v spolupráci s

Zádielska tiesňava je slovenský Grand Canyon

Trvalo viac ako jeden milión rokov, kým vznikla Zádielska tiesňava. Blatný potok sa stále viac zarezával do trhlín vápencového masívu, až vytvoril obrovskú dolinu význačujúcu sa svojráznou vegetáciou a viacerými vzácnymi druhmi fauny a flóry.

pokračuj doprava

Strmé svahy a hustý les

Zádielska tiesňava

V lesoch a kopcoch nad obcou Zádiel na východe Slovenska voda postupne vytvárala rôzne podzemné dutiny, ktoré sa rozširovali a prepadávali sa v nich stropy.

Presne tak to v tiesňave vyzerá aj dnes. Monumentálny krasový kaňon tvoria vysoké ostré skaly s kolmými stenami po pravej i ľavej strane, strmé svahy a hustý nedotknutý les, pomedzi ktorý vedie dlhá lesná cesta.

Strmé svahy a hustý les

Zádielska tiesňava

V lesoch a kopcoch nad obcou Zádiel na východe Slovenska voda postupne vytvárala rôzne podzemné dutiny, ktoré sa rozširovali a prepadávali sa v nich stropy.

Pozornosť zaujme najmä ihlanovitá skala vymodelovaná erozívnou činnosťou vody, ktorá pre svoj tvar dostala meno Cukrová homoľa.

Zádielska tiesňava má dĺžku 3300 metrov, hĺbku okolo 300 metrov a v niektorých úsekoch je široká iba desať metrov. Nachádza sa 30 minút autom od Košíc a ponúka mierne náročný deväťkilometrový okruh, ktorý sa dá prejsť za približne štyri hodiny.

Trasa náučného chodníka vedie lesnou cestou s miernym sklonom a dá sa tadiaľ tlačiť aj kočiar. Na konci cesty je však závora, pred ktorou treba odbočiť ostro vpravo cez Blatný potok. Práve tam sa začína prudký výstup dlhý zhruba kilometer, ktorý už nie je vhodný pre kočiar. Na jeho konci sa nachádza nádherný výhľad na celú Zádielsku tiesňavu. Je famózny a určite sa oplatí vystúpať až k nemu. Pri dobrom počasí odtiaľ dovidíte až do Maďarska.

v lete je nutné dodržiavať pitný režim

V prírode mi je dobre

Boris Dunčko

Je milovníkom turistiky, cyklistiky a dobrého domáceho jedla. Na sociálnych sieťach je známy pod prezývkou Chlap v kuchyni Zack-Zack. Dlhé roky pracoval v zahraničí ako fyzioterapeut a inštruktor nordic walkingu. Klientov sa vždy snažil motivovať k pohybu a k tráveniu času v prírode. Práve kombinácia výletu do prírody a dobrého jedla je pre neho tou najväčšou vášňou.

Aká bola Zádielska tiesňava?

Príjemne ma prekvapila krásou aj dostupnosťou. Zaparkovali sme za dedinkou Zádiel na veľkom asfaltovom parkovisku. Do tiesňavy sa pokračuje dobrou nespevnenou cestou popri potôčiku. Po stranách dokresľujú zážitok z prírody veľké kamenné útesy. Náučné tabule okolo chodníka sú skvelým osviežením cesty.

Kto zvládne tento výlet?

Určite to zvládnu aj rodičia s malými deťmi. Nejde o náročnú turistiku, takže by ju mal zvládnuť každý. Nám túra trvala niekoľko hodín, ale len vďaka tomu, že sme tri hodiny boli schovaní v lesnom senníku kvôli búrke. Keby nepršalo, zašli by sme aj k blízkej zrúcanine.

Kto zvládne tento výlet?

Určite to zvládnu aj rodičia s malými deťmi. Nejde o náročnú turistiku, takže by ju mal zvládnuť každý. Nám túra trvala niekoľko hodín, ale len vďaka tomu, že sme tri hodiny boli schovaní v lesnom senníku kvôli búrke. Keby nepršalo, zašli by sme aj k blízkej zrúcanine.

Dá sa niekde najesť?

Po ceste je aj altánok s prístreškom, kde sa dá najesť z vlastných zásob. My sme sa zastavili na chate s občerstvením, kde sme si kúpili teplé jedlo. Takže Zádielsku tiesňavu môžete zvládnuť aj bez veľkých zásob v ruksaku.

Dá sa niekde najesť?

Po ceste je aj altánok s prístreškom, kde sa dá najesť z vlastných zásob. My sme sa zastavili na chate s občerstvením, kde sme si kúpili teplé jedlo. Takže Zádielsku tiesňavu môžete zvládnuť aj bez veľkých zásob v ruksaku.

Čo by ste mali vedieť
o Zádielskej tiesňave

Je najhlbšou tiesňavou na Slovensku a poznáme v nej asi 120 jaskýň. Známa je už od praveku, kedy ňou prechádzala dôležitá komunikácia spájajúca Rožňavskú a Košickú kotlinu, čoho svedkom sú aj skromné historické pamiatky najmä zo staršej doby bronzovej.

Autom až k tiesňave

Parkovanie

K tiesňave je najlepšie dostať sa autom cez obec Zádiel. Na jej konci sa nachádza parkovisko aj malý bufet. Poplatok za osobný automobil je 1,50 eur na deň, za autobus 9 eur. Prevádzková doba je marec až november v čase od 9:00 do 16:00.

Cestujte kedykoľvek

Celoročne

Dostupná je v každom ročnom období a najlepšie viditeľná je zo Zádielskej výhliadky na Krkavčích skalách a z vrcholu Na skale.

S deťmi aj s kočiarom

Vhodné aj pre rodiny

Veľká časť náučného chodníka sa dá absolvovať aj s deťmi alebo s kočiarom. Až záverečný výstup na výhliadku je náročnejší a do ostrého kopca.

S deťmi aj s kočiarom

Vhodné aj pre rodiny

Cukrová homoľa
Výhľad
Hájske vodopády

Obrovský kaňon prerezaný riekou

Zádielska tiesňava

Deväťkilometrový náučný chodník sa dá prejsť za približne štyri hodiny. Má sedem zastávok a prevýšenie 460 metrov. Obsahuje informačné tabule o geomorfológii, rastlinstve či živočíšstve územia.

Mohutný ihlanovitý obelisk

Cukrová homoľa

Skalná veža má tvar mohutného ihlanovitého obelisku s výškou okolo 105 metrov. Cukrová homoľa patrí k najkrajším svojho druhu na Slovensku a je jedným z najlepších lezeckých terénov v Zádielskej doline. Názov dostala podľa podobnosti s homoľou cukru, čo bolo tradičné balenie cukru vyrábané do konca 19. storočia. Vidieť ju hlavne v zime a na jar, kedy stromy nemajú listy.

Nenápadné okno v hustom lese

Výhľad

Nachádza sa vo výške 630 metrov nad morom a vidieť odtiaľ až do Maďarska. Výhliadka je približne uprostred deväťkilometrového okruhu na jednom z vrcholov celej doliny.

Príjemná prechádzka popri vodopádoch

Hájske vodopády

Druhou turisticky významnou dolinou v Slovenskom krase je neďaleká Hájska dolina, obľúbená predovšetkým pre početné Hájske vodopády. Dĺžka Hájskej doliny a krasovej tiesňavy je približne 6,5 kilometra a nachádza sa v nej sústava perejí, kaskád a desiatich vodopádov rôznej veľkosti. Celkové prevýšenie Hájskeho potoka, ktorý preteká dolinou, je 300 metrov.

ďalšie výlety s Birellom