a to vždy za výhodné ceny.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.