Otvorila ju spoločnosť s rovnakým názvom - SANAGRO, ktorá sa na svojich družstvách na západnom a strednom Slovensku stará o vlastné zvieratá, pestuje zeleninu a spracúva svoje výrobky z mlieka.
Na pultoch tak nájdete len to, čo si buď firma sama dochovala či dopestovala, alebo tovar od iných - výlučne - slovenských farmárov. „Predajom výrobkov len z našich vlastných a spolupracujúcich fariem dokážeme garantovať pôvod a celú cestu od chovu až po produkciu priamo k zákazníkovi. Zároveň chceme našim zákazníkom priniesť širší sortiment kvalitných slovenských výrobkov. Toto je pre nás z hľadiska predaja konečnému spotrebiteľovi kľúčové,“ zdôvodňuje Dušan Krajči, obchodný riaditeľ Sanagro, ktorý stojí za jej konceptom. "Spolupracujeme s viacerými malými i väčšími farmármi, ktorých výrobky sú na vysokej kvalitatívnej úrovni. V súčasnosti si dodávateľov hľadáme sami, avšak ak majú farmári záujem o predaj svojich výrobkov v našej predajni, budeme radi, ak nás kontaktujú," vyzýva.
Predajňa Sanagro chce zaistiť stopercentnú čerstvosť
V družstevnej predajni Sanagro nájdete najmä kvalitné mäso priamo z fariem, prevažne hovädzie z kráv či býka, ktoré boli vychované a rozrobené na Slovensku. „Chceme, aby sa ľudia naučili, že u nás nájdu vždy len čerstvé veci,“ povedal Tomáš Kohút generálny riaditeľ spoločnosti Sanagro. Zároveň dodáva, že v budúcnosti by do sortimentu radi pridali aj ponuku vlastných kurčiat a jahňacieho mäsa, uvažujú aj o vlastnej produkcii medu z vlastných eko fariem.
Mliečne výrobky priamo z regionálnej farmy
Z farmy Agronova, ktorá prevádzkuje aj mliekareň Bukovina v okrese Liptovský Mikuláš, do predajne Sanagro pravidelne dovážajú čerstvé jogurty, syry, bryndzu, korbáčiky či mlieko, ktoré pochádza od kráv a oviec priamo z farmy a z regiónu.
Rozmanitosť a pestrosť ponuky bude družstevná predajňa postupne rozširovať, najmä podľa možností fariem a požiadaviek zákazníkov. Nájdete tu aj vajíčka z chovu vo voľnom výbehu, ktoré sa chovajú na družstve Samuela Jurkoviča v Sobotišti na úpätí Bielych Karpát.
Sanagro: Pri zelenine a ovocí je základ sezónnosť
Majitelia predajne tvrdia, že základom kvality a čerstvosti potravín je ich sezónnosť. V letnom období na pultoch nájdete veľa čerstvej zeleniny. Časť doposiaľ pochádzala z vlastných fariem spoločnosti Sanagro, zvyšok od malého farmára z juhu Slovenska Gejzu Vargu, s ktorým firma spolupracuje už dlhší čas.
Gejza Varga v Kravanoch nad Dunajom, okrem sezónneho pestovania, vyrába aj svoje chutné jablčné šťavy Južné Sady. Mimochodom, z tejto šťavy z integrovanej produkcie, s minimálnym použitím chémie pri pestovaní, sa vyrába aj Slovákmi obľúbené Jablčno. Aj to nájdete na pultoch družstevnej predajne Sanagro v bratislavskom Fresh Markete.
Z eko farmy priamo na pulty predajne
Nosnou myšlienkou predajne je, okrem iného, aj pohľad do obdobia, kedy Slovensko nebolo zaplavené dovozom lacných potravín zo zahraničia. Dnes je raritou nájsť v obchodoch slovenskú cibuľu, mrkvu, zemiaky, strukoviny a často aj mäso a toto chcú majitelia družstevnej predajne Sanagro aspoň čiastočne zmeniť. „Zasadili sme vlastnú cibuľu na našej farme v Sobotišti pri Senici. Na jednej z najväčších ekofariem na Slovensku, BOS-POR Agro v Húškach pri Borskom Svätom Jure plánujeme aj pestovanie zemiakov v bio kvalite. Plánujeme balíčkovať aj hrach, slnečnicu či iné strukoviny, pretože tie nášmu trhu veľmi chýbajú,“ prezradil Tomáš Kohút zo Sanagra.
Slováci si zaslúžia jesť to najkvalitnejšie, tvrdí Sanagro
Družstevná predajňa otvorila svoje brány len nedávno a ohlasy prvých zákazníkov sú veľmi pozitívne. „Farmárčenie robíme s láskou, poctivo a zodpovedne a tak chceme, aby vyzerali aj naše produkty, ktoré predávame v družstevnej predajni Sanagro. Slováci si zaslúžia, aby sme jedli to najkvalitnejšie, čo domáce farmy ponúkajú. Veríme, že to ocenia aj naši zákazníci,“ dodal Tomáš Kohút.
Viac kvalitných slovenských výrobkov v Družstevnej predajni Sanagro v obľúbenom Fresh Markete v Bratislave? Výrobcovia, kontaktujte nás TU. |