Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

Ako jednať s obchodnými partnermi počas koronavírusu?

Mimoriadne okolnosti koronavírusu viedli podnikateľov k prehodnoteniu obchodno-právnych záväzkov. Viete, ako jednať správne?

Zdroj: Unsplash.comZdroj: Unsplash.com

Každý záväzkovo-právny vzťah je špecifický. S príchodom koronavírusu pribudlo mnoho nových odporúčaní, ktoré by ste mali mať na pamäti pri každom jednaní.

Ak ste dodávateľ, preverte, či zmluva s obchodným partnerom obsahuje dojednanie týkajúce sa vyššej moci a zmluvne dohodnuté možnosti postupu (napríklad predĺženie lehoty o dobu trvania okolnosti vyššej moci alebo právo ukončiť zmluvu).

Bezodkladne tiež písomne informujte partnera o vzniknutej prekážke, ktorá bráni splneniu povinností. Nezabudnite si v oznámení o prekážke uplatniť posunutie lehoty na plnenie s tým, že ste si vedomí skutočnosti, že váš záväzok trvá. Ak si nie ste istí, ako postupovať, pomôcť vám môže advokátska kancelária Legate .

Pokiaľ vám hrozí sankcia zo strany partnera zo zahraničia, vyžiadajte si osvedčenie o udalosti vis maior od SOPK . V prípade, že váš zmluvný partner odstúpi z dôvodu omeškania na vašej strane spôsobeného koronavírusom, neplatnosť odstúpenia môžete napadnúť pre rozpor s poctivým obchodným stykom.

Pri uplatnení zmluvnej pokuty objednávateľom namietnite jej výšku. Súd totiž môže znížiť pokutu až do výšky škody. Vy v tomto prípade za škodu (ušlý zisk a úroky z omeškania) nezodpovedáte. Dohodnite sa aj na zmene podmienok zmluvy a uzatvorte dodatok k zmluve.

V prípade, že ste objednávateľ, informujte partnera o jeho povinnosti poskytnúť plnenie o trvaní záväzku. Ak dodávateľ nevyužil všetky dostupné preventívne opatrenia na zmiernenie škody, obchodnému partnerovi môžete pohroziť zmluvnou pokutou.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných

Hovorí sa, že človek v dnešnej dobe číta iba krátke články, niekedy iba vybrané odseky.

Yzop.sk: Vaše internetové kníhkupectvo

Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma

Baby Cleaner hygienicky čistí okolie vašich detí a v súlade s prírodou. Výrobcom je slovenská Rodinná firma.

Ekologické čistiace prostriedky nijako nepoškodzujú pokožku. Práve naopak, vzácne za studena lisované oleje a výťažky z rastlín ju vyživujú.

Študijný program s uplatnením v automobilovom priemysle

Professional MBA Automotive Industry, postgraduálne vzdelávanie pre manažérov v angličtine poskytované STU v Bratislave a TU Wien.