100 tipov na letné výlety v Čechách a na Morave

Špeciálny magazín denníka SME

Zámok Milotice.Zámok Milotice. (Zdroj: PAVOL URBÁNEK)

Ak sa cez prázdniny rozhodnete zaskočiť na návštevu k susedom, zozbierali sme pre vás 100 tipov, čo sa v Čechách a na Morave oplatí vidieť – pre milovníkov histórie, starodávnych pamiatok, pre rodiny s deťmi i vášnivých turistov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad čo sa týka hradov a zámkov, sú naši susedia svetovou veľmocou. Po celej republike ich nájdete roztrúsených vyše 200. Počas turistickej sezóny ožívajú bohatým kultúrnym životom - na mnohých z nich usporadúvajú koncerty, divadelné predstavenia, rôzne dobové jarmoky, na ktorých uvidíte ukážky remesiel, historických tancov, či súboje šermiarov. Výnimočné nie sú ani nočné prehliadky, či výklad v dobových kostýmoch.

SkryťVypnúť reklamu

Susedné Česko však ponúka viac, ako len hrady a zámky. Ak máte radi adrenalín, obujte si gumáky a vyberte sa do podzemia, ktoré má pokojne aj štyri poschodia a stovky kilometrov chodieb, kde budete preliezať chodby s nízkymi stropmi, brodiť sa vo vode a zdolávať mokré rebríky. A to všetko len s helmou a svetlom na hlave a v ochrannom odeve.

Pri potulkách českom nájdete aj zákutia, ktoré pripomínajú iné kraje. Kde nájdete kus Holandska s veternými mlynmi a ktorú časť nazývajú Moravským Toskánskom? Viete, ktorá dedinka pripomína pre svoje hobitie domčeky Nový Zéland a kde majú lány levanduľových polí ako Provensálsko?

Plavbu loďou tu môžete doplniť jazdou na bicykli, u susedov ponúkajú kilometre turistických chodníkov, aj krásne vyhliadky. A ak sa vám už nebude chcieť chodiť, okolie mesta Olomouc môžete napríklad spoznať z furmanského voza.

SkryťVypnúť reklamu

Na svoje si tu prídu aj deti. Vo vedeckom parku v Brne môžu napríklad pred televíznou kamerou predpovedať počasie, môžu rozpútať tornádo, zažiť zemetrasenie alebo pomocou termokamery zistia, ktorá časť ich tela je najchladnejšia a ktorá najhorúcejšia. A ak majú radi zvieratká, môžu si pohladkať morské raje, uvidia nesmrteľné medúzy, alebo si zaplávajú so žralokmi vo virtuálnej expozícii. Ak budú chcieť, môžu vysadnúť na hrocha, či korytnačku a nemusia sa báť, veď zvieratká sú v špeciálnej kovozoo vyrobené zo šrotu.

Nechajte sa inšpirovať a zažite pekné leto.

Čo je nové na sme.sk

Novinky, zlepšenia a vôbec všetko, s čím sa chceme podeliť.

Digitálne predplatné SME.sk

Kúpte si digitálne predplatné s prístupom k celému obsahu na weboch SME.sk týždenne od 1 eura. Objednať >>

Redakcia SME: web@sme.sk

Digitálne predplatné: helpdesk@sme.sk

Printové predplatné: predplatne@petitpress.sk

Inzercia/obchod: internet@petitpress.sk

Iné služby: sluzby@sme.sk

Vydavateľstvo Petit Press

Petit Press, a.s. je jedným z najvýznamnejších vydavateľstiev na Slovensku. Poskytuje širokú škálu multimediálnych produktov a služieb. Portfólio tlačených periodík predstavuje viac ako 30 centrálnych a regionálnych titulov s týždenným predaným nákladom vyše 545 tisíc výtlačkov.

Web vydavateľstva >>

SkryťVypnúť reklamu

V kúpeľoch absolvujete predpísané procedúry, môžete chodiť na výlety alebo športovať.

Prílohu s užitočnými informáciami o kúpeľných pobytoch nájdete v denníku SME v utorok 5. marca.

Opäť spúšťame komentatívny formát so Zuzanou Kovačič Hanzelovou a Jakubom Filom.

Dve prílohy Angličtina nielen pre maturantov nájdete vložené v denníku SME 20. a 21. februára 2024.

Zvládli by ste maturitu?

Ponuka platí len do Vianoc.

SkryťZatvoriť reklamu