Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Od lapačov vetra k top technológiám: Ako sa krotí teplota?

Modernú klímu spustíte online ovládačom odkiaľkoľvek. V minulosti to bolo s krotením teploty oveľa zložitejšie.

Básnik o nich skladal ódy

Prvé „klímy“ tu boli už pred tisíc päťsto rokmi, zmieňujú sa o nich staré texty perzského básnika Nasira Khusrawa. V krajinách ako Irán, Pakistan či India možno dodnes nájsť domy s funkčnými lapačmi vetra, hranatými útvarmi pripomínajúcimi komíny. V púštnych oblastiach slúžili na vháňanie a ochladzovanie vzduchu, ktorý sa úzkym otvorom dostal až do pivnice, kde pomáhal predĺžiť trvanlivosť potravín ochladením až o 10 stupňov Celzia.

Poverčivosť pod dáždnikom

Ak máte zábrany roztvoriť dáždnik v uzavretých priestoroch, lebo nechcete privolať nešťastie, vedzte, že aj v tejto povere má prsty krotenie teploty. Starovekí Egypťania často unikali slnečnej páľave pod strechu dáždnika. No jeho použitie v interiéroch bolo veľkým tabu, keďže sa považovalo za hrubú urážku Rea, boha slnka.

Honosné haciendy aj školské prázdniny

Pýtate sa, čo tieto zdanlivo nesúvisiace veci spája? Klimatizácia! Či presnejšie, jej absencia. Ešte než ľudstvo dospelo k objavu klímy, chladenie príbytkov bolo plne v rukách dômyselných architektov. Tepelný komfort zabezpečovali vysoké stropy, ktoré umožňovali lepšiu cirkuláciu a zachytávanie teplého vzduchu bližšie k stropu. Túžba po chládku bola tiež hlavným dôvodom pri navrhovaní predných terás, prístreškov či altánkov. Nuž a nápad so školskými prázdninami nebol pôvodne ničím iným, než spôsobom, ako vyriešiť neudržateľnosť optimálnej teploty v učebniach počas leta.

Nápad z núdze

Tak ako veľa iných vynálezov, aj klimatizácia vznikla z frustrácie. Novodobý klimatizačný systém vyvinul začiatkom dvadsiateho storočia inovátor a technik vo vydavateľskom dome Willis Carrier, ktorému nedalo spávať, že teplo a vlhkosť deformuje papier a predlžuje čas schnutia tlačiarenskej farby. Carrier čakal štyri roky, kým si nápad nechal patentovať. Nik ho nepredbehol – nik totiž vtedy ani netušil, ako zásadne táto novinka zmení svet.

Zaujímavosťou je, že aj vďaka Carrierovmu vynálezu „ochladzovača vzduchu“ mohli baníci v toho času najhlbšej bani sveta Robinson Deep v Johannesburgu lepšie znášať drsné teplotné podmienky.

Vďaka klíme máme letné blockbustery

K vôbec prvým klimatizovaným priestorom patril Biely dom, budova Kongresu či budova Newyorskej burzy na Manhattane, krátko na to sa klímy vo veľkom inštalovali do kín. Keďže dostali osviežujúci upgrade ešte pred rozšírením klimatizácií do domácností, ľudia sa do nich hrnuli nielen za filmovou zábavou, ale aj za úľavou od horúčav. Zvýšená popularita kín počas teplých mesiacov neušla pozornosti šéfov hollywoodskych štúdií, a tak sa zrodil koncept letných blockbusterov.

Sto rokov inovácií

Pred vyše sto rokmi sa klimatizácia konečne dostala aj do domácností. Prvým testerom sa stal rodinný dom v Minneapolis a jeho majitelia zrejme rýchlo vzdali snahy zapracovať klimatizačnú jednotku do celkového rázu interiérového dekoru – išlo totiž o robustný kolos dvojmetrovej výšky a šesťmetrovej dĺžky.

Približne v tom čase bola založená aj spoločnosť Daikin, ktorá sa za takmer storočie na trhu vypracovala na svetovú jednotku v segmente chladenia a vykurovania. Vybrať si do bytu špičkovú japonskú kvalitu znamená zvoliť top technológie pre vaše zdravie, peňaženku aj prírodu.

S rešpektom k životnému prostrediu

Moderné „lapače vetra“ dnes môžete jednoducho ovládať na diaľku, vďaka štýlovému dizajnu ich vkusne zakomponovať do interiéru a ušetriť až 30 percent z účtu za elektrinu! Zatiaľ čo vás Daikin klímy spoľahlivo schladia, bude vás hriať pocit, že ide o zariadenia šetrné k životnému prostrediu.

Chcete chladiť „zelenšie“? Daikin vás motivuje k ochrane prírody až 1260-eurovým bonusom na Zelenú výmenu starej klímy za novú. Navyše, možnosť predĺženej záruky na 5 rokov urobí z vášho nákupného rozhodnutia rozumnú voľbu nielen po ekologickej, ale aj ekonomickej stránke. Viac informácií nájdete na www.daikin.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova

Kvalitné sporenie je to najmenej, čo pre zhodnotenie svojich úspor môžete urobiť. Sporiaci účet si dokážete vybaviť cez internet.

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.