Pondelok, 21. september, 2020 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Ručné ovládanie auta – šanca pre vodičov s hendikepom

Niekedy sa človeku zmení život v jednej sekunde - nehoda či choroba ho dokážu obmedziť v pohybe či pripútať na invalidný vozík.

Paralympionička Veronika Vadovičová tiež využíva automobil s úpraveným ovládanímParalympionička Veronika Vadovičová tiež využíva automobil s úpraveným ovládaním (Zdroj: ARES)

Niekedy sa človeku zmení život v jednej sekunde – nehoda či choroba ho dokážu obmedziť v pohybe či dokonca pripútať na invalidný vozík. Aby mohol aj naďalej samostatnejšie fungovať, stáva sa jeho neoceniteľným pomocníkom automobil. Ak mu hendikep bráni šoférovať auto bez úpravy, môže tento problém vyriešiť ručné ovládanie.

Úpravami áut pre vodičov s obmedzeniami sa zaoberá firma ARES. Má najširšiu ponuku úprav na Slovensku a dlhodobo sa venuje nielen montovaniu hotových riešení, ale aj vývoju zariadení na mieru klientom so špecifickými potrebami a obmedzeniami.

„ARES dlhodobo pracuje aj so skúšobňami a vybavuje zapísanie úprav do technického preukazu, takže sa zákazníci nemusia pri nehode obávať, že im poisťovňa škodu nepreplatí,“ hovorí Martin Machala, konateľ firmy.

Načítavam video...

Ak ešte auto nemáte, je vhodné sa pred jehou kúpou poradiť, či bude vhodné na ten druh úpravy, ktorý budete potrebovať. A niekedy dokonca užívateľ potrebuje úprav viacero – napríklad ručné ovládanie, otočné sedadlo a žeriav na nakladanie vozíka. Je preto veľmi dobré kontaktovať firmu ARES a dohodnúť si ešte pred kúpou bezplatnú konzultáciu.

Ručných ovládaní je niekoľko typov a zohľadňujú stupeň obmedzenia klienta, ako aj jeho návyky a preferencie. „V dnešnej dobe už môžete šoférovať auto aj s ťažším hendikepom, a veľkou výhodou je, že každé upravené auto je aj naďalej ovládateľné pedálmi a môže ho šoférovať aj iná osoba a ovládať ho normálne nohami,“ hovorí Martin Rybarčák, majiteľ upraveného vozidla.

„Ručné ovládanie v aute mi dáva slobodu. Aby som sa denne dostala z domu na tréning, alebo kamkoľvek inam, potrebujem ho v aute. Ak mám náhodou pokazené auto, veľmi ma to obmedzuje. Nemôžem si presadnúť do iného auta a ísť ako zdravý človek,“ vysvetľuje Veronika Vadovičová, naša úspešná paralympionička.

Na úpravu i kúpu automobilu je možné získať príspevok z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak je pre vás vybavovanie náročné, firma ARES pomáha pri získaní príspevku aj potrebnej dokumentácie.

Obrátťe sa na nás na našom bezplatnom telefónnom čísle 0800 150 339 alebo na ares@ares.sk. Viac informácií nájdete na www.upravyautomobilov.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur, hlasovať

Obce a mestá po celom Slovensku môžu už po štvrtý raz získať grant na zlepšenie občianskej vybavenosti.

Využívajte nonstop služby právnika s poistením právnej ochrany

Aj vám sa už stalo, že ste potrebovali právnu pomoc? Poistenie právnej ochrany vám zabezpečí právne poradenstvo 24/7/365.

Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie

Európsky týždeň športu poukazuje tento rok na to, že pohyb výrazne vplýva na duševnú pohodu. Ambasádorom podujatia je aj Ján Volko