SME
Streda, 5. august, 2020 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?

Profesionálna baristka prezradila, čo sa skrýva v šálkach kávy Deli by Shell.

Dobrá šálka kávy – to je to, na čo väčšina ľudí myslí ešte skôr, než ráno vyskočí na nohy. Dodáva energiu do nového dňa, podporuje sústredenosť a dobrú náladu. Čím kvalitnejšie je pripravená, tým väčší pôžitok máme z jej chuti. Aká alchýmia sa skrýva za prípravou kvalitného espressa, prezradila v rozhovore profesionálna baristka Tereza Hrabálková, ktorá sa podieľala na príprave novej kávy Deli by Shell na čerpacích staniciach Shell.

V kaviarňach a po novom už aj na čerpacích staniciach Shell si zákazník štandardne môže vybrať kávu buď zo 100 % arabicy alebo zmesi zŕn. Aký je medzi nimi rozdiel?

Zrnká arabicy majú už na pohľad inú vlnku uprostred a sú väčšie. Arabica má 3x menej kofeínu ako robusta, chutí viac kyslo, ale nie v negatívnom slova zmysle. Jej chuť je zaujímavá a postupne sa v ústach po napití z espressa rozvíja. Robusta má zas výraznú zemitú chuť, takú robustnú, čo vyplýva už z jej názvu. Zmes arabicy a robusty má intenzívnejšiu chuť a bohatšiu cremu na espresse. Crema je vlastne olej, ktorý sa zo zrnka pri príprave extrahuje, a na espresse ho vidíme ako penu. Keďže zrnká robusty obsahujú viac oleja, vytvárajú vyššiu a tmavšiu penu.

Ako musí prebehnúť príprava, aby bolo výsledné espresso naozaj kvalitné?

Pre prípravu dobrého espressa je v prvom rade dôležitý kvalitný a dobre nastavený kávovar. Výslednú kvalitu espressa ovplyvňuje ako nastavenie mlynčeka, gramáž mletej kávy, teplota vody, správny tlak barov, tak aj čistota kávovaru. Preto je veľmi dôležité, aby kávovary na čerpacích staniciach Shell toto všetko spĺňali.

Ako ovplyvní chuť espressa, ak niečo z toho nie je správne nastavené?

Je veľmi dôležité, aby bola káva správne skladovaná (v tme a bez prístupu vzduchu) a pomletá tesne pred prípravou. Inak ju môžeme pripraviť o jej vôňu či chuť. Ďalším dôležitým faktorom je hrúbka mletia. Na prípravu 30 ml espressa potrebujeme 7 g jemne mletej kávy, ktorá sa bude vďaka tlaku vody v hodnote 9 barov extrahovať približne 20 – 30 sekúnd. Ak by bola káva namletá príliš jemne, extrahovala by sa dlhšie ako 30 sekúnd. Takáto preextrahovaná káva je silná a chutí horko až pripálene. Naopak, ak je extrahovaná kratšie, chutí mdlo až vodovo.

V júni sa na čerpacích staniciach Shell aj s vašou pomocou objavila nová káva a tiež možnosť výberu pre zákazníkov medzi 100 % Arabicou a zmesou Espresso Kick. Ako prebiehal výber?

Zaujímavosťou je, že Shell má vlastnú pražiareň kávy v Holandsku a káva, ktorá sa predáva na Slovensku a v Českej republike je priamo prispôsobená chuti, ktorú preferujú slovenskí a českí zákazníci. 100 % Arabica, ktorú môžete na čerpacích staniciach Shell ochutnať, je namiešaná z odrôd z Hondurasu, Guatemaly, Peru a Salvadoru. Má čokoládové tóny a jemnú krémovú konzistenciu. Je ideálna na espresso a kávy s menším obsahom mlieka. Zmes, ktorú na čerpacích staniciach Shell nájdete pod názvom Espresso Kick, obsahuje 80 % arabicy a 20 % robusty. Táto robusta pochádza z Brazílie, Kolumbie a Vietnamu. Zmes má karamelovo-orieškové tóny a je perfektná ako na espresso, tak aj na mliečne kávy.

Ochutnávať kávu je súčasťou vašej práce. Aký je váš osobný vzťah ku káve, keď ste na cestách?

Ja si cestovanie nedokážem predstaviť bez kávy. Takisto odporúčam každému vodičovi si počas dlhšej cesty urobiť prestávku na kvalitnú dávku espressa, ktoré dodá energiu. Keď mám chuť na sladké, tak si namiesto dezertu doprajem aj cappuccino alebo latté. Počas svojich ciest sa rada zastavím na čerpacích staniciach Shell, pretože viem, že tam nájdem kvalitné, dobre nastavené a udržiavané kávovary. A, samozrejme, kávu, ktorú sme vybrali tak, aby sme zaručili kvalitu, ktorú zákazníkom predáme v každej jednej šálke. Káve sa venujem s malými prestávkami už viac ako 20 rokov, a preto každý jeden môj deň je prítomná v niekoľkých šálkach.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!

Prekonať dôsledky súčasnej situácie pomáha ľuďom v núdzi aj spoločnosť Tesco.

Tlačové správy

Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť

Český kláštor Rosa Coeli navštevujú turisti z celého sveta.

Tlačové správy

Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?

Biznisový magazín INDEX nájdete už dnes vložený v denníku SME.