Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku

Opäť môžeme vyraziť na Malorku. Pomôžeme vám pripraviť sa a naplánovať cestu.

(Zdroj: dovolenka.sme.sk)

Dovolenka na Malorke je vyhľadávaná hlavne pre svetoznáme piesočné pláže a nádherne tyrkysové more.

Najviac prímorských letovísk sa nachádza na južnom a východnom pobreží ostrova. Turizmus rozkvitá aj pre ďalšie zaujímavosti Malorky.

Na severozápade ostrova sa nachádzajú veľkolepé hory, ktoré sa tiahnu celým pobrežím. Krásy tejto horskej krajiny dopĺňajú viaceré sprístupnené jaskyne.

Malorka skrýva aj takéto zálivyMalorka skrýva aj takéto zálivy (zdroj: https://www.flickr.com/photos/tommiehansen/)

Centrálna časť ostrova je rovinatá a zaujme množstvom veterných mlynov. Táto poľnohospodárska oblasť je plná mandľových hájov a sviežej prírody.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Cestovanie na Malorku po COVID-19

Na Malorku možno pohodlne priletieť. Medzinárodné letisko Son Sant Joan sa nachádza pri hlavnom meste Palma. Španielsko po pandémii otvorilo hranice 21. júna pre obyvateľov Európskej únie a zrušilo 14-dňovú karanténu po príchode.

Pri prílete musí každá osoba vyplniť formulár. Elektronickú verziu v 4 jazykoch (anglicky, nemecky, francúzsky a španielsky) nájdete na adrese www.spth.gob.es alebo v bezplatnej aplikácii SPAIN TRAVEL HEALTH - SpTH. Po zaslaní formulára získate tzv. zdravotný QR kód, ktorý od vás bude v elektronickej alebo tlačenej podobe (akceptované do 31. 7. 2020, potom iba elektronicky) vyžadovať kontrola. Bez neho nie je možné pokračovať v ceste.

Na letisku sa pripravte na meranie teploty pomocou termovíznych kamier, ktorá musí byť maximálne 37,5 °C. Okrem toho sa vykonáva i vizuálna kontrola prichádzajúcich.

Pre osoby nad 6 rokov je s platnosťou od 21. mája v Španielsku povinné nosiť rúško vo verejnej doprave, v uzavretých priestoroch a na verejných priestranstvách, kde nie je možné dodržať odstup približne 1,5 - 2m.

(zdroj: dovolenka.sme.sk)

Doprava po Malorke

Z letiska premávajú verejné autobusy a mnohé autopožičovne tu majú svoje prevádzky. Prenájom automobilu počas dovolenky na Malorke je výhodným riešením. Nižšie ceny možno očakávať pri rezervácii vopred. Prenájom sa bežne dá vybaviť aj cez ubytovacie zariadenia.

Bežnou praxou je platba za prenájom automobilu vopred a zahŕňa poistenie aj cenu benzínu plnej nádrže. Pri vrátení vozidla sa preto akceptuje prázdna nádrž. Vopred si možno rezervovať aj detskú autosedačku. Ceny za prenájom automobilov sa líšia podľa jednotlivých spoločností. Za jeden deň prenájmu menšieho až stredného automobilu zaplatíte od 20 €.

Verejná doprava má na Malorke veľkú frekvenciu jázd.Linky premávajú v 15 - 30 minútových intervaloch. V mestách premáva mestská hromadná doprava, zvyčajne modrobielymi alebo červenobielymi autobusmi. Cena za jazdu sa pohybuje približne od 1,50 - 3 €. Deti, študenti a dôchodcovia majú zvyčajne zľavy.

V turisticky významných mestách premávajú turistické autobusy s okružnou trasou. Ceny lístkov sú zvyčajne vyššie a často riešené celodennými alebo dvojdňovými lístkami s neobmedzeným počtom jázd v mestskej hromadnej doprave. V hlavnom meste Palma je cena celodenného lístka 15 € pre dospelých a 6,50 € pre deti.

Medzi obcami zabezpečuje prepravu TIB Bus operátor s typickými červenožltými autobusmi. Cena lístka závisí od dĺžky prepravovanej trasy. Niektoré linky premávajú veľmi riedko, napríklad raz za týždeň.

Zaujímavosti, ktoré na Malorke nevynechať

Hlavné mesto Palma de Malorca je najväčším mestom na Malorke. Samo o sebe je považované za turistickú atrakciu. V historickom centre sa nachádzajú početné architektonické skvosty. Určite sa oplatí vidieť historickú budovu arabských kúpeľov, ktoré si možno prezrieť aj zvnútra. Vstupné je 2 € (deti zdarma). Je to jediná zachovalá budova z obdobia arabského osídlenia.

Ďalšou atrakciou mesta Palma je zámok Castell de Bellver zo 14. storočia, ktorý je postavený na kopci a ponúka najlepší výhľad na mesto a celý záliv. Zámok je prístupný denne od 8 - 16 hod. a vstupné je 4 €.

Pri pobreží sa nachádza Marineland, veľké prímorské ZOO. V akváriách a teráriách možno vidieť morské ryby, žraloky, jašterice, leguány a veľa ďalších exotických zvierat. Súčasťou návštevy sú rôzne show, od papagájov po delfínov. Marineland je otvorený od apríla do októbra. V letnej sezóne júl - august je otvorený denne od 10:00 do 17:00 hod. Po pandémii sa otvára 19.7. a vstupenky ponúka za nižšie ceny než zvyčajne. Vstupné je 26 € pre dospelých a 10 - 14 € pre deti podľa výšky. Vstupenky sú lacnejšie pri zakúpení online.

Pohorie pozdĺžne severozápadného pobrežia Serra de Tramuntana má celkovú dĺžku okolo 50 km. Možno tu obdivovať mnoho nádherných scenérií a zaujímavých miest. Najlepším spôsobom návštevy je automobil. Ak vás láka tento kút Malorky, navštívte napríklad obec Pollenca alebo Esporles.

V horách môžete navštíviť pôsobivý hrad La Granja z 18. storočia. Vstupné je 15,50 € pre dospelých a 9 € pre deti.

Miestnou turistickou atrakciou je turistický vláčik, ktorý premáva z hlavného mesta Palma do Sóller niekoľkokrát denne. Premávajú tu historické vozne. Trasa vedie krásnou krajinou a končí v peknom prístavnom mestečku obklopenom horami. Cena za lístok v jednom smere je 25 €, spiatočný lístok v kombinácii s električkou až do prístavu Sóller má zvýhodnenú cenu 32 €.

Turistický vláčik z Palma de Mallorca do Sóller prechádza dedinami, lesom i pobrežím.Turistický vláčik z Palma de Mallorca do Sóller prechádza dedinami, lesom i pobrežím. (zdroj: dovolenka.sme.sk)

Po celom ostrove môžete objavovať roztrúsené pokojné dedinky. V každom kúte ostrova majú osobitný ráz. V centrálnom vnútrozemí navštívte napríklad dedinku Sineu, kde sa každú stredu konajú tradičné miestne trhy s ovocím, zeleninou a tradičnými výrobkami.

Dovolenka na Malorke

Počasie na Malorke je typicky stredomorské. Malorka má letá horúce a suché. Môžete očakávať slnečné počasie s 12 - 13 hodinami slnečného svitu. Priemerné denné teploty dosahujú 24 - 26 °C s maximami okolo 30 °C. More má teplotu 24 - 26 °C.

Miestni turistickí operátori ponúkajú okružné a spoznávacie výlety po ostrove s rôznymi miestami vyzdvihnutia účastníkov. Cena za celodenný výlet sa pohybuje približne od 60 €. Kratšie 4 hodinové výlety na známe a populárne miesta ostrova si môžete objednať od 25 €.

Oplatí sa absolvovať výlet k slávnym jaskyniam Drach s najväčším podzemným jazerom v Európe. Cena výletu vrátane vstupeniek do jaskýň je od 40 €.

(zdroj: dovolenka.sme.sk)

Ubytovanie na Malorke

Na Malorke je k dispozícii celé spektrum ubytovacích zariadení, od vidieckych sídiel s hotelovými službami, cez mestské penzióny až po luxusné all inclusive hotely pri pláži. Medzi populárne letoviská patrí napríklad Cala d´Or, Calas de Mallorca, alebo Palma Nova.

Veľmi špecifickým miestnym ubytovacím zariadením je hostal, ktorý by sa dal definovať ako malý rodinný penzión. Zvyčajne bývajú v pôvodných častiach obcí, ďalej od pláže. Ponúkajú ubytovanie v izbách alebo apartmánoch. Hostia môžu zdieľať spoločné sociálne zariadenie, alebo môže byť k dispozícii aj nejaký počet izieb s vlastnou kúpelňou. Súčasťou hostalu býva aj malé stravovacie zariadenie alebo bar s obsluhou aj pre miestnych ľudí.

Naše tipy na ubytovanie

Globales Playa Santa Ponsa 3*

Globales Playa Santa Ponsa 3*Globales Playa Santa Ponsa 3* (zdroj: dovolenka.sme.sk)
  • Dĺžka pobytu: pobyt s polpenziou 8 dní (7 nocí)
  • Cena: od 508 € (naposledy aktualizované 8.7.2020 o 11:00)

Globales Condes de Alcudia 3*

Globales Condes de Alcudia 3*Globales Condes de Alcudia 3* (zdroj: dovolenka.sme.sk)
  • Dĺžka pobytu: pobyt s polpenziou 8 dní (7 nocí)
  • Cena: od 599 € (naposledy aktualizované 8.7.2020 o 11:00)

TUI Suneo Santa Ponsa 4*

TUI Suneo Santa Ponsa 4*TUI Suneo Santa Ponsa 4* (zdroj: dovolenka.sme.sk)
  • Dĺžka pobytu: pobyt s polpenziou 8 dní (7 nocí)
  • Cena: od 608 € (naposledy aktualizované 8.7.2020 o 11:00)

Universal Hotel Castell Royal 4*

Universal Hotel Castell Royal 4*Universal Hotel Castell Royal 4* (zdroj: dovolenka.sme.sk)
  • Dĺžka pobytu: pobyt na 8 - 12 dní (7 - 11 nocí) s raňajkami/polpenziou/plnou penziou/all inclusive
  • Cena: od 457 € (naposledy aktualizované 8.7.2020 o 11:00)

Flamboyan & Caribe 4*

Flamboyan & Caribe 4*Flamboyan & Caribe 4* (zdroj: dovolenka.sme.sk)
  • Dĺžka pobytu: pobyt s raňajkami/polpenziou/all inclusive 8 - 11 dní (7 - 10 nocí)
  • Cena: od 471 € (naposledy aktualizované 8.7.2020 o 11:00)

Iberostar Cristina 4*

Iberostar Cristina 4*Iberostar Cristina 4* (zdroj: dovolenka.sme.sk)
  • Dĺžka pobytu: pobyt s polpenziou/all inclusive 8 - 12 dní (7 - 12 nocí)
  • Cena: od 581 € (naposledy aktualizované 8.7.2020 o 11:00)

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  3. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 170
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 457
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 685
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 637
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 762
  6. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 136
  7. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 10 300
  8. Ján Šeďo: Súhlasím s Tarabom, problémy začínajú, jeden už nakupuje v L. Mikuláši. 8 024
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu