Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko

Dobrovoľníkov a zanietencov neodradilo ani blato a lejak.

KOŠICE. Po ostatnom víkende je ďalšia časť Košíc čistejšia. Mestská časť Západ zorganizovala podujatie Deň čistej Terasy v spolupráci so spoločnosťou Kosit, ktorá aj tohto roku oslovila zástupcov všetkých mestských častí s ponukou spolupráce na najväčšej dobrovoľníckej akcii v meste.

Aktivity tretieho ročníka jarného upratovania podporila spoločnosť KOSIT sumou až 11 000 eur, pričom každá mestská časť mohla získať príspevok 500 eur na materiálno-technické zabezpečenie.

V tejto hodnote spoločnosť poskytla mestským častiam rukavice, vrecia na odpad, prenájom veľkokapacitného kontajnera a následnú prepravu aj zneškodnenie odpadu.

Do čistenia sa okrem obyvateľov Terasy zapojili aj chlapci z Trash Heroes, ktorí dobrovoľne chodievajú upratovať problematické miesta, upratovací nadšenci Save Nature Civas, klienti Arcidiecéznej charity a pracovníci úradu.

„Upratovali sme Borovicový háj a jazierko, známe ako Pľuvátko nad Popradskou ulicou,“ hovorí Oliver Kovács z oddelenia rozvoja MČ Západ a dodáva, že pritom ešte o ôsmej ráno si myslel, že celú akciu budú musieť zrušiť.

„Zraz sme mali o deviatej pred úradom, no ešte pred tým som sa išiel na obe lokality pozrieť. Všetko bolo úplne premočené a rozbahnené, vyzeralo to skutočne zle a povestnú čerešničku tomu dal lejak, ktorý si to načasoval práve na deviatu,“ konštatuje Kovács.

Dva plné kontajnery

Zúčastnení si však povedali, že nie sú bábovky, rozdali si vrecia a rukavice, Kosit pristavil veľkokapacitné kontajnery a pustili sa do práce.

„Približne desať dobrovoľníkov šlo čistiť Pľuvátko, zvyšných takmer tridsať sa pustilo do Borovicového hája. Naplnili sme dva kontajnery. Hoci oficiálne sa akcia skončila o dvanástej, chlapci z Trash Heroes Košice sa popoludní ešte vrátili a doupratovali jazierko,“ pochvaľuje si spoluprácu.

Od kobercov po kuchynskú linku

Pľuvátko čistili nie iba na brehoch, ale odpadky dobrovoľníci zbierali aj z hladiny a dna.

„Našli sme kadečo, v podstate by si človek dokázal zariadiť byt. Kuchynská linka rozobratá na milión kúskov, stoličky, koberce, matrace, v Borovicovom háji aj gauč, k tomu množstvo pneumatík a nechýbal ani nebezpečný odpad ako žiletky. Obe lokality boli veľmi znečistené, pretože sa tu zdržiavajú neprispôsobiví občania,“ konštatuje Kovács.

Aktivita ľudí stúpa

Povzbudení úspechom by na Západe chceli podobnú akciu zorganizovať aj na jeseň, čistiť by vraj bolo čo, aj keby bola každý druhý víkend:

„Ekoaktivita ľudí vzrastá, je vidieť, že sa ich vzťah k životnému prostrediu mení. Mení sa povedomie a je to aj vďaka Kositu či samosprávam. Obyvatelia už nie sú takí ľahostajní. Aj v našej mestskej časti je stále veľa lokalít, ktoré by potrebovali takéto upratanie. Na začiatku je jedna vyhodená taška komunálneho odpadu a zrazu, podľa princípu malá kopa pýta viac, tam do niekoľkých týždňov vznikne nelegálna skládka. Snažíme sa, aby zanikali rovnako rýchlo ako vznikajú. Komplikovanejšie to je, keď vznikajú tam, kde je zeleň, sú potom veľmi náročné na čistenie.“

Zrecyklovať sa už nedá

„Veľmi nás teší, že obyvateľov Košíc dážď neodradil a zúčastnili sa upratovania vo svojej mestskej časti. Je vidieť, že im nie je kvalita prostredia, v ktorom žijeme, ľahostajná. Odpad bol skutočne rôznorodý, nechýbali všadeprítomné PET fľaše, molitan, kusy nábytku, polystyrén, improvizované obydlia ľudí bez domova i vrecia, ktoré namiesto komunálneho odpadu nepochopiteľne skončili v zeleni. Práve rôznorodosť a stupeň znečistenia sú dôvodom, pre ktorý je takto vyzbieraný odpad nerecyklovateľný," vysvetľuje hovorkyňa spoločnosti Kosit Slavomíra Brzová.

Najbližšie sa dobrovoľníci pri upratovaní verejných priestorov stretnú už v sobotu 4. júla v mestskej časti Juh.

Posledným termínom upratovania v tomto roku bude sobota 11. júla, v rámci akcie Deň čistého KVP.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 6 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 6 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu